PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Hallan mosaicos y una terma romana en un solar de la Plaça Ponent -04.07.2008

 

Arqueólogos de la empresa APPEX han localizado un mosaico que cubre unos veinte metros cuadrados y que formó parte de unas termas de Tarraco, posiblemente públicas. El solar excavado se encuentra en la confluencia de la Plaça Ponent con la calle Sevilla 

carles gosálbezTAQRRACO

Los restos pertenecen a época romana y serán preservados en un solar donde se podrá construir un bloque de viviendas. El inconveniente que ha encontrado el propietario del solar es que la presencia de restos pertenecientes a unas termas le impedirán construir por debajo del nivel actual de la Plaça Ponent.  

La responsable de la empresa APPEX, la arqueóloga Montse Corominas, explicó al Diari que el solar contiene una sala de la que se conservan unos veinte metros cuadrados de un mosaico formado por   teselas de color blanco, que aparece partido por un muro de un baluarte militar del siglo XIX, construido con motivo de la Guerra del Francès. La estructura formó parte de un sector de la edificación defensiva que se adosó al Fortí Reial.

Desamortizadas en el siglo IV
Corominas deberá profundizar en el estudio de la cerámica encontrada en los sectores más profundos del yacimiento arqueológico para determinar la época en que fueron construidas las termas. La excavación finalizó el pasado miércoles y no será hasta pasado el verano «cuando complete el informe sobre el origen de las estructuras romanas».La arqueóloga valora la posibilidad de que los elementos localizados correspondan a una terma pública de Tarraco, «que al parecer quedó amortizada –cayó en desuso– en el siglo IV». Las características más concretas no se conocerán hasta «analizar el material cerámico que ha salido en la excavación».

Una característica llamativa que presentan las termas viene determinada por la presencia de restos de bases de siete  columnas de un hypocausto, elemento constructivo relacionado con la calefacción subterránea de las termas que facilitaba la circulación de aire caliente.El hypocausto invita a pensar que el sector de terma descubierto corresponde al caldarium. Se trata de los de mayor tamaño localizados en Tarragona.

Montse Corominas indicó que el mosaico no es de una calidad especial y puede formar parte de una tipología normal». «No puedo asegurar que sea de época Imperial». Lo más probable es que fueran construidas en los siglos I ó II. «No dispongo aún de información suficiente como para decir a qué época perteneces».

En tiempos de Bonaventura Hernández Sanahuja (1810–1891) se descubrió en una calle próxima a la Plaça Ponent una lápida con la inscripción Termae Montanae –una terma pública con el nombre de una persona que pudo haberla financiado y entregado a la ciudad–.  Esta cercanía permite plantear la hipótesis que las termas ahora excavadas podrían ser las mismas a las que hacía referencia la lápida. 

 

 

http://www.diaridetarragona.com/tarragona/007024/hallan/mosaicos/terma/romana/solar/plaa/ponent


BARCELONA - Cultura publica un llibre sobre les excavacions del Mercadal - 05.07.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:18

 

 

 

+ Nolla, Carreté, Martinoy, Sitjar i Palahí, ahir, en la presentació del llibre. Foto: MIQUEL RUIZ
 
«Entre l'hospici i l'hospital» ha estat coordinat per Lluís Palahí i Josep M. Nolla

XAVIER CASTILLÓN.
Girona
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha dedicat el volum 19è de la col·lecció Excavacions Arqueològiques a Catalunya, que van tenir lloc entre el 2005 i el 2006 en el sector més meridional del barri del Mercadal, com a preludi de les obres de la nova seu de la Generalitat a l'antic hospital de Santa Caterina. Ahir, al mig de les obres, es va presentar Entre l'hospici i l'hospital, un llibre coordinat pels directors de les excavacions, Lluís Palahí i Josep M. Nolla.

