Patrimoni de Valls


La biblioteca popular de Valls es cedida a l'ajuntament de Valls

Patrimoni-arquitectònic — Publicat per mariscu @ 12:55

Notícia extreta del diari EL PUNT. 15/03/2007

La biblioteca popular de Valls serà seu d'espectacles de petit format. Aquest objectiu es podrà aconseguir gràcies a la cessió de l'edifici que la Diputació de Tarragona ha fet a l'Ajuntament de Valls. El conveni que el president de la Diputació, Joan Aregio, i l'alcaldessa, Dolors Batalla, van signar ahir posa punt final a set anys d'indefinició pel que fa a la recuperació i al destí de l'immoble. L'Ajuntament de Valls es farà càrrec de l'adequació, l'adaptació i el manteniment. La cessió, segons el conveni, s'estableix per un període de cinc anys, prorrogable, i el text prioritza l'interès del consistori a disposar de l'espai per a activitats culturals.

L'edifici històric, propietat de la Diputació de Tarragona, va servir de biblioteca fins al 1995 i des d'aleshores no ha tingut cap ús, tot i les especulacions que han situat l'immoble com a seu de l'Arxiu Municipal, el Museu d'Arqueologia o les aules d'ensenyament per a adults. És a partir que l'edifici s'inclou en el pla d'equipaments culturals amb la destinació concreta de ser marc d'espectacles de petit format que es reactiva el traspàs de l'ús.

La cessió ja es va acordar el novembre del 2000, però només es va usar amb motiu de les Decennals del 2001. L'acord tenia una segona part que no es va executar. Dolors Batalla, alcaldessa de Valls, es mostrava satisfeta per l'acord, «pel fet de tenir la clau» d'un edifici «que ens el sentim nostre». L'Ajuntament de Valls iniciarà un estudi sobre l'estat, «sense posar-hi calendari», deia Batalla i, a partir de la diagnosi, «es buscarà el finançament» per a l'adequació.

El pas del temps i la inactivitat han estat factors clau en la degradació de l'edifici. El 1997 l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Valls va redactar un informe on es revelava que les parts més afectades eren les cúpules dels templets que coronen la construcció. L'any 2000, amb motiu de les Festes Decennals, es va restaurar amb una actuació que va alterar l'aspecte ja que les cúpules es van cobrir amb un mosaic que no correspon al model originari. D'estil noucentista, està distribuït amb un espai d'acollida, una nau central, que coincideix amb la sala de lectura i la sala de conferències. L'ús que s'hi pugui donar pot salvar-lo de la decadència i, fins i tot, d'un possible estat ruïnós.

 (Segueix)

Powered by LifeType