PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Se amplía la lista de los reyes godos - terrantiquae

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:46
Investigaciones numismáticas permiten identificar a cuatro monarcas.
La lista de los reyes godos era más amplia que la que miles de niños españoles aprendieron de memoria en la escuela. Iudila, Sindila, Suniefredo y Ardo, no figuraron nunca en la letanía que recitaron de carrerilla durante generaciones. "La señorita Badiola, en el colegio de las Teresianas del paseo de Francia, de San Sebastián, me castigó a copiar 100 veces aquella maldita lista, hasta aprenderla de memoria".
"He podido probar que necesariamente ellos tuvieron que reinar", precisa el académico Jesús Vico.

La lista de los reyes godos era más amplia que la que miles de niños españoles aprendieron de memoria en la escuela. Iudila, Sindila, Suniefredo y Ardo, no figuraron nunca en la letanía que recitaron de carrerilla durante generaciones. "La señorita Badiola, en el colegio de las Teresianas del paseo de Francia, de San Sebastián, me castigó a copiar 100 veces aquella maldita lista, hasta aprenderla de memoria", recuerda con una sonrisa María de Pablo, de 62 años, ex funcionaria del Ministerio de Cultura. "Yo era adolescente y me aprendí hasta 33 nombres, pero esos cuatro nuevos no los había oído nunca", agrega. Sin embargo, fueron hasta 38 reinados, incluyendo dos gobiernos duales y algún regente.
 (Segueix)

TARRAGONA - El Ministerio de Cultura adjudica las obras de rehabilitación de la cubierta y las fachadas de la Catedral -Diari de Tgna.-

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 21:27

Las obras de rehabilitación de la Catedral de Tarragona continuarán a buen ritmo después de que ya se haya aprobado la adjudicación de una de las actuaciones más importantes que se deben hacer en el edificio. Se trata de la cubierta de la nave principal y de las laterales además de la restauración de algunas de sus fachadas. La adjudicación de las obras la ha hecho el Ministerio de Cultura por un valor de 1,7 Millones de euros.

http://www.diaridetarragona.com/
 (Segueix)

TERRES DE L'EBRE - L'Ebre, la gran incògnita -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:24
Un dels que haurien d'estar en el rànquing dels principals jaciments subaquàtics catalans és el riu Ebre i els seus vorals. Aquest riu va ser un dels més destacats vials d'accés dels romans fins a Navarra. És conegut i documentat que els romans van remuntar el riu en vaixell. Per exemple, el port romà de Saragossa és espectacular, explica Nieto, i hi afegeix que va ser «la gran autopista del món antic a la península Ibèrica», igual que ho va ser el riu Guadalquivir al sud (Segueix)

BANYOLES - L'únic jaciment subaquàtic que no ha estat espoliat a Catalunya és el de la Draga -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:21
L'Ebre i els seus vorals són els grans desconeguts pel que fa a recerca arqueològica en capes freàtiques

LAURA PORTAL. Girona
Les espoliacions són el gran enemic de l'arqueologia, però si parlem d'arqueologia subaquàtica les xifres de robatoris es disparen. Segons el responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Xavier Nieto, tots els jaciments subaquàtics catalans, excepte el de la Draga de Banyoles, han estat espoliats. Malgrat la gran quantitat de restes existents i malgrat el gran reconeixement del CASC en l'àmbit internacional, aquest centre actualment només té dues persones per a tot Catalunya. D'altra banda, cal molta conscienciació social i institucional. A més, queda pendent molta feina. Per exemple, l'Ebre és el gran desconegut pel que fa a recerca arqueològica en capes freàtiques i hi ha indicis clars que pot ser una gran font de troballes.

+ Àmfores del vaixell romà Culip, trobades a Cadaqués. / Foto: R.C. (Segueix)

AMPOSTA - Convoquen ajuts per fer recerca sobre el patrimoni etnològic ebrenc

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:56
El Museu Comarcal del Montsià ha convocat dos ajuts, d'un import màxim de 1.200 euros cadascun, destinats a projectes de recerca sobre el patrimoni etnològic de les Terres de l'Ebre. La convocatòria està oberta a les institucions i entitats de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.
 (Segueix)

SIURANA - La mesquita més antiga de Catalunya -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:54
La tercera fase de consolidació del castell de Siurana s'ha executat enguany i ha consistit a netejar i reforçar el recinte on hi ha un mur de maçoneria que acaba sobre un fossat obert a la roca, conegut com el Salt de la Reina Mora. Aquesta tercera fase forma part del projecte que ha redactat un equip d'arquitectes encapçalat per Josep Huguet Monné, i que preveu la recuperació, en tretze etapes, del castell de Siurana, la fortalesa sarraïna que va ser conquerida pels cristians a començament del segle XII i que va ser enderrocada per ordre reial després de la Guerra de Successió.
 (Segueix)

SIURANA - Mig milió d'euros ajudaran a recuperar l'últim bastió sarraí de la Catalunya Nova -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:38
NATÀLIA BORBONÈS. Cornudella de Montsant
Els diners, llargament reclamats i esperats, arribaran per fi a l'Ajuntament de Cornudella de Montsant per fer possible el projecte de restauració del recinte del castell de Siurana. El Senat ha aprovat una partida de 500.000 euros dels pressupostos generals de l'Estat per al castell de Siurana, i ha fet cas així a la petició del senador d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Lluís Aragonès. L'alcalde de Cornudella, Josep M. Castan, va destacar ahir que aquesta partida «ajudarà a fer visitable l'últim reducte àrab de la Catalunya Nova». El projecte de recuperació de la fortalesa preveu la creació d'un centre d'interpretació i l'habilitació d'itineraris segurs entre les ruïnes. Fins ara, les administracions no s'havien mostrat gaire sensibles en actuar a Siurana.
+ Vista general del poble de Siurana des de les ruïnes del castell, que ara rebran l'impuls econòmic necessari per fer-les visitables. Foto: ANDREU PUIG. (Segueix)

Powered by LifeType