PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


El Palau Moja ret tribut en una exposició als cent anys de la Junta de Museus de Catalunya. 15.07.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 13:02


EL PUNT.
Barcelona

El Palau Moja de Barcelona presenta, fins al 28 de setembre, una exposició commemorativa del centenari de la Junta de Museus de Catalunya, l'organisme que va néixer de l'efervescència social i cultural de la Catalunya noucentista, responsable de l'inici del sistema de museus del país. Fent museus, fent país. Cent anys de la Junta de Museus de Catalunya és el títol de la mostra i, alhora, un lema entusiasta de la celebració amb què es pretén transmetre la importància, la singularitat i la curiositat de la història de la institució, que va néixer el 1907 i que encara avui és activa.

L'exposició, que és l'aportació més important de tot el programa commemoratiu dels cent anys de l'ens, ofereix un recorregut temàtic que ressalta la rellevància de la junta en l'impuls de molts museus catalans i el seu paper en la recuperació i salvaguarda del patrimoni cultural, en una clara visió de mantenir viu el país en moments tan difícils com van ser els de la Guerra Civil Espanyola.

En l'itinerari de l'exposició, es fa referència a diferents personatges clau de la institució, com ara Josep Puig i Cadafalch i Enric Prat de la Riba. I, en paral·lel, es mostren obres originals procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i del Museu Picasso de Barcelona.

La mostra també repassa les principals actuacions impulsades per l'organisme, entre les quals destaquen la compra de la col·lecció Plandiura, l'adequació de l'antic arsenal de la Ciutadella, les excavacions a Empúries i el trasllat i la conservació de les pintures romàniques de la Vall de Boí.

L'exposició, el comissari de la qual és Jordi Padró, s'ha fet amb la col·laboració de l'Associació de Museòlegs de Catalunya i l'Associació Cultural Projectes 58.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2932720


MEJICO - Encuentran en México una estatua del 'Señor de la Muerte' y una estela milenaria. 15.07.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:54

 

 

 

Imagen de la escultura encontrada. (Foto: EFE)
 
Imagen de la escultura encontrada. (Foto: EFE)
EFE

MÉXICO.- Una escultura del Señor de la Muerte, perteneciente a la cultura huasteca y datada en el posclásico temprano, del 900 al 1200 después de Cristo, fue hallada por casualidad por un campesino en Tamaulipas, noreste de México, al igual que un altar y una estela.

Los hallazgos ocurrieron desde hace un año, pero no fue hasta el martes cuando los reportó el Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) en un comunicado.

El campesino Guadalupe Ríos, habitante de la comunidad Celaya del municipio de Mante, trabajaba en su parcela cuando encontró hace un año la escultura dedicada al dios Ajhactictamtzemlab o Señor de la Muerte.

"Al pasar el arado salió 'un mono', según la descripción del campesino, que en realidad es la representación de una deidad relacionada con la muerte", explicó la arqueóloga Diana Paulina Radillo, quien junto con otros especialistas realizó el rescate arqueológico.

La escultura es de forma rectangular y mide 2,20 metros de largo, 55 centímetros de ancho y 23 de espesor, y parece estar hecha de piedra arenisca, usada comúnmente en la región, indicaron los expertos. La estatua muestra un personaje humano con la cabeza descarnada, y esta última está realizada con mayor detalle que el resto del cuerpo.

Una parcela con un pasado valioso

Un año después el mismo campesino encontró, también por casualidad, otras piezas arqueológicas al volver a sembrar su parcela, un altar labrado y una estela alisada.

El primero de ellos está hecho en piedra caliza y mide 2,49 metros de largo, 1,62 de anchura y 11 centímetros de espesor, y entre sus características destaca una banda con diseños finamente grabados y en bajorrelieve. La estela representa una espiga, y se cree que se empotró y fue usada de manera erguida en la plaza. Sus dimensiones son 1,38 metros de largo, 50 centímetros de ancho y 10 de espesor.

La cultura huasteca se extendió por varios estados de México, principalmente en del centro, este y noreste del país.

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/06/24/cultura/

1214280176.html


Powered by LifeType