PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


GIRONA - La catedral de Girona, escollida setena meravella de Catalunya

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:28

L.P.. Girona
La catedral de Girona ha estat elegida per votació popular com la setena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya. Després d'aquesta elecció ja es coneixen les set meravelles de Catalunya, que són (per ordre cronològic d'elecció): la Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el monestir de Sant Miquel de Cuixà, la Sagrada Família de Barcelona, el Celler Cooperatiu de Gandesa, el centre històric de Vic i la catedral de Girona. L'elecció de les set meravelles de Catalunya és una iniciativa promoguda per l'organització de la Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, amb la voluntat de divulgar el patrimoni cultural català d'una manera didàctica, pedagògica, lúdica i, alhora, motivar el coneixement i la visita als llocs seleccionats. Les set meravelles de Catalunya han estat elegides d'entre cent propostes d'arreu del territori. D'altra banda, des d'ahir fins dimarts de la setmana vinent s'elegirà la meravella de les meravelles, que, alhora, servirà per posar l'ordre definitiu amb el qual es presentaran nacionalment i internacionalment les set meravelles de Catalunya.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2422484



VALLS - Rècop inicia a Valls la intervenció als arcs gòtics de Ca Magrané

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:18
Bastides muntades davant els arcs per a la restauració./ Foto: I.M.



I.M.. Valls

La instal·lació de les bastides als arcs gòtics de Ca Magrané fan pensar en una ràpida intervenció de restauració d'aquests elements arquitectònics. L'actuació s'ha dilatat en el temps fins al punt de fer témer la seva degradació irreversible. La intervenció de Rècop (59.050 euros) correspon a la primera fase del projecte de restauració. Se centrarà en la retirada de les parets que tapien els arcs per continuar amb una exhaustiva restauració material, neteja i reconstitució de la pedra, erosionada i afectada per les humitats. Els quatre arcs, construïts a base de dovelles de pedra calcària escairades, tenen una amplada de 7 metres i una altura de 5,3 metres

El projecte global, pressupostat en 250.000 euros, preveu recuperar la funció estructural dels arcs amb la construcció de murs sobre cadascun. Aquesta operació permetrà que el visitant pugui visualitzar la imatge històrica que els arcs tenen a l'interior de l'edifici i es completarà amb una actuació urbanística de l'entorn.

Els arcs de Ca Magrané es van construir a mitjan segle XIII i formaven part d'un antic celler medieval del Paborde.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2422620
 


EGIPTO - Descubiertos vestigios de una sala de juegos de la época grecorromana

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:07

Un equipo de arqueólogos italianos ha descubierto en Egipto los vestigios de una sala de un juego similar a los bolos, y que data de la dinastía grecorromana de los Ptolomeos (332 a.C.- 30 d.C), informó hoy la agencia de noticias egipcia MENA.


El descubrimiento se produjo durante las excavaciones realizadas en la zona de Kom Madi, provincia de Al Faiyum, a 100 kilómetros al suroeste de la capital egipcia, precisa la agencia, que cita fuentes arqueológicas.

La sala, sin techo, y con un suelo cubierto con bloques de granito, tiene un carril de 20 centímetros de profundidad que en su parte central presenta una agujero cuadrado que se abre a una pieza de cerámica acoplada en su parte inferior, indicaron las fuentes.

En el mismo lugar los expertos italianos encontraron dos de las bolas usadas en el juego, y que son de granito pulido.

Los arqueólogos destacaron la importancia del hallazgo ya que es la primera vez que se descubre una construcción de estas características en Egipto.

En la misma zona fueron descubiertas ruinas de viviendas y de un gran salón, en cuyo interior los expertos hallaron rollos de papiros y piezas de cerámica, así como vasijas de vidrio y de bronce, que también datan de la época de los ptolomeos.

Los más antiguos vestigios arqueológicos descubiertos hasta ahora en Kom Madi pertenecen a un templo dedicado al culto del dios faraónico Isis, cuya construcción se remonta a la XII dinastía faraónica, que reinó Egipto entre los años 1990 y 1780 antes de Cristo.

La dinastía Ptolomea fue fundada por el lugarteniente de Alejandro Magno, el general Ptolomeo, y desapareció con la muerte de la famosa reina Cleopatra VII.



Terra Actualidad - EFE

Powered by LifeType