PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Montblanc - Un equip de topògrafs elabora una diagnosi sobre l'estat de les muralles -Diari de Tgna.

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:52
CN :: 29.12.2006 (13:06h.) |

L'Ajuntament de Montblanc està pendent de les conclusions d'un estudi encarregat a l'arquitecte municipal i un equip de topògrafs, que determinaran en quin estat es troben actualment les muralles de Montblanc. L'encàrrec d'aquesta diagnosi respon a la inquietud del consistori arran els darrers dos ensorraments produïts en trams del recinte emmurallat.

L'encàrrec es va fer efectiu a finals de novembre, just després del segon esfondrament que va patir, el passat 26 de novembre, un tram de la muralla de Sant Jordi, entre la Torre 17 -a l'alçada del Portal de Sant Jordi- i la Torre 18. Un mes enrere la muralla de Sant Jordi patia un altre esfondrament, a tocar de l'església de Sant Francesc, a causa de les fortes pluges.

 (Segueix)

FRANCIA - París exhibe epopeya de tesoros afganos -terrantiquae

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:18
Esta no es una fábula, sino una historia verídica cuyo desenlace recién se conoce.
 Estatuilla de un íbice griego en la que se destaca una tiara. Foto:Museo de Guimet
Estatuilla de un íbi ce griego en la que se destaca una tiara.
Pero la epopeya de 22 mil tesoros arqueológicos de Afganistán que desaparecieron a fines de la década de los '80 pero lograron sobrevivir al régimen talibán tiene los ingredientes de una gran aventura: misterio, coraje y un final con sorpresas.
Un total de 220 de estos tesoros, piezas únicas de oro y marfil de más de 2.000 años de antigüedad, se exhiben hoy en el Museo Guimet de París.

Cuando las piezas desaparecieron, Afganistán se encontraba entonces sacudido por la violencia y la destrucción, en las puertas de una guerra civil luego del fin de la invasión soviética, y fueron dadas por perdidas o robadas.
 (Segueix)

FALSET - Foment assegura el finançament de la recuperació del castell de Falset -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:30

+ Una imatge recent dels treballs de restauració de l'antiga fortalesa medieval de Falset. Foto: EL PUNT

La rehabilitació, en curs des de fa mesos, adaptarà la fortalesa per a usos museístics

NATÀLIA BORBONÈS. Falset
La segona fase de la rehabilitació del castell de Falset, que va començar a principis del 2005, va rebre la setmana passada la confirmació del seu finançament, gràcies al conveni que van firmar l'Institut Català del Sòl (Incasol) i el Ministeri de Foment. Les obres han de transformar les ruïnes del castell, que data del segle XII, en un edifici d'ús públic que serà la seu d'actes culturals i d'un centre d'interpretació del vi. El pressupost de les intervencions puja a 1.053.000 euros, dels quals la meitat els aporta Foment i la resta, l'Incasol i l'Ajuntament de Falset. La rehabilitació s'emmarca en els programes de l'1 per cent cultural.
 (Segueix)

CHINA - El misterio de la momia china que fumaba marihuana - elnuevodiario.com

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:58

Pekín, 25 dic (EFE).- Un grupo de expertos chinos se haya inmerso en la disección de una momia de 2.800 años que fue enterrada junto a hojas de marihuana en un intento de resolver lo que se ha convertido en el gran misterio arqueológico nacional, ya que esa sustancia no era empleada por las antiguas civilizaciones chinas.

El cuerpo embalsamado del que se cree fue un chamán de entre 40 y 50 años fue hallado hace tres años en el oasis de Turpan, al noroeste del país, un importante lugar de paso en el siglo I AC cuando la ruta de la seda alcanzó su esplendor.

