PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Recullen en un llibre la relació històrica entre Girona i Menorca a partir del segle XVI

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:04


L. PORTAL. Girona

Les relacions històriques però alhora força desconegudes entre gironins i menorquins s'han recollit en el llibre Gironins a Menorca, obra de Josep Pellicer i Pons i amb pròleg del conseller i exalcalde de Girona pels socialistes catalans, Joaquim Nadal.

L'autor va néixer a la ciutat menorquina de Ciutadella l'any 1946 i va deixar l'illa de les Balears per estudiar arquitectura a Barcelona. Després va fer estudis de pedagogia, dret laboral i història, amb una tesi de Menorca de la segona meitat del segle XVI. Aquest treball sobre els gironins a Menorca és la part central de la seva tesi doctoral. El llibre forma part de la col·lecció dels Quatre Cantons de CCG Edicions.

Segons el mateix autor, l'obra recull, amb cert humor, les anècdotes de les intenses relacions que van mantenir gironins i menorquins al llarg del segle XVI.

Centenars de repobladors van deixar la seguretat del Principat per anar a cercar una aventura a l'illa, molt destruïda per l'armada turca. La primera repoblació va ser d'una companyia de soldats gironins que van anar de Roses a Menorca i s'hi van quedar. A partir d'aquí els gironins van ocupar tots els estaments de la població.

Pellicer havia pogut constatar una notable presència de gironins a Mallorca, però no a Menorca i aquesta va ser la motivació del seu estudi. A partir d'aquesta hipòtesi i d'un document trobat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó d'un notari de Girona sobre un préstec en metàl·lic a l'Ajuntament de Ciutadella, es va començar la recerca que el va portar a 28 arxius de cinc països diferents com ara Bèlgica, França i Itàlia.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2947121

 



ALEMANIA - Descubren una tumba medieval en el estado alemán de Turingia, - 27.7.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:56

 

La tumba, que perteneció a un noble merovingio, data del siglo VIII

  

Berlín. (Efe).- Un equipo de arqueólogos alemanes ha descubierto junto a la localidad de Sondershausen, en el céntrico estado de Turingia la tumba de un noble merovingio datada en el siglo VIII, en la Alta Edad Media.

El director de la Oficina de Arqueología de Turingia, Sven Ostritz, calificó hoy de excepcional el hallazgo del enterramiento, sobre todo por las espadas y lanzas que fueron depositadas en el mismo.

Añadió que la tumba ofrece nuevos indicios sobre la importancia de la región de Turingia en la temprana Edad Media y es una prueba importante de la existencia de un asentamiento relevante junto a Sondershausen.

Ostritz reveló que la tumba fue descubierta casualmente durante las tareas de restauración de los fundamentos de una iglesia medieval en las afueras de la citada población.

Los merovingios formaron la primera dinastía de los francos y dominaron el espacio franco-germano desde principios del siglo V hasta mediados del siglo VIII y dan nombre a la época de transición entre el fin de la Antigüedad y la Alta Edad Media.

Uno de los primeros reyes merovingios, Clotario I, conquistó en 531 el reino de Turingia, que integró en el reino Franco de los merovingios, que fueron sucedidos a partir de mediados del siglo VIII por los carolinos.

 

 

 http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080708/53496589157.html



Un rico patrimonio por excavar

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 11:50
El Teatro Romano de Regina es una perla por descubrir. Hasta finales del siglo pasado, su estructura y su entorno monumental durmieron durante años apaciblemente bajo tierra. Una primera intervención sacó a la superficie un imponente edificio del siglo I que, en su sector central, conserva 6 filas de las 9 que tenía y restauró parte del graderío, con aforo ahora para 700 espectadores. Tanto en el proscenio como en los alrededores del Teatro aparecen el resto de los sillares de las gradas así como las columnas del frente escénico y la cornisa del proscenio. Ahora se han iniciado nuevas excavaciones.
 
http://www.hoy.es/20080725/sociedad/rico-patrimonio-excavar-20080725.html 


S'inicien les excavacions al jaciment romà de la Devesa de Besalú

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:48

 

 


+ L'estat del jaciment, aquesta mateixa setmana, quan s'hi ha començat a intervenir. / Foto: R.E.





La intervenció va començar dilluns i s'allargarà fins al setembre

LAURA PORTAL.
Besalú
L'Ajuntament de Besalú finançarà íntegrament les excavacions arqueològiques que s'estan duent a terme, des de dilluns passat, en el sector de la Devesa de la vila, als horts del carrer Tallaferro. En aquest jaciment s'hi van trobar restes romanes i medievals. El pressupost previst és de més de 32.000 euros, que finança l'Ajuntament, i de 18.000 a càrrec de la Diputació. La intervenció la realitza l'empresa de recerca Janus i està dirigida per Natàlia Colomeda, juntament amb sis auxiliars, i s'allargarà fins al 5 de setembre. Un cop acabades les tasques de recerca i restauració, està previst que el jaciment es museïtzi i es pugui obrir al públic.

La zona de la Devesa de Besalú es troba just a continuació de les darreres cases del nucli urbà, a la part més alta del carrer del Comte Tallaferro. L'espai entre aquestes cases i l'església de Sant Martí de Capellades és ocupat per una zona d'horts disposats en feixes (en una de les quals es troba el jaciment) i pel traçat de la carretera C-66.

L'objectiu principal de la intervenció és la documentació i excavació arqueològiques de la totalitat de les estructures i nivells que puguin aparèixer en el sector on hi ha prevista la intervenció arqueològica.



MUSEÏTZACIÓ


Una vegada finalitzada la intervenció, es confeccionarà un projecte de rehabilitació i museïtzació que comprengui la totalitat de les estructures excavades i que s'integri en el projecte general d'urbanització d'aquest sector de la vila.

En la recerca prèvia de l'any 2007, s'hi han pogut distingir dues grans fases (una de romana i una altra de medieval), amb algunes subfases dins de cadascuna. De l'època romana hi ha una primera ocupació corresponent a la segona meitat del segle I aC, amb la construcció d'un edifici del qual només se'n coneix una part. A mitjan segle I dC es reedifica sobreposant uns altres murs als primigenis. A començaments del segle II dC hi té lloc un abandonament. En una segona fase, d'època medieval, a la segona meitat del segle XIII, moment d'obliteració d'una sitja, i després, a la segona meitat del segle XIV, es pot datar un estrat d'enderroc relacionat amb un mur.



RECERCA DES DEL 1996


La zona on s'ha dut a terme l'excavació arqueològica dista uns 60 metres del lloc on es va dur a terme una intervenció arqueològica entre els anys 1996 i 1997 per l'Institut de Patrimoni de la Universitat de Girona.

En aquella intervenció es va documentar una estratigrafia molt àmplia que abastava des dels segles VII-VI aC fins a l'època contemporània i que denotava amb certesa una ocupació ininterrompuda d'aquell espai.

La proximitat del lloc i el fet documentat de l'existència, en època medieval, del barri de Capellades en l'entorn proper a l'església de Sant Martí feien previsible l'existència de restes arqueològiques en aquesta zona, fet que va quedar demostrat amb la campanya del 2007 i que ara es vol acabar de completar.

Aleshores, la intervenció va ser motivada per un projecte municipal que integra tot l'espai comprès entre el tram final del carrer Comte Tallaferro i l'església de Sant Martí de Capellades. El projecte pretén recuperar aquest espai, fins ara condicionat pel pas de la carretera C-66, i integrar-lo a la xarxa urbana. A la zona on es va excavar l'any 2007 s'havia previst de fer, en principi, un aparcament, però els resultats que es van obtenir llavors en la campanya arqueològica van animar l'Ajuntament de Besalú a conservar les restes aparegudes per tal de museïtzar-les i fer-les visitables en un futur.

 

  http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2947115

 


Powered by LifeType