PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CABEZA DEL BUEY - Cabeza del Buey abre un museo sobre el arte rupestre

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 23:27
11/05/2007 EUROPA PRESS

El Centro de Interpretación de la Pintura Rupestre de Extremadura abrió ayer sus puertas con un acto presidido por el consejero de Cultura, Francisco Muñoz, y el alcalde de la localidad, José Muñoz.

La ubicación del centro en esta localidad pacense encuentra su explicación en que la comarca en al que se encuentra, La Serena, alberga la mitad de los aproximadamente mil abrigos en la roca que en Extremadura cuentan con alguna expresión artística en forma de pintura rupestre o grabado.

El centro, desde el momento de su inauguración, ha entrado a formar parte de la Red de Museos de Extremadura, compuesta por medio centenar de espacios museísticos, que tienen el cometido de "musealizar el ingente patrimonio" de la región, según detalló la responsable de la red de museos de Extremadura, Pilar Caldera.

La Consejería de Cultura ha invertido en este centro 175.000 euros.

http://www.elperiodicoextremadura.com/noticias/noticia.asp?pkid=302033


SUNYER - Sunyer repara la puerta románica de la iglesia de la Nativitat

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 23:09

FOTO- http://sunyer.ddl.net/

Sunyer - Marta Cortina 2007-05-10

La iglesia de la Nativitat de Maria de Sunyer recuperará en breve su puerta románica, después de que los técnicos de la Diputación inicien en las próximas semanas los trabajos de restauración.

Esta entrada, situada en la parte norte del templo y que data del siglo XIII, estuvo totalmente oculta hasta los años 60, cuando salió a la luz gracias a unas obras. Sin embargo, la única actuación que se realizó entonces fue tapiar la entrada.
Ahora, se procederá a abrir la portalada, sustituyendo el muro por una puerta de madera, se reforzará por la parte interior y se realizarán pequeñas actuaciones en la bóveda, las columnas, los capiteles y las ménsulas.
Una vez abierta, su refuerzo es básico, ya que su bóveda sostiene un campanario de 70 toneladas.
Según explicó ayer el director de los servicios técnicos de la Diputación, Josep Gabarró, la finalidad de la actuación es doble. Por una parte, recuperar un elemento de “gran interés histórico y artístico” y, por la otra, hacerlo visitable.
Por su parte, el alcalde de la población, Salvador Huguet, manifestó su satisfacción porque, después de muchos años de buscar recursos, se puede ejecutar la obra. Sin embargo, aseguró que “serán necesarias nuevas actuaciones” para poder recuperar todo el conjunto. El proyecto contempla la reconstrucción de la portalada, ya que, según los estudios previos, estaría compuesta por otro arco y salvaguardada por varias ménsulas, de las que sólo se conserva una.
En esta fase, que tiene un presupuesto de 27.000 euros, también se rehabilitará una parte del tejado.
Paralelamente, se están llevando a cabo varios estudios para determinar la estructura original del templo. Entre otras cosas se quiere esclarecer cuál era la ubicación original de la puerta románica o donde estaba situado el ábside, puesto que el actual se construyó en una etapa posterior.
http://www.lamanyana.es/

BENIFALLET - La Verge gòtica tornarà a Benifallet

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 22:48
R.R.. Benifallet

La Mare de Déu de fusta que el novembre de l'any passat van trobar a l'ermita de Benifallet tornarà a la localitat. Així ho van assegurar ahir tant el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, com l'alcalde de Benifallet, Jordi Monclús. Actualment, aquesta Verge de fusta que data del segle XIII i que té un gran valor patrimonial s'està restaurant al centre de Valldoreix.

Els treballs estan força avançats i hi ha el compromís de la direcció general de Patrimoni de tornar-la a Benifallet «sota les mesures de seguretat adients». «Buscarem un lloc dins l'església parroquial», va avançar l'alcalde, tot assenyalant que per motius de seguretat descarten tornar-la a l'ermita de Dalt, que és on la van localitzar arran dels treballs d'arranjament del paviment de l'ermita. Es creu que la figura, la va amagar el capellà titular de Benifallet el 1936 per evitar el vandalisme revolucionari. Es tracta d'una talla de fusta de 86 centímetres d'alçada i d'entre 25 i 30 d'amplada.

És gòtica, tot i que també té elements romànics, per això la daten del segle XIII. La talla representa la Mare de Déu dreta i en posició frontal, hieràtica amb plecs al vestit clarament gòtics, però el rostre és més aviat del romànic tardà. Quan la van trobar estava força malmesa per la humitat, tot i que encara conservava restes de policromia. L'han batejat com a la Mare de Déu de Dalt perquè la van trobar a l'ermita que porta aquest nom i apareix en un inventari manuscrit conservat a l'Arxiu Històric Diocesà de Tortosa.

Dijous vinent està previst que l'alcalde de Benifallet, Jordi Monclús, i el director dels serveis territorials de Cultura a l'Ebre viatgen al centre de Valldoreix per veure com evolucionen els treballs.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2392415



TARRAGONA - Tarragona, seu d'unes jornades sobre el vi en l'època antiga

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 08:35
EL PUNT.. Tarragona.
L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), el Museu d'Arqueologia de Catalunya i l'Ajuntament de Teià han organitzat unes jornades sobre el vi tarraconense i laietà. Ahir van començar les sessions a la seu de l'ICAC a Tarragona, i demà es clausuraran a l'Ajuntament de Teià. El simposi planteja un debat sobre la recerca al voltant de la viticultura en època antiga, respecte de «l'extraordinari desenvolupament actual de l'anomenada cultura del vi, per tal d'aprofundir en estratègies comunes i de col·laboració pluridisciplinària entre el passat i el present». Segons els organitzadors, durant l'època romana «la producció i el comerç del vi són fenòmens que van anar lligats al procés de romanització dels territoris conquerits; la província Tarraconense, antiga Hispania Citerior, es va veure sotmesa a aquest procés, i es va especialitzar en l'explotació intensiva de la vinya, la producció de grans excedents i el comerç massiu de vi entre els segles I aC i III dC». I la Laietana, que pren el nom dels antics pobladors ibers que l'ocupaven, «fou un dels primers territoris romanitzats a la península i és citada pels autors clàssics com una de les regions vitícoles més productives dins de la província Tarraconense». En les jornades hi van prendre part arqueòlegs i enòlegs
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2390695
 (Segueix)

BANYOLES - Conveni per a la vil·la romana de Vilauba

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:14


L.P.. Banyoles.
La Diputació de Girona aportarà un 50% del cost de les actuacions al jaciment de la vil·la romana de Vilauba, en virtut d'un conveni signat ahir amb els ajuntaments de Banyoles, Porqueres i Camós i el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles. El projecte, pressupostat en més de 115.000 euros i coordinat per Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda, vol millorar el coneixement arqueològic actual de la vil·la i fer la presentació del jaciment al públic.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2388881

Powered by LifeType