Tal com va remarcar el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, la presentació d'ahir al migdia va ser la primera roda de premsa que es porta a terme a la nova seu de la Generalitat a Girona, encara en obres. «Les obres evolucionen molt bé i, si hi ha hagut dos o tres mesos de retard, ha estat justament pel treball arqueològic que s'hi ha portat a terme, però ens interessava fer les coses bé en aquest sentit», va dir Martinoy, acompanyat del director general de Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté; el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, i els dos coordinadors del llibre, en representació de tots els autors: Sílvia Callavé, Eduard Canal, María José Lloveras, Joan Margall, Josep M. Nolla, Lluís Palahí, Antoni Prados i Jordi Sagrera.

Entre l'hospici i l'hospital, evolució urbanística d'un sector de Girona: carrer de Savaneres, que aviat sortirà a la venda, és un volum de 196 pàgines que, segons Nolla, «no és una memòria convencional, sinó un exercici d'història que intenta explicar l'evolució d'aquesta illa de cases que vam excavar i la del sector més meridional del barri del Mercadal, que té una història força diferent de la d'altres barris de Girona», va dir. El llibre també té una funció divulgativa, en la mateixa línia que les visites guiades que es van organitzar amb molt d'èxit a les excavacions i que l'exposició que es va muntar poc després del final de les excavacions, al Museu d'Història de la Ciutat, «malauradament durant els mesos d'estiu», segons Nolla, que va destacar que, si aquest llibre ha pogut sortir abans del final de les obres ha estat perquè «ja es va fer molta feina durant l'excavació i, a més, els autors han fet un gran esforç per aconseguir-ho».

Carreté va afirmar que aquestes excavacions han estat «modèliques» i demostren que les intervencions d'urgència, tradicionalment «maleïdes», van millorant en condicions i en resultats. I va afegir que calen eines de divulgació com aquest llibre perquè «la gent entengui per què es fan excavacions que aprofundeixen en la història d'una ciutat», va dir.

 


DONACIÓ DEL MNAC.

Martinoy va recordar que la nova seu de la Generalitat mostrarà diversos elements de patrimoni cultural, com ara un quadre donat pel MNAC per a la capella, que es convertirà en sala d'actes «de l'edifici i de la ciutat».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2920420


www.patrimoni.gencat.cat - Nou portal d'internet per divulgar el patrimoni cultural català - 04.07.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:45


EL PUNT. Barcelona.
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha posat en funcionament el web www.patrimoni.gencat.cat amb l'objectiu de facilitar la divulgació i la preservació del patrimoni cultural català. Patrimoni.gencat.cat aprofita noves eines digitals, de manera que, per exemple, permet localitzar els monuments catalans utilitzant Google Maps i sobrevolar-los, per mitjà del Google Earth. També permet visitar de manera virtual els principals museus i monuments de Catalunya i fer un recorregut pels set conjunts catalans declarats Patrimoni Mundial de la Unesco. El web permet accedir al servei Museus en línia, que actualment ja facilita accés a unes 30.000 peces de set museus catalans i es preveu que a final d'any inclogui 600.000 dels més de cent museus registrats a Catalunya. El web facilita informació sobre diferents possibilitats d'escapades de turisme cultural, com ara una ruta per la Barcelona jueva, una proposta de visita als tresors artístics de la Val d'Aran i una sortida amb bicicleta per conèixer el patrimoni cultural de l'Empordà. Alhora, inclou informació completa sobre les rutes del Cister, del Modernisme i dels ibers. El web disposa d'un servei de televisió per internet amb vídeos relacionats amb el patrimoni, com ara el de l'Esculapi d'Empúries, la restauració d'un castell i el trasllat d'un quadre restaurat. I ofereix una àmplia galeria de fotografies en alta resolució dels principals elements patrimonials de Catalunya. Tant els vídeos com les fotografies es poden descarregar a l'Ipod. Un altre servei són els monogràfics sobre diferents elements del patrimoni cultural català, com ara el dedicat al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà i a l'Arxiu Nacional de Catalunya.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/camptarr/cultura-espectacles/index.html

BESALU - Les excavacions romanes de Besalú es reprendran a mitjan juliol -04.07.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:38
 

+ L'àrea on van aparèixer les restes romanes,
al començament de la campanya al 2007. Foto: R.E.


També es rehabilitarà el tram de muralla del carrer dels Horts i de la Font, a partir del mes de setembre

LAURA PORTAL.
Besalú
Les restes de la vil·la romana que es van trobar a la prolongació del carrer del Comte Tallaferro de Besalú el 2007 es reprendran aquest estiu, a partir del dia 21, segons va explicar ahir l'alcalde de la vila, Lluís Guinó. Així mateix, també va informar que a partir de setembre començarà la segona fase de rehabilitació de la muralla, a la zona del carrer dels Horts i de la Font.

Els arqueòlegs tornaran a treballar aquest estiu a Besalú. Després de la gran tasca arqueològica feta a la sinagoga medieval, amb la seva troballa i recuperació, ara el torn de la recerca es remunta a l'època romana i anirà a càrrec de l'empresa Janus. Es tracta del jaciment, descobert el 2007, que es troba al costat de la carretera que travessa el municipi, l'antiga N-II, i en la continuació del carrer Comte Tallaferro. Eren unes hortes que es volien adequar com a aparcament, però en la inspecció arqueològica prèvia s'hi van localitzar diferents restes dels segles I aC en un indret que va estar ocupat fins al XV dC. Allà hi van trobar un assentament romà i medieval amb estructures de murs, fosses i sitges. Els resultats van fer que l'Ajuntament decidís que es continués la campanya i que es conservin les restes i es museïtzin, de manera que siguin visitables. Precisament per això, ahir, l'arquitecta i representant del Ministeri d'Habitatge, Gemma Alonso, va firmar amb l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, l'acta de replanteig prèvia a la licitació de les obres, en virtut de la qual el ministeri, amb els seus fons propis, finançarà una part d'aquesta recerca, juntament amb l'Ajuntament. Així mateix, el finançament servirà per unir el nucli antic de Besalú amb el barri de Capellades, que tradicionalment havia estat un, però que amb la construcció de l'N-II va quedar aïllat. Actualment, en aquest sector, amb l'església de Sant Martí de Capellades i el cementiri, es trenca el sentit natural del passeig al costat del Fluvià. El pressupost és d'uns 600.000 euros.


ACABAR LA MURALLA

A part d'aquesta nova campanya d'excavacions, a partir del mes de setembre també es realitzarà la rehabilitació del tram final de la muralla, entre el carrer dels Horts i de la Font. Es tracta de la segona fase del projecte de recuperació. Aquest sector de la muralla està documentat des del segle XIV. En aquesta zona, estretament relacionada amb els horts de l'Abadia, es volen soterrar els serveis que tenen un fort impacte visual i paisatgístic, continuar el tractament del paviment i dels materials com en el primer projecte i recuperar els diferents trams que estan deteriorats i que, segons l'alcalde, són els més malmesos i desconeguts de la vila. També es restaurarà algun pont que servia d'accés des de les finques de la muralla fins als horts i les escales que hi portaven. Algunes encara existeixen, però d'altres van perdre's, com la que hi havia on ara hi ha un transformador elèctric construït a mitjan segle XX. L'execució d'aquestes obres començarà al setembre, està previst que acabi al desembre i anirà a càrrec de l'empresa Obras Pirenaicas de Figueres, a qui la Generalitat va adjudicar l'obra. El projecte té un pressupost de més de 200.000 euros, cofinançats entre la Generalitat i l'Ajuntament.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2920432

TORTOSA - El govern destina 206.000 euros a restaurar la muralla de Tortosa al sector de la torre del Célio. 04.07.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:03


GUSTAU MORENO. Tortosa

L'Institut Català del Sòl (Incasol), en el marc de l'acord entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, va anunciar ahir que ha iniciat el procés per adjudicar les obres de restauració del tram de muralla de la torre del Célio, un dels més importants del recinte emmurallat de Tortosa. La torre del Célio té la consideració de bé cultural d'interès nacional (BCIN), i al tram en què s'actuarà s'ha pogut constatar la coexistència de nivells tipològics i funcionals diferents. La part baixa de la torre és del segle XIV, però la part superior va ser reformada al segle XVII. El pany de muralla que connecta la torre va ser enderrocat durant la revolta de la Primera República, i reconstruït durant les guerres carlines. A finals del segle XX es van fer millores en l'últim pany de muralla, quan es va reordenar la plaça de Menahem Ben Saruq, situada al barri de Remolins.

