PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Arqueólogos egipcios descubren sarcófagos de madera del siglo VI a.C. - 08.07.2008

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:56

 

En la imagen, apertura de un sarcófago de madera en Sakara.
(Foto: www.estudiosantiguos.com)
En la imagen, apertura de un sarcófago de madera en la zona arqueológica de Sakara, en Egitpo.

 

Un equipo de arqueólogos egipcios ha descubierto una serie de sarcófagos de madera originarios del siglo VI a.C., pertenecientes a sacerdotes y funcionarios de aquella época, en la zona arqueológica de Saqara, próxima a El Cairo.

En un comunicado, el ministro egipcio de Cultura, Faruq Hosni, dijo que los descubrimientos fueron obra del departamento de antigüedades de la Universidad de El Cairo.

El director del Consejo Supremo de Antigüedades, Zahi Hawas, agregó que ese mismo equipo de arqueólogos también ha desenterrado vasijas coloreadas que contienen vísceras humanas y restos del sarcófago de madera de Mai, un funcionario del Dar el Haq (Ministerio de Justicia) durante el reinado de Ramsés II (1304-1237 a.C.).

La ex decana de la facultad de Antigüedades de la Universidad de El Cairo y jefa de la misión, Ula al Ageezy, explicó que su equipo también ha completado el desenterramiento de la tumba de Wadeg Mes, quien fue jefe de policía de Ramsés II.

En esa tumba se han descubierto una gran número de túneles y pasadizos de hasta diez metros de largo.

El departamento de Antigüedades de la Universidad de El Cairo comenzó su misión en la década de 1980 y hasta el momento ha excavado y sacado a la luz más de 20 tumbas pertenecientes a las dinastías XVIII y XIX.

 

 

http://www.canarias7.es/articulo.cfm?Id=101371

FRANÇA - Troben una mandíbula humana de 450.000 anys al jaciment de Talteüll - 10.07.08

noticies del mon -, noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:56


ACN.
Talteüll
Els arqueòlegs van trobar ahir una mandíbula humana de 450.000 anys al jaciment arqueològic de Talteüll, a la Catalunya del Nord. El fòssil, que es va descobrir fa tres setmanes al mig de restes d'ossaments animals, devia pertànyer a una dona de 30 anys, segons les primeres observacions. El director del Centre de Recerca de Talteüll, el professor Henri de Lumley, va explicar que la mandíbula era a pocs metres del lloc on el 2001 ja se'n va trobar una altra que corresponia a una noia de 17 anys, i que són probablement dos casos de canibalisme. El nou fòssil és la 119a resta humana que es troba a la cova de l'Aragó de Talteüll.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2927347 


Patrimoni demana un estudi històric del castell de Palol de Revardit. - 10.07.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:46

Foto: LL. SERRAT E. PICAS
 
 
Dóna llum verd al projecte de restauració del monestir de Sant Llorenç de Sous

DANI CHICANO.
Girona
La Comissió de Patrimoni ha demanat un estudi històric del castell de Palol de Revardit (segles XII-XV), com a pas previ per a la confecció, per part de l'Ajuntament, d'un projecte de rehabilitació sobre el qual la comissió pugui informar. D'altra banda, la comissió també ha donat llum verd a la nova fase del projecte de restauració del monestir de Sant Llorenç de Sous, conegut a l'edat mitjana com a Sant Llorenç del Mont, a Albanyà, del qual es té constància des de l'any 871.
 

El conjunt de Palol està format pel castell, datat en els segles XV-XVI, amb una torre, l'església romànica de Sant Miquel i restes d'una muralla circular, que formen el primitiu nucli d'un recinte medieval dels segles XII-XIV. El conjunt està declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN) i l'Ajuntament va presentar un projecte de rehabilitació. La comissió, segons el seu president, Miquel Sitjar, va valorar molt positivament les intencions del consistori, però va demanar que es fes un estudi històric rigorós sobre el monument per determinar com s'ha de fer aquesta restauració i concretar un pla d'usos. El projecte va ser retornat a l'Ajuntament i la comissió es va «posar a disposició de l'Ajuntament».

En la reunió de divendres passat es va informar positivament d'una nova fase del projecte de restauració del monestir de Sant Llorenç de Sous o del Mont, també declarat BCIN. La primera notícia en què es fa referència a l'església del monestir és en un diploma que Carles el Calb va concedir a Sant Aniol d'Aguja, l'any 871. L'església va passar per diverses mans fins que va arribar al Bisbat de Girona. El 1002 el papa Silvestre II va concedir a Odó, bisbe de Girona, una butlla en què confirmava els seus béns, entre els quals apareix la cel·la de Sant Llorenç. En aquesta nova fase de la restauració els promotors són l'Ajuntament d'Albanyà i la Diputació de Girona, a través del pla de monuments. El redactor del projecte és Lluís Bayona, arquitecte de la Diputació.

Els projectes d'ordenació de la zona del Pou del Glaç de Vilanna, a més de la urbanització del passeig Maristany de Camprodon també van ser informats positivament.

