Tarragona - Castelló: Alta Velocitat i Ample Internacional. Treballs Parlamentaris (II)

19 Gener, 2007 05:38
Publicat per csala, Política Territorial i Obres Públiques

En una jornada celebrada recentment a Castelló s’ha posat de manifest, en igualtat de condicions, això és ample ibèric, la línia del corredor del Mediterrani té quasi el doble d’usuaris (2,7 milions de viatgers), que la línia Madrid- Barcelona ( amb 1,5 milions de viatgers).

Personalment, soc dels que estic en contra d’un sistema radial de comunicacions, els tarragonins hem de poder decidir com anem a Madrid, si via Lleida, Saragossa, o via València. I previsible hauria de ser poder anar, algun dia, en tren d’alta velocitat a Sevilla pel corredor del Meditarrani, sense haver d’anar a parar a Madrid.

És evident que les polítiques preventives, però també punitives del permís de conduir per punts, les limitacions i incomoditats de la congestió viària al voltant dels grans nuclis de població, i les restriccions a la circulació cada cop més importants que a nivell europeu s’estan establint en àrees metropolitanes (mesures que afecten a la velocitat o fins i tot mesures de peatge per entrar a les grans ciutats), faran que el número de viatgers en tren augmentin de forma vertiginosa els propers anys, si s’ofereix un transport d’altes prestacions, tant pel que fa a la velocitat com al servei.

Dia a dia pot certificar-se el que acabo d’exposar, si tenim en compte que EUROMED, ARCO i TALGO van, segons dades oferides per RENFE amb una ocupació mitjana del 95%, i, indiquen, per exemple que entre Tarragona i Castellò hi ha hagut un increment de la utilització del tren d’altes prestacions del 7,11% respecte l’any 2004. Per tant de seguir la mateixa progressió, és evident que cal d’entrada un increment de freqüències de pas d’aquest tipus de trens o l’increment de places (afegir vagons), doncs ocupacions mitjanes constants superiors al 90% pot anar en detriment de la qualitat del servei.

A tot el que s’ha exposat anteriorment cal afegir-hi el transport de mercaderies. Les vies ràpides estan congestionades d’empreses de logística que transporten béns de consum entre l’Europa Central i l’Arc del Meditarrani. Cal donar una sortida a les mercaderies també via ferroviària.

Els importants ports del nostre àmbit han de poder operar en igualtat de condicions i per tant és fonamental i imprescindible que puguin tenir aquestes connexions europees amb via d’ample internacional.

El secretari per a la Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Manel Nadal, va advertir que, sense doble via, el tram del corredor mediterrani entre Castelló i Tarragona es “col·lapsaria” en cinc anys, sobretot pel creixement dels ports.

Així, al Pla Estratègic d'Infraestructures Terrestres (PEIT - Govern de l'Estat) preveu quatre vies entre València i Castelló (dues d'ample ibèric i dues d'ample internacional), el mateix que entre Tarragona i Barcelona, mentre que el tram entre Castelló i Tarragona serà d'ample internacional de prestacions mixtes (per a transport passatgers i mercaderies).

D'aquesta manera, queda escanyat el tram entre Tarragona i Castelló.

BLOC 5.

És per això que volem conèixer:

¿quines actuacions està duent a terme el Govern de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a la demanda de connexió en via d’ample internacional entre les estacions de les poblacions de Castelló i Tarragona?.

2 Comentaris | 0 RetroenllaçOs