PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SERVIA - (*) Los arqueólogos dicen que han descubierto un balneario romano de proporciones monumentales en el centro de Prokuplje.

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:00

 

 

El balneario romano cavar (FoNet)
 

 

El balneario romano cavar (FoNet)

 

 

El balneario fue encontrado durante las obras de reconstrucción de la sede parroquial de la iglesia local de Sv. Prokopije en esta ciudad meridional serbia.

El arqueólogo Julka Kuzmanović-Cvetković dice que el descubrimiento es importante porque va a poner en Prokuplje Serbia del mapa de los sitios antiguos romanos, conocida como la Ruta de emperadores romanos.

Termas romanas eran el equivalente de hoy en día los centros de fitness, frecuentado por los más ricos y más respetados residentes de la antigua Hameum, como una cuestión de prestigio, los expertos explican.

Kuzmanović-Cvetković dijo "El descubrimiento es excepcional, porque hasta ahora sabíamos muy poco sobre Hameum. Sabíamos de este templo romano y que hay restos de una fortaleza en la colina de Hisar, que no hemos excavado hasta aún. Estas estructuras son otro gran Además, como que nos muestran que el núcleo urbano es probable, ".

Los científicos están de adivinanzas sobre el tamaño del arreglo que incluía el balneario. . Hasta el momento, los sitios hoy en el Prokuplje dado también tumbas y las joyas utilizadas en los rituales funerarios, y artículos cotidianos como platos y tazas, expuesto en la ciudad del Museo Nacional que cuenta con una rica colección romana.

 

 

http://www.b92.net/eng/news/society-article.php?
yyyy=2008&mm=07&dd=20&nav_id=52063


MEXICO - Hallados los restos del palacio de Motecuhzoma II. 24.07.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:55


 


Bajo el edificio que actualmente ocupa el Museo Nacional de las Culturas en pleno centro histórico de la ciudad de México, los arqueólogos del Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) de México, han hallado los restos de lo que fue el palacio del Huey Tlahtoani de Mexico-Tenochtitlan, Motecuhzoma II.

Los arqueólogos del INAH han aprovechado las obras de restauración del Museo para echar un vistazo a lo que se halla bajo los cimientos del edificio y por su puesto han hallado lo que se suponía que debía haber: estructuras prehispánicas, aunque también coloniales.

La arqueóloga Elsa Hernández explicó que:

Basados en documentos históricos del siglo XVI, llegamos a la conclusión de que las paredes y cimientos prehispánicos que encontramos forman parte del conjunto habitacional conocido como las Casas Nuevas de Moctezuma, conformadas por cinco palacios intercomunicados, con grandes plataformas.

Entre estos hallazgos destaca la Casa Denegrida que debe su nombre al color que tenía y la ausencia de luz en su interior. Este era el lugar donde se retiraba el Emperador Mexica para meditar y reflexionar dentro de su palacio. Este fue donde residió y despachó el emperador desde su subida al poder y donde se alojaba en el momento de la llegado de los conquistadores. El palacio ocupaba originalmente toda la manzana que actualmente ocupan el Museo Nacional de las Culturas y el Palacio Nacional.


publicado el 5 de Julio de 2008
texto: www.aztlanvirtual.com y EFE
fotografía: EFE
enlace permanente


http://www.aztlanvirtual.com/aztlan/nueva_aztlan/noticias/

2008/07/hallados-los-restos-del-palacio-de.html



Proposen itineraris sobre la guerra del Francès en set municipis tarragonins

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:50


+ Portada de la guia.


L'Institut Ramon Muntaner ha coordinat l'edició de la guia, que reuneix dotze itineraris per Catalunya

CARINA FILELLA.
Tarragona
Amb motiu de l'inici del bicentenari de la guerra del Francès (1808 - 1814), l'Institut Ramon Muntaner ha coordinat l'edició d'una guia d'itineraris, organitzats per diversos centres d'estudis de parla catalana, que s'endinsen en la història de diverses localitats ara fa dos-cents anys. L'Arboç, Valls, Móra d'Ebre, Tortosa, Ulldecona, Gratallops i Bellmunt són les cinc poblacions de les comarques de Tarragona en les quals s'han dissenyat recorreguts pels escenaris de la guerra del Francès. A tot Catalunya, s'han marcat dotze itineraris. La guia la lliuren gratuïtament els centres i instituts d'estudis que fan un itinerari.