La comissió també va rebre un informe del servei de restauració de béns mobles de la direcció general de Patrimoni Cultural, presentat per Pere Rovira, sobre l'estat de la portalada del Monestir de Ripoll i un avançament de la proposta de pla director i el protocol d'usos, que es presentarà públicament al setembre. La preservació del monument és l'objectiu prioritari del pla director i del protocol d'usos.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2927343


07 08 / 09 -2008 Històries de Tàrraco a la fresca

noticies del mon -, noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 10:40


El Museu d'Història de Tarragona organitza nous itineraris i visites guiades pel patrimoni de la ciutat

CARINA FILELLA.
Tarragona
Els espectacles de reconstrucció històrica i les visites guiades per la Tarragona medieval i la que va patir el setge de la Guerra del Francès són algunes de les novetats del cicle Històries a la Fresca, tot un programa d'activitats que organitza el Museu d'Història de Tarragona per donar a conèixer de manera lúdica el patrimoni de la ciutat. El programa s'encetarà el 17 de juliol amb l'activitat més tradicional: les visites guiades pels principals monuments de Tàrraco. Però per enguany es proposen també recorreguts per les fonts públiques més significatives de la ciutat o sessions de contes sobre el mar des de la Casa Canals, entre altres novetats.

+ Visita teatralitzada a la Casa Castellarnau, dins els Històries a la Fresca de 2006. Foto: A.P.

Una de les novetats més destacables d'aquest estiu és la batejada com a Monuments vius, que permetrà, a partir dels espectacles que oferiran alguns dels grups de reconstrucció històrica de la ciutat, «comprendre millor per què servien i com eren alguns dels monuments romans més significatius de l'antiga Tàrraco», segons apunten els organitzadors. Es proposen quatre activitats. L'Associació Projecte Phoenix explicarà des del Fòrum Provincial com era la burocràcia i el control polític romà (els dies 18 i 19 de juliol, a les 22 h). Per la seva banda, el grup Nemesis explicarà el paper del Fòrum de la Colònia (els dies 25 i 26 de juliol, a les 22h). Els membres de Thaleia mostraran com eren les curses i els espectacles dels circs romans (els dies 1 i 2 d'agost, a les 22h). I, finalment, des de la Torre Minerva, la Legio I Germànica explicarà el paper de les muralles com a defenses i límits de les ciutats (els dies 8 i 9 d'agost, a les 22 h).

Però el Museu d'Història proposa moltes altres activitats per aquest estiu:

 



VISITES GUIADES.

S'encetaran el 17 de juliol amb l'inici de les visites guiades pels principals monuments romans de Tàrraco. La visita, que començarà a les deu de la nit des del Portal del Roser, també es podrà fer els dies 24 de juliol, 7, 21 i 28 d'agost i 4 de setembre. Com cada any, també es proposen visites al castell de Tamarit (31 de juliol i 6 i 20 d'agost) i a la maqueta de Tàrraco, que s'exposa a la Volta del Pallol. Com a novetats, enguany també s'han organitzat visites guiades per la Tarragona medieval (del 23 de juliol al 3 de setembre); per les petjades que va deixar a la ciutat el setge de la Guerra del Francès (del 29 de juliol al 5 de setembre) i per les fonts públiques més significatives de la ciutat (del 21 de juliol al 8 de setembre). D'altra banda, el 17 de juliol el director del Museu d'Història, Lluís Pinyol, pronunciarà una conferència sobre el castell del Rei, al Pretori romà (20h).



ITINERARIS HISTÒRICS.

Se n'ofereixen dos: Tarragona llegendària (del 21 de juliol al 8 de setembre), que consisteix a fer un recorregut pels carrers i places de la Part Alta escoltant les diverses llegendes que hi ha al seu voltant; i la Ruta Arqueològica Urbana de Tàrraco (del 22 de juliol al 9 de setembre), on es podran veure algunes de les restes arqueològiques escampades pel centre històric de la ciutat i que sovint passen desapercebudes.



VISITES FESTIVES.

Es proposen dues rutes per aquells indrets relacionats amb els dos patrons de la ciutat: Sant Magí (els dies 14 i 15 d'agost) i Santa Tecla (18 i 19 de setembre). Com a novetat, s'han organitzat sessions de contes sobre el mar des de la Casa Canals (del 17 de juliol al 28 d'agost).



CONCERTS A LES MURALLES.

La música de Bach, Beethoven o Ravel sonarà sota la mirada de l'escultura de l'emperador August, a les muralles de Tarragona. S'han organitzat concerts de música clàssica en aquest espai els dies 16,23 i 30 de juliol, i el 6 d'agost, a les deu de la nit, amb diversos intèrprets. El primer dia, el 16 de juliol, actuarà el duet de violí i violoncel format per Iwona Burzyñaska i Lito Iglésias.



NITS A MINERVA.

També per fer especial la visita a les muralles, s'han organitzat actuacions, amb la música més eclèctica, entre el 13 d'agost i el 3 de setembre, al peu de la Torre Minerva, a les deu de la nit. La primera actuació anirà a càrrec del cantautor Adolfo Osta.



DANSA ALS MONUMENTS.

És una altra de les novetats per aquest estiu. Coordinat per la ballarina i coreògrafa Arantxa Sagardoy, la companyia Plan B presentarà l'espectacle Records i somnis els dies 28 de juliol (a la Casa Castellarnau), 29 de juliol (a les muralles) i 31 de juliol (al Circ romà).



NIT BLANCA.

El 10 de setembre, tot passejant per les muralles, explicaran narracions relacionades amb el món romà, per gaudir després d'un concert dedicat al compositor americà Cole Porter, a càrrec del grup Tarragona Hot Trio. Aquest activitat tindrà lloc a la Torre Minerva, a partir de les 22 h.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2927448

Powered by LifeType