PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CASTELLO D'EMPURIES - Trobat un temple romànic sota la basílica de Castelló d'Empúries

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:06
 
Vista frontal de la Catedràl de Castelló d'Empúries.
 
 
Vista frontal de la Catedràl de Castelló d'Empúries.
  1. • L'església ha estat localitzada amb un modern georadar, sense fer cales
  2. • En un nivell inferior hi ha una altra construcció, per datar, que pot ser anterior
FERRAN COSCULLUELA
CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Un modern sistema de prospecció mitjançant georadar ha permès esbrinar, sense necessitat de fer ni una sola cala, que la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, construïda entre els segles XIII i XV, alberga al subsòl dues construccions més antigues. Aquest temple gòtic, que té una estructura i unes dimensions pròpies d'una catedral, guarda sota la seva planta central restes del que se suposa que és una basílica romànica, construïda al seu torn sobre una altra edificació que pot ser una cripta d'aquesta o una construcció anterior.

L'alcalde de la localitat, Xavier Sanllehí (CiU), va explicar ahir que l'estudi portat a terme per l'empresa Sot Prospecció Arqueològica ha confirmat les suposicions de l'equip dirigit per l'arqueòloga Anna Maria Puig, que ha investigat a fons la història del lloc, on van viure els comtes d'Empúries.
Les prospeccions, que han costat 4.000 euros, es van portar a terme fa dos mesos amb un georadar, els mesuraments del qual han estat interpretats per un programa informàtic pioner a Espanya. "Som la primera empresa que treballa amb aquest software. És un sistema d'anàlisi de dades que permet fer un dibuix tridimensional del subsòl i portar a terme talls transversals del terreny", va explicar l'arqueòleg Roger Sala, responsable de l'empresa.
Amb els resultats obtinguts no hi ha cap dubte. La basílica de Santa Maria es va construir a sobre d'una església romànica del segle X o XI, l'estructura de la qual ha quedat clarament dibuixada pels mesuraments. La radiografia del subsòl mostra la forma d'un temple amb una nau que acaba en un absis i que té una entrada pel sud, una característica molt comuna en l'època.

 

PROFUNDITAT
El temple enterrat té uns 30 metres de longitud i les seves restes s'han localitzat a una profunditat d'1,8 metres. Un nivell més avall, en una cota que va d'1,8 a 2,8 metres de profunditat, els tècnics han trobat una altra construcció de forma rectangular de 13 per 11 metres. "Amb les dades del georadar no podem assegurar si és una cripta de la basílica romànica o d'una construcció encara més antiga", va precisar l'arqueòloga Anna Maria Puig, partidària que es portin a terme excavacions.

 

En el mateix sentit es va pronunciar Xavier Sanllehí, que demanarà una subvenció a la Diputació de Girona i a la Generalitat per sufragar la investigació arqueològica. Prèviament, el consistori ha de sol.licitar permís al bisbat, encara que el rector de la basílica considera que no hi haurà cap impediment.

 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idioma=CAT

 



ITALIA - El metro más arqueológico

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 07:01
 Piazza Venezia, en obras.
Piazza Venezia, en obras.
 
 
ROSSEND Domenec                       
Perforan el corazón de Roma y la ciudad restituye su memoria: buscan un trazado para una línea de metro que recorra el corazón del centro histórico de la ciudad. "Investigaciones arqueológicas", rezan las vallas que salpican la Chiesa Nuova, Sant Andrea, la Piazza Venezia. Se llamará el "metro arqueológico" (www.archeorom.arti.beniculturali.it). Cierran un perímetro, hacen un agujero cuadrado de cuatro o cinco metros por cada lado y empiezan a escarbar. Bajan despacio, quitando las piedras una a una, analizándolas y, poco a poco, se abren otros mundos.
Es como un lento descenso hacia el pasado: se hallan las ruinas de los edificios que destruyeron los piamonteses cuando abrieron las grandes arterias actuales, los restos de los palacetes neoclásicos del XVII y el XVIII, cuando Napoleón tenía al Papa cogido por el cogote, las ruinas de los palacios barrocos, los detritos del Renacimiento de Miguel Ángel, y así, en una lenta marcha hacia las profundidades, un viaje por el túnel del tiempo, hasta llegar a la Roma imperial. No está muy abajo: en solo ocho metros se recorren 20 siglos.
El metro circulará a 30 metros de profundidad, donde no existe un pasado, pero las escaleras y estaciones tienen que salir a la superficie.

En la Chiesa Nuova, ha aparecido una domus de la época imperial. Otra ha asomado la cabeza en una esquina de Piazza Venezia, ubicada debajo de un taller para la producción de vidrio del siglo XV, situado a su vez debajo de los fundamentos de un edificio noble del siglo XVIII.
 

Cada metro de profundidad o de amplitud revela un mundo de numerosas riquezas arqueológicas y de quebraderos de cabeza para los administradores de la ciudad, que deberán decidir qué se conserva y qué se destruye. Una decisión cultural, histórica y, al final, política sobre cuánta memoria del pasado admiten las exigencias del presente. Un metro por el centro de Roma requiere una parada en Piazza Venezia, pero la casa de un Imperio que terminó 12 siglos atrás impide que la estación se construya donde estaría mejor y donde se había planificado. "Sin la estación Piazza Venezia no hay metro", dicen. Los indisciplinados romanos lo soportan casi todo. Calles y plazas estranguladas por vallas y andamios complican la circulación, los aparcamientos y el día a día. El bar ha tenido que retirar su terraza, la parada del bus ha sido trasladada, el quiosco ha desaparecido, los taxis están en otro lugar.
El centro de Roma anda revuelto en todos los sentidos. Luego, cuando los usuarios viajen en el metro arqueológico, encontrarán vitrinas en las estaciones e incluso un museo en el Coliseo, donde podrán ver lo que Roma restituyó.
Durante la reciente construcción del admirado metro de Atenas se recuperaron 35.000 piezas del pasado, pero los constructores se cargaron definitivamente un liceo donde enseñó Aristóteles, en el siglo IV antes de Cristo. Los griegos no saben muy bien qué hacer con sus orígenes. En Roma, arqueólogos, historiadores y geólogos escarban bajo tierra, como parteras de un presente que no suprima la memoria. "Tal vez un día sea dulce recordar todo esto", escribió Virgilio.
 
 

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=

CAS&idnoticia_PK=407391&idseccio_PK=1007&h=


Powered by LifeType