PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


ROMA - (*) Encontrado busto perdido de emperador romano

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:56

 

Emperador romano estatua foto
  

 

El orador supuestamente preferido permanecer detrás de las escenas, pero después de 1.800 años en uno de los más reclusión Roma emperadores se ha sentido en el centro de atención.

  Una estatua de Lucio Vero, que gobernó la antigua Roma junto a su más célebre hermano Marco Aurelio aprobó, recientemente se recuperó entre un alijo de los artefactos saqueados, los funcionarios italianos dicen.

I Los investigadores encontraron la intrincada cabeza de mármol tallada en un botes cerca de Roma, diciendo que la encuentran es especialmente importante porque Lucio era reacio a posar para los retratos oficiales.  Sólo otros cuatro representaciones de Lucio se sabe que existen, los expertos dice.

La semejanza será útil a los estudiosos el estudio de la misteriosa gobernante, cuya familia saga fue lo suficientemente sofisticada como para la mayoría de rivales en la hora jabones.

Lucio era el hijo de un senador romano que se encontraba en línea para suceder al emperador Adriano. Cuando el emperador falleció, Adriano seleccionado otro sucesor y le ordenó a adoptar tanto Lucius y sobrino del propio Adriano, Marco Aurelio, como sus hijos.

  Los hermanos se levantó a la potencia como co-emperadores en AD 161. Pero Marcus presuntamente organizado a ser el único portador del título de pontifex maximus, o sumo sacerdote, lo que le dio más autoridad.

Si los "otros" emperador tímido o simplemente fue eclipsada, Lucio tendrá un perfil público muy a finales de este mes, cuando la nueva estatua va en exhibición en un museo romano.

 

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/04/080414-emperor-picture.html

—Blake de Pastino

(AP Photo/Guardia di Finanza, HO)


PUIGDELFI - Recuperen més de 2.500 eines de pedra en un campament de neandertals a Puigdelfí - 24.04,08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:27

La troballa s’ha produït en una excavació d’urgència a Vinyes Grans per les obres de l’AVE

Una excavació d’urgència que efectua Arqueoline, S.L. en col·laboració amb l’IPHES, amb motiu de les obres de l’AVE, al jaciment Vinyes Grans, al terme municipal de Puigdelfí (Tarragona), ha posat ja al descobert unes 2.500 eines de pedra que inicialment han estat atribuïdes als neandertals. “Aquest homínids haurien utilitzat aquests instruments per processar la biomassa dels animals que haurien caçat”, segons ha indicat Amèlia Bargalló codirectora de la intervenció juntament amb Àlex Solé.

Amelia Bargalló i Àlex Solé a Vinyes Grans l'abril de 2008

Amèlia Bargalló i Àlex Solé, codirectors de les excavacions a Vinyes Grans, amb el jaciment al darrere - Crèdit foto: Jordi Mestre / IPHES

Bargalló ha explicat: “pel tipus d’eines recuperades i la seva distribució espacial podem afirmar que es tracta d’un campament de neandertals, no obstant, la cronologia caldrà confirmar-la amb els resultats que obtinguem de les datacions absolutes. Els artefactes que s’han trobat són bàsicament denticulats, nuclis i ascles. Amb aquestes eines haurien esquarterat i processat els animals que ells mateixos haurien caçat, alhora que també utilitzarien aquests instruments per crear-ne d’altres”.

eina lítica de Vinyes Grans

Una de les nombroses peces d'indústria lítica descobertes a Vinyes Grans

Bargalló ha assenyalat: “el jaciment es troba a la part esquerra de la carretera N-240 Tarragona-Valls i el treball que efectuem és la continuació de l’excavació que vam dur a terme l’agost i setembre de 2007. El tram on estem actuant té a veure amb la connexió de l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona amb l’aeroport de Reus”.

En aquesta excavació intervenen 20 arqueòlegs, molts dels quals ja han finalitzat el Màster Erasmus Mundus d’Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana que s’imparteix a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, tot i que n’hi d’altres procedents de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de València (UV), de la Universitat d’Oviedo, etc. “En tot cas, tot és personal llicenciat en Història i tenen experiència en excavacions del Paleolític”, ha puntualitzat Amèlia Bargallló.

