Variant de Falset

17 Maig, 2008 20:29
Publicat per csala, Política Territorial i Obres Públiques

Inauguración de la carretera de Córdoba a Barcelona pasando por Cuenca (punto de encuentro: cruce de Valls-Montblanc). Així de... curiosa... resultava la invitació a la inauguració de la variant de Falset. Inauguració, que fa unes poques setmanes, va anar a càrrec de la nova Secretària d'Infraestructures del Ministeri de Foment, que s'estrenava en inauguracions en el càrrec. Em diuen que sembla, que com a la invitació, escoltant el discurs de la flamant nova Secretària de Foment i mà dreta de la Ministra Maleni, ben bé, la senyora, no sabia on es trobava. 

Aquesta setmana passada he utilitzat la variant per primer cop, la veritat és que més enllà de les controvèrsies sobre el traçat, és d'aquelles obres que, tot i la invitació tan... diguem... madrilenya, et fa creure encara amb el reequilibri territorial, tot i que penso que qui més en sortirà perdent serà en principi la principal beneficiada, la població de Falset, que veu com deixa de passar pel seu nucli tota una sèrie de molesta circulació, però que precisament per aquesta qüestió perd oportunitats, especialment el sector econòmic dels serveis i concretament la restauració. Bé, sigui com sigui, una obra necessària, molt necessària.

Parlava de reequilibri territorial, en aquest sentit cal recordar que el Priorat, és un any més, la comarca de Catalunya on menys inverteix la Generalitat, i és que resulta important que les partides d'inversions en els pressupostos tinguin aquest caràcter solidari amb el territori, i no tan sols és reguli per criteris de població, que és el que en aquests darrers anys estan fent els Governs del Tripartit 1 i 2 , i així succeeix en que la gran majoria de les comarques que no formen part de l'àrea metropolitana de Barcelona tenen uns nivells d'inversió que està fins i tot per sota dels pressupostos del 2003 (darrer anys de govern CiU), i això que els pressupostos de la Generalitat han augmentat en aquests quatre anys i mig des dels 18.000 milions d'euros el 2003 als més de 35.000 milions d'euros el 2008, pràcticament el doble donat el darrer sistema de financiació aprovat. I, si algú ens retreu que parlem des del Camp de Tarragona de solidaritat, podriem també elaborar unes balances fiscals intracatalanes, per veure si les nostres comarques aporten tan poc, com per ser tan mal atesos per les inversions del Govern català.

El Priorat n'és un exemple d'aquest desequilibri territorial aplicat pel Tripartit, passant d'una inversió de 11,188 miliions d'euros ara fa cinc anys a tan sols 1,991 milions d'euros el 2008. Això és letal per una comarca com aquesta, que ara sobreviu i té una important activitat econòmica gràcies no a l'impuls que li pugui donar les inversions que el Govern català hi faci sinó gràcies a les D.O. Priorat i Montsant.

Sobre els pressupostos i la seva execució en el territori n'haurem de passar comptes en el seu moment.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs