Apareixen restes d'una torre cantonera de la muralla medieval de Cambrils
+ |
Restes de la torre cantonera de la muralla, aparegudes a l'atura del número 15 del carrer Sant Plàcid. Foto: MARTA MARTÍNEZ
CARINA FILELLA. Cambrils
En els darrers mesos la descoberta de restes antigues ha estat constant al nucli antic de Cambrils. Ahir mateix, l'equip que realitza el control arqueològic al carrer Sant Plàcid va localitzar el fonament de la possible torre cantonera de la muralla medieval que envoltava el nucli antic. El mur de la torre té una amplada d'un metre i els fonaments que s'han localitzat tenen una alçada d'uns dos metres. Les restes, igual que les descobertes a l'abril al passeig Albert, es troben «malmeses» per les diverses canalitzacions de serveis, fet que «dificulta el seu estudi i conservació», segons Gerard Martí, director del Museu d'Història.
Des del primer moment que es van posar a treballar les màquines per dur a terme els treballs de remodelació dels carrers del nucli antic de Cambrils, inclosos a la llei de barris, les obres han estat supervisades per un equip d'arqueòlegs de l'empresa Àpex Arqueologia i Serveis Culturals. Com que es tracta d'un dels indrets amb més pervivència d'ocupació humana del municipi, les possibilitats que hi apareguin restes antigues en el subsòl són molt altes. De fet, un estudi previ del Museu d'Història de Cambrils ja ho va advertir a començaments del 2008.
Ahir mateix, durant les obres de remodelació del carrer Sant Plàcid, els arqueòlegs van localitzar, a l'altura del número 15 i ocupant part del carrer, les restes del fonament de la possible torre cantonera oriental del recinte emmurallat que envoltava el nucli antic de Cambrils. De moment no es pot concretar la datació de la torre. «Sabem que el recinte emmurallat correspon a l'època medieval, però cal estudiar les restes aparegudes de les torres per confirmar la seva datació», segons va explicar ahir a aquest rotatiu Gerard Ciuró, director del Museu d'Història de Cambrils.
Els murs de la torre tenen una amplada d'aproximadament un metre. Pel que fa als fonaments, «en algunes parts tenen uns dos metres de profunditat», segons Martí, que va afegir que es desconeixen les dimensions de la torre.
Aquesta no és l'única torre cantonera de la muralla descoberta al nucli antic. Fa dos anys es van localitzar a l'extrem nord del carrer de Creus les restes dels fonaments de la torre del Borràs, que el Museu d'Història tenia documentada des de 1998. I només fa unes setmanes, en l'actual intervenció al nucli antic, es van descobrir al passeig Albert les restes d'una altra torre cantonera.
MALMESES
Les restes aparegudes fins ara, igual que les localitzades anteriorment al passeig Albert, tenen un punt en comú: segons el Museu d'Història de Cambrils «es troben molt afectades per l'intens pas des d'antic de canalitzacions de serveis (electricitat, gas, clavegueram, aigua...), fet que en dificulta l'estudi i conservació».De moment, la descoberta de les restes antigues no ha provocat l'aturada de les obres de remodelació dels carrers previstes dins el pla de barris local de l'Ajuntament de Cambrils.
A partir d'ara, els arqueòlegs de l'empresa Àpex continuaran fent el seguiment arqueològic de les obres, «que ha d'impedir que es malmetin les restes». També es netejaran i documentaran les restes localitzades. Posteriorment, serà la comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat la que haurà de determinar la conservació de les restes.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2934451