 (Segueix)

Un profesor de la Universidad de Granada confirma la existencia en Ribadesella (Asturias) del mapa rupestre más antiguo de la Humanidad- El Ideal-

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:53
JESÚS Manuel Fernández Malvárez tenía sólo 17 años cuando en la primavera de 1968 se desplazó, junto a otros espeleólogos del grupo Torreblanca de Oviedo, hasta la cueva de Ardines (Ribadesella), conocida posteriormente como Tito Bustillo. La exploración de la gruta no era del todo casual pues se tenía constancia de que en torno al macizo de Ardines se encontraba uno de los complejos prehistóricos más importantes del norte de la Península, aunque sí fue inesperado lo que aquellos jóvenes descubrieron.
 (Segueix)

PERU - Los enigmas de Sacsayhuamán - terrantiquae

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:47
Una visita a la Ciudad Imperial no está completa si no se pasa por Sacsayhuamán. Este complejo incaico, a pocos minutos del Cusco, concita el interés de turistas de todo el mundo y de los mismos lugareños.
El parque arqueológico de Sacsayhuamán tiene una extensión de tres mil hectáreas y alberga la fortaleza donde tradicionalmente se realiza el Inti Raymi o Fiesta del Sol cada 24 de junio. Foto: Luis Incháustegui. 11/06/2006
Sus edificaciones de piedra, donde se realiza el Inti Raymi, son unas de las estampas del Perú que todos recuerdan. Sin embargo, las más de tres mil hectáreas que comprende este complejo arqueológico aún guardan muchos enigmas.

Con el propósito de rescatar del tiempo y el olvido el rostro escondido de Sacsayhuamán, se empezó a planear hace un par de años un ambicioso plan maestro. Gracias a este proyecto se eligió un área de 600 hectáreas para realizar trabajos de excavación. Esta paciente tarea ya da sus frutos.
 (Segueix)

PORTUGAL - El centro de Lisboa cede por falta de agua del subsuelo - ABC

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:02

El centro de Lisboa cede por falta de agua del subsuelo

El centro de Lisboa cede por falta de agua del subsuelo
TEXTO Y FOTO BELÉN RODRIGO CORRESPONSAL
LISBOA. ¿Qué pensaría el marqués de Pombal, ilustre primer ministro portugués del siglo XVIII, si saliese de su tumba y viese el estado de su querida Baixa lisboeta? La zona pombalina, que hace honor a su nombre, fue diseñada por el que ha sido uno de los políticos más significativos de la historia lusa, para recuperar la capital portuguesa tras sufrir un intenso terremoto en 1755. (Segueix)

MEXICO - Lanzan otra teoría sobre el origen de los aztecas -terrantiquae

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:44
REVELACIONES DE UN ESTUDIO BIOANTROPOLOGICO
Sostiene que no procedían del norte de México sino que ya vivían en Tenochtitlan.
EQUIPO. La española Martínez-Abadías y el argentino González-José.

La leyenda predominante contaba que los aztecas eran originarios de la ciudad de Aztlán. Que habían peregrinado por más de 200 años con la misión de fundar un imperio en el lugar donde encontrasen un águila devorando una serpiente. Así, los aztecas se habían establecido en el año 1325 en el lago de Tenochtitlan, donde actualmente se encuentra la capital de México.
 (Segueix)

.

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:53

B O N - N A D A L

i

F E L I Ç - A N Y - N O U



Se amplía la lista de los reyes godos - terrantiquae

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:46
Investigaciones numismáticas permiten identificar a cuatro monarcas.
La lista de los reyes godos era más amplia que la que miles de niños españoles aprendieron de memoria en la escuela. Iudila, Sindila, Suniefredo y Ardo, no figuraron nunca en la letanía que recitaron de carrerilla durante generaciones. "La señorita Badiola, en el colegio de las Teresianas del paseo de Francia, de San Sebastián, me castigó a copiar 100 veces aquella maldita lista, hasta aprenderla de memoria".
"He podido probar que necesariamente ellos tuvieron que reinar", precisa el académico Jesús Vico.

