Estació Camp de Tarragona

22 Gen 2007

Finalment he visitat, ahir diumenge, la nova i flamant estació de Tren d'Alta Velocitat Camp de Tarragona. I no sé si començar per la primera, la segona, o la tercera impressió que m'ha donat.

Andanes de l'Estació Camp de Tarragona, amb el poble de Perafort al fons (Foto: Valentí Parrilla Aixelà)

Començaré pel començament. He anat en transport privat. Com no tinc cotxe ni carnet, aixó vol dir que m'hi han portat (o he fet de copilot). Trajecte d'anada Reus- Estació Camp de Tarragona: Agafem la T11 sortint de Reus per la carretera de Cambrils, direcció Tarragona, fins a l'accés a l'autopista AP-7, per on continuem el trajecte, doncs és gratuïta accedint a Reus i sortint a Tarragona (a l'alçada del polígon de Riu Clar). Sortim a la N-240 direcció Valls, autovía fins a Sant Salvador, i des d'allà calçada única amb dos carrils, un per sentit, i moltes rotondes. Ni una sòla indicació d'on està l'Estació Camp de Tarragona, fins que arribem a la petita rotonda on es troba l'accés, a mig camí entre la rotonda de Puigdelfí i Perafort, per una banda, i l'accés a Els Garidells, per una altra. I si us penseu que agafant aquella carretera trobareu a la cantonada l'Estació Camp de Tarragona, sou uns sòmines... fins que no estiguem en un lloc ben idílic i desconnectat de la civilització, no trobareu l'Estació Camp de Tarragona.

En total , gairebé 24 quilòmetres per fer via des de Reus fins a l'Estació Camp de Tarragona, des d'una ciutat de 100.000 habitants fins a un lloc perdut al mig del camp. I també 24 quilòmetres on en molts punts s'ha de reduir sovint la velocitat (peatges, rotondes, accessos,...) Caram, i si no arribo a anar de copilot, jo, sense carnet, com hi arribo? Tranquils, hi ha un servei d'autobusos, que segurament s'ha de pagar a part del bitllet del tren, que donen servei en funció de l'horari dels trens. I sempre queda la possibilitat d'agafar el taxi. En un article a l'Avui de la setmana passada, una usuària de l'AVE, per anar a Lleida des de Reus, va haver d'anar a l'estació Camp de Tarragona amb taxi, per un preu tan assequible com eren 31 euros (el bitllet de només anada en classe turista Camp de Tarragona - Lleida Pirineus només costa 15 euros amb 70 cèntims, interessant).

Què ens trobem? Una estació ben maca i acollidora, en un marc més tranquil impossible, on excepte l'AVE, ningú corre, entre boscos, vinyes, turons i planes. Al mig de la natura... Per quan de temps?

La veritat és que resulta clar que la inversió que s'ha fet en la infraestructura de l'AVE no s'ha fet pensant en criteris de les necessitats del nostre territori, el Camp de Tarragona, i l'únic que té de Camp de Tarragona és que hi és, si, però on no hi viu ningú, en mig del camp, dels boscos i de les vinyes.

I sí, en un indret que, quan es dispari el tret de sortida, les constructores treuran fum i faran calers a tort i a dret, especialment quan es posi en funcionament, algun dia, l'anomenat Servei de Regionals d'Alta Velocitat, que hauran d'unir les estacions de Lleida, Camp de Tarragona i Girona amb el Cap i Casal de Catalunya... El tren anirà com un llamp, però els gairebé 250.000 habitants de les ciutats de Tarragona i de Reus no sé si els atreurà haver d'anar fins a l'estació Camp de Tarragona per fer-hi cap a Barcelona (si no és que ens treguin els trens que disposem ara, que en són capaços, per qüestions de rendibilitat). En cambi, a la gent que a Barcelona no es pot permetre comprar un pis digne, a causa dels preus de mercat, se'ls portarà a omplir els municipis del voltant més pròxim a l'estació Camp de Tarragona, per tal de poder millorar de qualitat de vida, i us asseguro que no seran les classes més desafavorides les que hi faran cap, sinó classes mitjes i mitjes altes, que encara que siguin d'aquestes "categories socials" no es poden permetre comprar un pis mínimament digne a la capital catalana.

D'altra banda, ja a l'estació de Móra la Nova s'han quedat sense els trens de llarg recorregut diurn, que completaven el servei de regionals i donaven una qualitat de servei ferroviari a la comarca de la Ribera de l'Ebre a un nivell com el que hauria de continuar essent. Ara, per anar a Saragossa o a Barcelona, només poden agafar un dels pocs Regionals o Catalunya Exprès que hi fan cap, i queda el nocturn Costa Brava com a únic suplement. Veritablement, els polítics que tenim ajuden a construir un món que vol que els que no disposem de vehicle privat tinguem una vida vegetativa i no podem fruir d'un transport públic digne. I per anar a Madrid, els de Móra hauran d'anar fins a Saragossa a agafar l'AVE, quan abans podien agafar alguna combinació des de la mateixa estació riberenca.

Vestíbul de l'estació Camp de Tarragona (Foto: Valentí Parrilla Aixelà)

L'estació és molt maca, d'unes dimensions humanes. En aquest aspecte no se li pot criticar res, excepte que es mantindrà com nova durant anys, doncs si no hi vas expresament, allà no hi va ningú, i hi ha més membres del servei de seguretat i dels servei d'atenció al client que no pas passatgers o visitants de l'Estació. L'única botiga oberta, de uns quants locals disponibles, és una empresa de lloguer de vehicles (cosa ben natural, doncs si no hi ha cap taxi aturat esperant-te - i tantes discusions que hi havien hagut durant les setmanes anteriors entre taxistes - i l'autobús del servei públic no saps si es perdrà pel camí - com va passar durant els primers dies-, doncs un cotxe de lloger és el mès pràctic... O vols arribar camintant a Tarragona o a Reus?)

La tornada a Reus, en cotxe particular, és clar, l'hem fet passant pel poble de Perafort, per la TV-2231, fins a una rotonda a la N-240, mig quilòmetre per la nacional direcció Tarragona, fins agafar la T-750 que porta fins a la Refineria de Repsol, la Pobla de Mafumet i el Morell, i des d'allà la TP-7225 que desemboca a la C-14 just mig quilòmetre abans d'arribar a l'Avinguda Marià Fortuny. Impressionant!!!!

Publicat per vpa ( Territori ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (1)
Comparteix:
 • Facebook
 • Meneame
 • Twitter
 • Tafanera
 • Barrapunto
 • Tumblr
 • Fresqui
 • del.icio.us
 • E-mail
 • Google
 • Netvibes
 • digg