 

http://blocs.tinet.cat/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes

18-5-2008 - Ludi Romani. Els grans espectacles a l’època romana

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:54

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

A les Termes Romanes


Ludi Romani. Els grans espectacles a l’època romana
del 18 de maig 2008 fins el 9 de novembre de 2008



27.05.2008 - Exposicio Paraula de Medusa

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 08:48

MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT

A Can Torrents

 

Paraula de Medusa
Can Torrents, del 27 d’abril al 25 de maig de 2008



TIVISSA - Troben al poblat de Tivissa estructures ibèriques de mides excepcionals -27.04.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:08




+ Visita al poblat ibèric del Castellet de Banyoles de Tivissa, ahir a la tarda. Foto: TJERK VAN

 

Crearan un centre d'interpretació del jaciment dins del poble per reforçar el turisme cultural

JOSEP MEDINA . Tivissa
L'arqueòleg David Asensio va presentar ahir al Casal de Tivissa les troballes descobertes en les últimes excavacions del poblat Ibèric del Castellet de Banyoles. La novetat més rellevant és una estructura d'habitatge ibèric de mides més grans que les que s'havien descobertes fins ara al poblat. El director del Museu d'Arqueologia (MAC), Pere Izquierdo, va anunciar a continuació la creació d'un centre d'interpretació del jaciment a dins del poble. L'objectiu d'aquestes intervencions, segons el director del MAC, «és reforçar el patrimoni cultural de la zona, a més d'explotar el potencial turístic que té aquest jaciment».

L'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, juntament amb el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Pere Izquierdo, van presentar les intervencions arqueològiques del poblat ibèric del Castellet de Banyoles fetes durant els mesos d'octubre i novembre del 2007. En l'acte també hi va assistir David Asensio, membre de l'equip d'arqueòlegs que ha dirigit l'excavació, i Francesc Xavier Vega, director dels serveis territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre. La novetat més important va ser el descobriment de restes d'un d'edifici ibèric de forma quadrangular. Aquesta estructura, d'unes dimensions excepcionals, es diferencia de la resta de cases trobades fins ara al poblat. Aquest descobriment «dóna una visió més exacta de la vida i la cultura ibèrica», va afirmar David Asensio, que va afegir-hi que aquesta diferència de mida entre els edificis dóna la garantia que el poblat era més gran del que s'esperava en un principi, tot i que només hi ha excavat un 20% del total.

L'alcalde de Tivissa va mencionar les novetats per aquest any i va remarcar la importància de la construcció d'un servei d'acollida de visitants a l'entrada del poblat que aportarà al jaciment el que el turista es mereix i el condicionament d'una zona de pàrquing. A més, va fer referència a un acord amb l'empresa transportista de gas, Enagas, que es farà càrrec del cost que comporta asfaltar el camí de terra fins al poblat. Xavier Vega va afirmar que la lentitud de les excavacions és conseqüència d'un problema econòmic que té la Generalitat per finançar aquest tipus d'activitats. Tot i això, va remarcar la importància d'aquest poblat i de les obres que s'hi han de fer que, «si la Generalitat cedeix, permetran posar la població de Tivissa en el lloc que li toca pel potencial turístic que té». D'altra banda, el director del MAC va donar dades sobre les futures actuacions referents al jaciment de Banyoles i que es contemplen dins del pla de desenvolupament turístic de les Terres de l'Ebre. Una de les principals obres és la construcció d'un centre d'interpretació del jaciment dins del poble de Tivissa, que reforçarà encara més aquest turisme cultural i que ajudarà a finançar les excavacions.

A més, el jaciment tindrà zones de descans, panoràmiques i altres zones d'interès paisatgístic. Tot i això, Izquierdo va referir-se al fet que cap nou jaciment s'ha incorporat a la Ruta dels Ibers ja que no n'hi ha cap altre que compleixi les condicions per entrar a formar-ne part.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2834001


Powered by LifeType