La intervenció s'inscriu en el protocol de col·laboració entre els dos departaments de la Generalitat, que té l'objectiu de «frenar el deteriorament progressiu dels nuclis antics i els entorns monumentals» de diferents poblacions de Catalunya. En el cas de Tortosa, el pressupost serà de 206.896 euros, i el termini d'execució de les obres serà d'uns quatre mesos. En aquest sentit, l'obra es basa en un projecte de l'arquitecte tortosí Josep Lluís i Guinovart, i l'Ajuntament de Tortosa i l'Incasol seran els encarregats de finançar l'actuació a parts iguals. Les obres se centraran en la reconstrucció de la part superior del pany de la muralla, així com dels elements deteriorats de la mateixa torre del Célio. La intervenció consisteix a fer una neteja amb sorrejament a pressió dels paraments, es refaran les parts malmeses i s'esbrossarà amb morter de calç.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2919173


Monolito de Axuma vuelve a "casa"

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:51

 

Obelisco de Axum

Los obeliscos marcan las tumbas de antiguos líderes de Axum.

 


Un monolito de 24 metros de alto y 1.700 años de antigüedad, retornará a Etiopía, su lugar de origen, luego de permanecer adornando una plaza en Roma, Italia, por más de seis décadas.

El obelisco de Axum, fue sacado de Etiopía por el líder fascista italiano Benito Mussolini en 1937, durante la ocupación del país africano. Desde entonces, el monolito de 180 toneladas de peso, ha sido motivo de disputa entre ambos países.

Las autoridades etíopes acusan a Italia de aletargar la solución de este tema, mientras que Roma se defiende alegando que resulta muy costoso y difícil mover una piedra tan grande de un continente a otro.

 

Obelisco de Axum

 El obelisco en Roma es uno de los más altos y mejor decorados de todos.  

El Imperio  

El obelisco es una de las piezas claves de los más de 100 obeliscos que se mantienen en Axum, capital del antiguo Imperio del mismo nombre y lugar de nacimiento de la legendaria Reina de Saba.




En el siglo III, el filósofo persa Mani describió a Axum como uno de los cuatro reinos más importantes del mundo, al lado de Roma, China y Persia.

Situada en el norte de la Etiopía moderna, Axum se dio a conocer por primer vez en el siglo I, cuando el comercio de sus recursos naturales alcanzó su punto máximo.

Textiles, animales, oro, marfil, piedras preciosas y especies eran comercializadas a través del puerto de Adulis en el Mar Rojo y vendidas en Arabia, India y a lo largo de todo el Imperio Romano.

Aprovechando este comercio, Axum creció hasta convertirse en una fuerza dominante en la zona del Mar Rojo y un aliado para Constantinopla.

 

Obelisco de Axum

  Puertas falsas son talladas en la base de los obeliscos.

 

 

Conversión cristiana

El intercambio cultural con Constantinopla significó que la élite de Axum hablara griego, hasta que en el 325 el rey Ezana convirtiera el imperio al cristianismo.




Se cree que fue este mismo rey quien mandó a construir siete de los monolitos más grandes que se irguieron en el país.

La piedra que regresa desde Roma podría ser parte del grupo que Ezana mandó construir.

La importancia de estos siete obeliscos radica no sólo en su tamaño, sino en su delicada decoración.

Los obeliscos están tallados con ventanas y puertas, simulando edificios en su interior.

Axum continuó floreciendo hasta el siglo VI cuando el surgimiento del imperio Persa y las conquistas de los árabes musulmanes cortaron las vías de comercio entre Axum y otras naciones cristianas.

A pesar del declive económico de Axum, éste continuó siendo el lugar donde los emperadores etíopes eran coronados.

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/misc/newsid_4433000/4433905.stm

Powered by LifeType