PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


L'ALDEA - Unes excavacions descobreixen restes romanes a l'ermita de l'Aldea

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:45
Foto: http://www.aldea.altanet.org/ajtms/aldea/index2.html

Els treballs d'excavació que s'estan duent a terme a l'ermita de l'Aldea, als peus de la torre medieval, han posat al descobert unes restes romanes del segle I o II dC. Segons les primeres inspeccions, podrien correspondre a la piscifactoria d'un complex dedicat a l'elaboració de salaó de peix.
per M. Millan |

L'Ajuntament de l'Aldea va iniciar l'excavació del complex de l'ermita, com a pas previ per a la rehabilitació de la torre medieval i el condicionament turístic de tot aquest espai, on es troben els orígens de la població. Fins ara, s'apuntava que abans de ser una fortificació cristiana, havia estat probablement una almúnia (granja) àrab. «Però hi havia referències que hi podíem trobar vestigis de cultures anteriors i així ha estat», explica l'alcalde, Daniel Andreu.

Els treballs han posat al descobert, just als peus de la torre, una estructura d'origen romà. Estaria datada entre els segles I i II i correspondria, segons les primeres hipòtesis, a una mena de piscifactoria d'un complex dedicat a l'elaboració de salaó de peix. «Segons expliquen els experts, en aquella època el delta de l'Ebre encara estaria als inicis de la seva formació i aquesta zona seria la primera terra ferma», comentà l'alcalde.

De fet, s'han documentat piscifactories amb estructures semblants tant a Empúries com a Calp (Alacant).

 (Segueix)

TARRACO - Tarraco Viva vuelve con novedades

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:34
Cartell Tarraco Viva
Los grupos de reconstrucción tarraconenses abrirán las jornadas el 10 de mayo
por carles gosálbez |

Nuevas actividades y escenarios se incorporan este año a las jornadas de Tarraco Viva, que finalizarán el domingo 20 de mayo con una recreación que explicará cómo eran unas elecciones municipales en Roma, con la reproducción de los mensajes de apoyo a los candidatos que escribían en las paredes los grupos de presión como el formado por las prostitutas.

Esta iniciativa de la Associació Projecte Phoenix, titulada Comitia: alcaldables, propaganda electoral y grupos de presión en las calles de una ciudad romana , se hará justo una semana antes de que el ciudadano acceda a las urnas para elegir el nuevo consistorio.

«Las personas que acudan a esta recreación verán que las cuestiones relacionadas con la campaña electoral no han cambiado tanto como pudiera parecer», manifestó Magí Seritjol, técnico del Museu d'Història responsable de la organización.
Gladiadors
La presencia de un grupo a caballo alemán o la transformación del patio de la Diputació en escenario teatral forman parte de las novedades de este año. El amor y el sexo en la antigua Roma también será uno de los hilos conductores de Tarraco Viva.

El director del Museo de Arqueología de Cantabria, Pedro Ángel Fernández Vega, ofrecerá la conferencia Roma et amor , y Juan Francisco Martos, profesor de la Universidad de Málaga, hablará de las pinturas eróticas de las termas suburbanas de Pompeya. Igualmente, la Escola de Lletres de Tarragona abordará la temática del amor y el sexo en Roma, con la lectura de textos de autores clásicos referidos al erotismo y a las artes amatorias.

Entre las novedades de la edición de este año destaca Artifex, un espacio destinado a la producción y venda de réplicas de piezas de artesanía. El grupo francés Taly hará joyas romanas in situ y ofrecerá las explicaciones necesarias.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona también ha programado una serie de iniciativas, como un paseo por la Vil·la dels Munts acompañados por Caius y Faustina, y una actividad de reconstrucción militar en Centcelles a cargo de los grupos Legio I Germanica y Cohors I Gallica.
http://www.diaridetarragona.com/

ALBURQUERQUE - Rechazan el proyecto en el castillo de Alburquerque

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 08:24

Foto: http://www.dip-badajoz.es/municipios/comarcas/c_badajoz/alburquerque/

PLATAFORMA PARA LA DEFENSA DEL PATRIMONIO.

Llevan a Badajoz las quejas por la futura hospedería.

06/05/2007 REDACCION

La Plataforma para la Defensa del Patrimonio de Alburquerque llevó ayer a Badajoz su rechazo al proyecto de construcción de una hospedería en el castillo de Luna de Alburquerque. En una rueda de prensa, y apoyados por la Asociación Amigos de Badajoz, los integrantes de la plataforma detallaron el proyecto que la Junta de Extremadura pretende lleva a cabo en este monumento, "violando flagrantemente el contenido y el espíritu de la Ley de Patrimonio de Extremadura", según señalaron.

La plataforma denunció "la falta de información y el secretismo con que han actuado las administraciones competentes". Dicho proyecto contempla la construcción de un edificio de nueva planta en la parte este de la fortaleza.

http://www.elperiodicoextremadura.com/noticias/noticia.asp?pkid=300935


Se descubre una pintura mural budista inédita en una gruta de Nepal

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:05
Se descubre una pintura mural budista inédita ...
AFP - sábado, 5 de mayo

KATMANDÚ (AFP) - Un equipo de exploradores y especialistas anunció este sábado el hallazgo de una pintura mural budista inédita que data del siglo XIV en una gruta del norte de Nepal.

"Nuestro mayor descubrimiento es el de la propia gruta, presuntamente utilizada con fines religiosos. Parece que se usaba como sala de reunión para las enseñanzas de Buda", declaró a AFP Broughton Coburn, experto en conservación medioambiental y cultural.

La gruta se encuentra en la región de Mustang, en la frontera con Tíbet, y en su interior conserva una gigantesca pintura mural de siete metros que, según los expertos, data del siglo XIV.

"Encontramos bastante raro el hecho de que una pintura mural tan elaborada e intacta haya podido ser descubierta por primera vez", subrayó Coburn, quien con su equipo pasó todo el mes de marzo explorando decenas de cuevas de la zona sin visitar por seres humanos desde hacía siglos.

http://es.noticias.yahoo.com/afp/20070505/ten-nepal-arte-historia-religion-469e995.html


AIGUAVIVA - Masies a tocar de ciutat

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:57

Pep Collelldemont i Manel Lladó han recollit, en el llibre «Les Masies d'Aiguaviva», la història i les imatges dels masos que encara hi ha en aquest terme municipal del Gironès, ben a prop de l'àrea urbana de Girona i de l'aeroport

LAURA PORTAL. Aiguaviva
+ De dalt a baix i d'esquerra a dreta, la masia de Can Gibert, la de Can Garrofa, la de Can Cantalosella i un interior de Can Garrofa. Totes les imatges són obra de Manel Lladó.

Un total de vuitanta-quatre masies, i cinc més en estat ruïnós, han estat incloses en el llibre Les Masies d'Aiguaviva, que és obra de Pep Collelldemont, autor dels textos, i del fotògraf d'El Punt Manel Lladó, autor de les fotografies. Masies en prou bon estat i encara habitades, en la seva major part. Masies que tenen una història i que, segons els autors en la presentació, fan bona aquella dita que diu que «cada casa és un món». La masia com a casa típicament catalana pot tenir moltes formes, però totes són distingibles a primer cop d'ull.

-
 (Segueix)

HOSPITALET DE L'INFANT - Presenten a l'Hospitalet de l'Infant una peça grega del segle V aC

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:54
EL PUNT. L'Hospitalet de l'Infant
Una peça grega del segle V aC que es va trobar l'any 1990 a l'hospital gòtic de l'Hospitalet de l'Infant es va presentar ahir als veïns del municipi en un acte que van organitzar el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. La peça és una antefixa, un element arquitectònic que es va trobar casualment fa disset anys en unes obres de reforma de l'hospital del segle XIV. En un primer moment no es va tenir consciència de la seva significació històrica i va quedar exposat als serveis territorials de Cultura a Tarragona. Anys després, l'arqueòleg Xavier Dupré va diagnosticar que la peça indica que al segle V aC hi havia un santuari grec just a l'emplaçament de l'hospital i que era un centre de comerç entre els ibers i els grecs. La desembocadura del riu Llastres hauria estat, doncs, un port natural a les rutes que des d'Empúries recorrien la costa mediterrània cap al sud. Les tesis de Dupré, que va morir l'any passat, van quedar recollides en la seva obra pòstuma Ibers i grecs a l'Hospitalet de l'Infant, que també es va presentar ahir.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2384787

Powered by LifeType