L'Arboç és un dels municipis catalans que més activitats ha organitzat per commemorar el bicentenari de la guerra del Francès, ja que aquest conflicte bèl·lic que va enfrontar Espanya i el Primer Imperi Francès entre els anys 1808 i 1814 va tenir una repercussió especial en aquesta població penedesenca. S'ha editat material divers sobre el conflicte (com ara un retallable, un segell i una careta del general Chabran), s'han organitzat conferències i l'Esbart Sant Julià de l'Arboç ha concebut una coreografia a partir dels fets històrics de la guerra del Francès.

Ara, a més, aquesta població penedesenca és una de les set de les comarques de Tarragona que formen part d'una guia d'itineraris pels escenaris d'aquesta guerra, que han estat dissenyats per diversos centres d'estudis de parla catalana.

Per tal de deixar cons tància escrita i gràfica dels diversos itineraris, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament del Bruc (Anoia) han coordinat aquesta guia d'itineraris de la guerra del Francès, que reuneix dotze recorreguts arreu de Catalunya.

La guia, titulada Itineraris de la guerra del Francès: una passejada per la història dels territoris de parla catalana, s'endinsa en la història de diverses localitats ara fa dos-cents anys. Els centres d'estudis participants conviden a localitzar i passejar per aquells indrets més significatius que ofereixen avui dia un referent visual del que va succeir.

La guia s'estructura en dos apartats i recull els textos dels itineraris que han preparat els centres d'estudi. Així, en el primer apartat, titulat El departament de Montserrat o la resistència sagnant, inclou la relació d'itineraris preparats a diverses poblacions i indrets de la Catalunya central: districte de Montjuïc (Barcelona), el Bruc, Collbató, Igualada, Manresa i també l'Arboç, on el conflicte armat va presentar una especial virulència.

El segon apartat, El departament de les Boques de l'Ebre: espai de cruïlla, inclou una relació d'itineraris que engloba les poblacions de Valls, Cervera, Gratallops, Bellmunt, Móra d'Ebre, Tortosa i Ulldecona i acosta el públic a la zona més meridional de Catalunya, «on la guerra va tenir unes característiques diferents de la zona tractada en el primer apartat», segons l'Institut Ramon Muntaner.


LLIURAMENT GRATUÏT

Aquesta guia es lliura gratuïtament pels centres i instituts d'estudis que han fet algun dels itineraris, com ara l'Arboç Acthiva't, l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV), el Centre d'Estudis del Priorat, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Associació d'Amics i Amigues de l'Ebre i el Centre d'Estudis d'Ulldecona.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2943779

Foment destinarà 608.000 euros a rehabilitar el castell de Palol de Revardit

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:47


DANI CHICANO. Madrid

El Ministeri de Foment va fer públic ahir el repartiment de diners de l'1% cultural d'aquest any, que arriba a un import de gairebé 38,5 milions d'euros, 608.437 dels quals aniran destinats, en el període 2008-2011, a les obres de rehabilitació del castell de Palol de Revardit.

Foment ha signat més d'una quarantena de convenis, vuit dels quals es desenvoluparan en territori català, per un valor de 12 milions d'euros. Si a les comarques gironines s'opta per finançar la rehabilitació del castell de Palol, a les barcelonines també s'aporten fons a les obres de remodelació del castell de Calaf i a les de construcció d'un centre d'interpretació medieval a Granollers.

A Lleida se subvenciona la rehabilitació de les muralles de la Paeria, la restauració del conjunt del castell de Llordà i la de la capella de la Immaculada de la Seu d'Urgell. A Tarragona, Foment finançarà la segona fase de consolidació del castell del Paborde, a la Selva del Camp, i la restauració del pont del Diable de l'aqüeducte romà.

Pel que fa a la rehabilitació del castell de Palol de Revardit, la comissió de Patrimoni de Girona, en la darrera reunió, al principi d'aquest mes, va demanar a l'Ajuntament de Palol de Revardit que encarregués un estudi històric sobre el qual es pugui bastir un avantprojecte rigorós de reconstrucció que pugui ser aprovat per la comissió.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2943673

Powered by LifeType