El Baltasar... fum, fum, fum

24 Desembre, 2008 16:42
Publicat per csala, Medi Ambient i Habitatge

El pla de mesures urgents anunciades ahir pel Conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, per incentivar el mercat immobiliari és fum, resulta decepcionant que, després de reclamar al Conseller per activa i per passiva un canvi de rumb davant l’evidència que el Pla Nacional per l’Habitatge no està donant resultats, ens presenti ara un seguit de mesures que es basen en un pressupost fantasma.


Així, l’anunci d’un concurs públic per poder adquirir a promotors 500 pisos del mercat lliure per treure habitatges buits del mercat resulta ridícul si tenim en compte que a Catalunya hi ha, en aquests moments, més de 75.000 pisos en venda.

 

Respecte al pacte per la recompra d’habitatges finançats d’acord amb el conveni de caixes i bancs de 9 de juliol,  cal recordar que ahir ho va anunciar el Conseller com una cosa nova, quan aquesta mesura ja s’inclou en l’esmentat conveni, ja és una mesura existent. Per això vull lamentar que, no tenim garanties noves que impulsin crèdits per part dels bancs pels compradors d’habitatges de protecció oficial.

 

Sobre la moratòria del pagament de les quotes de préstec per a vivendes, considero encertat que puguin acollir-se a mesures de reducció del 50% del rebut de les hipoteques els aturats amb hipoteques inferiors a 220.000 euros, ampliant així  el límit 170.000 euros establert pel Govern central, però aquesta mesura no és pròpia del Tripartit, sinó que ve a fer seguidisme de la mesura impulsada pel Govern Zapatero. Aquesta mesura concreta encara està en estudi i cal reclamatr al Conseller, que s’apliqui i que s’ampliï amb mesures similars a persones que tenint feina hagin vist reduïts de manera important els seus ingressos o a persones que pateixen aquestes situacions de problemes econòmics, però que no compten amb un habitatge de compra, sinó de lloguer.

 

Per acabar, considero que el Govern ens ven fum quan parla de mobilitzar amb urgència 440 milions d’euros com si fossin una nova aportació per a impulsar el paquet de mesures anunciades ahir, quan tot just fa una setmana es va aprovar al Parlament el pressupost 2009 i aquests 440 milions formen part dels recursos ordinaris del Departament previstos en l’esmentat pressupost.

 

I mentre, més i més enrenou s'està aixecant al voltant de les Àrees Residencials Estratègiques. En sentirem a parlar, no en dubteu. Moltes d'elles no tenen sortida, cal redimensionar-les, i en els indrets on hi ha solar pendent de desenvolupar-hi habitatge de protecció oficial, doncs en aquests casos millor ni plantejar-se-les.

 

Bé, desitjar-vos un molt Bon Nadal a tothom, que tinguem salut i pau.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs