PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Girona- Acaba l'excavació a la basílica de Castelló d'Empúries -El Punt-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 23:57
L.P.. Castelló d'Empúries.
L'excavació arqueològica al solar al nord de la basílica de Castelló d'Empúries, iniciada el 15 de novembre, es va acabar ahir, amb el resultat de la troballa de diferents tombes que semblen dels segles XIII o XIV. Es tracta d'un total de quatre fosses, cap de les quals s'ha recuperat completa, a causa d'obres posteriors que les van malmetre. També s'ha localitzat un forat de forma circular, de poc més d'un metre de diàmetre, excavat en el subsòl d'argila, amb l'aspecte de cubeta, amb les parets afectades i endurides a conseqüència d'haver-hi fet foc. Finalment, també s'ha trobat la fonamentació de la torre del campanar. L'excavació ha estat dirigida per l'antropòloga Bibiana Agustí i l'arqueòloga Anna M. Puig.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2177640
 (Segueix)

L'estudi d'una necròpolis de Sabadell obté el premi Barberà d'arqueologia -El Punt-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 23:56
R.M.. Barcelona.
El jove F. Javier López Cachero ha estat el guanyador de la tercera edició del premi Memorial Josep Barberà i Farràs amb un treball sobre la necròpolis de Can Piteu-Can Roqueta de Sabadell. El guardó, promogut per la Societat Catalana d'Arqueologia, consisteix en la publicació d'una obra, en aquest cas la tesi doctoral de López, titulada Aproximació a la societat del nord-est peninsular durant el bronze final i la primera edat del ferro, que analitza especialment els materials ceràmics trobats al jaciment. La presidenta de la Societat Catalana d'Arqueologia, M. Àngels Petit, va destacar dimecres en el lliurament del premi el relleu generacional que viu el sector, ja que tres joves arqueòlegs han guanyat les tres edicions del premi.


Barcelona - > Cultura ordena que s'aturin les obres de l'entorn protegit de Peratallada -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 23:52
L'ordre és de compliment immediat i ja ha estat comunicada a l'alcalde

DANI CHICANO.
Barcelona
El director general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, Josep Maria Carreté, ha decretat l'aturada immediata de les obres que s'estan duent a terme, sense permís de Cultura, en l'entorn de protecció del conjunt històric de Peratallada. Ahir es va comunicar la resolució de Carreté a l'alcalde de Forallac, Josep Sala.


+ Una imatge aèria del sector dels Horts, a mig urbanitzar, amb el nucli al fons, el mes de maig passat. Foto: SOS EMP.

Les obres que s'estan fent a l'anomenat sector dels Horts i a la part posterior de l'església de Sant Esteve de Peratallada s'hauran d'aturar de manera immediata per falta d'autorització de Cultura. En la resolució es requereix a l'alcalde de Forallac, consistori de què depèn Peratallada, que comuniqui l'ordre al promotors i als responsables tècnics de les obres, així com que es faci arribar a la comissió territorial de Patrimoni Cultural els projectes de totes dues obres, com prescriu la llei.

 (Segueix)

REUS - El museu arqueològic de Reus és des d'avui una secció del MAC - El Punt-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 23:48

NATÀLIA BORBONÈS. Reus
+ Les col·leccions prehistòriques del MASV són de les més importants del país. Foto: J.FERNÁNDEZ.
El Museu d'Arqueologia Salvador Vila-seca de Reus (MASV) serà des d'avui una secció del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), després que el ple de l'Ajuntament hi doni el vistiplau. La nova consideració jurídica del MASV, el museu d'arqueologia prehistòrica més important de la Catalunya Nova, li permetrà rebre més suport en l'organització de les seves activitats.
 (Segueix)

Reino Unido- El hallazgo de un sarcófago amplía las fronteras de Londres en la época romana - terrantiquae-

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 23:38

Roman Sarcophagus London 001

Photo: A Roman limestone sarcophagus containing a headless skeleton is prepared for display at the Museum of London, after being discovered by archaeologists during renovations at St Martin-in-the-Fields Church. The Rev. Nicholas Holtam, the church's vicar, surveys the sarcophagus on Thursday. Alastair Grant / AP

El hallazgo de un sarcófago romano en una conocida iglesia del centro de Londres obligará a redefinir las fronteras de la antigua ciudad de Londinium, que hasta ahora se creía circunscrita a una pequeña área del este de la capital. Los arqueólogos del Museo de Londres se mostraron ayer «entusiasmados» con el sorprendente descubrimiento de una tumba de finales del siglo IV o principios del V en los terrenos del templo anglicano de Saint Martin in the Fields, en la plaza de Trafalgar, considerada un enclave anglosajón.

 (Segueix)

Botswana - Arqueólogos hallan el objeto religioso más antiguo del mundo - terrantiquae-

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 23:29

Blombos Cave Botswana 001

Photo: The newfound python carved from stone in a cave in the Tsodilo Hills of Botswana contained more than 400 indentations that could have been made only by humans. Sheila Coulson / University of Oslo

El sorprendente descubrimiento de una serie de artefactos con 70.000 años de antigüedad junto a una cabeza de pitón labrada en piedra supone el hallazgo de los restos de rituales religiosos más antiguos del mundo. Algo que cambia la concepción de los científicos sobre la inteligencia humana, que hasta el momento se creía no desarrolló la capacidad para realizar este tipo de rituales hasta hace unos 40.000 años.

 (Segueix)

Powered by LifeType