La lista de los reyes godos era más amplia que la que miles de niños españoles aprendieron de memoria en la escuela. Iudila, Sindila, Suniefredo y Ardo, no figuraron nunca en la letanía que recitaron de carrerilla durante generaciones. "La señorita Badiola, en el colegio de las Teresianas del paseo de Francia, de San Sebastián, me castigó a copiar 100 veces aquella maldita lista, hasta aprenderla de memoria", recuerda con una sonrisa María de Pablo, de 62 años, ex funcionaria del Ministerio de Cultura. "Yo era adolescente y me aprendí hasta 33 nombres, pero esos cuatro nuevos no los había oído nunca", agrega. Sin embargo, fueron hasta 38 reinados, incluyendo dos gobiernos duales y algún regente.
 (Segueix)

TARRAGONA - El Ministerio de Cultura adjudica las obras de rehabilitación de la cubierta y las fachadas de la Catedral -Diari de Tgna.-

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 21:27

Las obras de rehabilitación de la Catedral de Tarragona continuarán a buen ritmo después de que ya se haya aprobado la adjudicación de una de las actuaciones más importantes que se deben hacer en el edificio. Se trata de la cubierta de la nave principal y de las laterales además de la restauración de algunas de sus fachadas. La adjudicación de las obras la ha hecho el Ministerio de Cultura por un valor de 1,7 Millones de euros.

http://www.diaridetarragona.com/
 (Segueix)

TERRES DE L'EBRE - L'Ebre, la gran incògnita -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:24
Un dels que haurien d'estar en el rànquing dels principals jaciments subaquàtics catalans és el riu Ebre i els seus vorals. Aquest riu va ser un dels més destacats vials d'accés dels romans fins a Navarra. És conegut i documentat que els romans van remuntar el riu en vaixell. Per exemple, el port romà de Saragossa és espectacular, explica Nieto, i hi afegeix que va ser «la gran autopista del món antic a la península Ibèrica», igual que ho va ser el riu Guadalquivir al sud (Segueix)

BANYOLES - L'únic jaciment subaquàtic que no ha estat espoliat a Catalunya és el de la Draga -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:21
L'Ebre i els seus vorals són els grans desconeguts pel que fa a recerca arqueològica en capes freàtiques

LAURA PORTAL. Girona
Les espoliacions són el gran enemic de l'arqueologia, però si parlem d'arqueologia subaquàtica les xifres de robatoris es disparen. Segons el responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Xavier Nieto, tots els jaciments subaquàtics catalans, excepte el de la Draga de Banyoles, han estat espoliats. Malgrat la gran quantitat de restes existents i malgrat el gran reconeixement del CASC en l'àmbit internacional, aquest centre actualment només té dues persones per a tot Catalunya. D'altra banda, cal molta conscienciació social i institucional. A més, queda pendent molta feina. Per exemple, l'Ebre és el gran desconegut pel que fa a recerca arqueològica en capes freàtiques i hi ha indicis clars que pot ser una gran font de troballes.

+ Àmfores del vaixell romà Culip, trobades a Cadaqués. / Foto: R.C. (Segueix)

AMPOSTA - Convoquen ajuts per fer recerca sobre el patrimoni etnològic ebrenc

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:56
El Museu Comarcal del Montsià ha convocat dos ajuts, d'un import màxim de 1.200 euros cadascun, destinats a projectes de recerca sobre el patrimoni etnològic de les Terres de l'Ebre. La convocatòria està oberta a les institucions i entitats de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.
 (Segueix)

SIURANA - La mesquita més antiga de Catalunya -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:54
La tercera fase de consolidació del castell de Siurana s'ha executat enguany i ha consistit a netejar i reforçar el recinte on hi ha un mur de maçoneria que acaba sobre un fossat obert a la roca, conegut com el Salt de la Reina Mora. Aquesta tercera fase forma part del projecte que ha redactat un equip d'arquitectes encapçalat per Josep Huguet Monné, i que preveu la recuperació, en tretze etapes, del castell de Siurana, la fortalesa sarraïna que va ser conquerida pels cristians a començament del segle XII i que va ser enderrocada per ordre reial després de la Guerra de Successió.
 (Segueix)
1 2 3 4 5  Següent»

Powered by LifeType