Ràdio 4, l,emissora que us parla en català

6 Gen 2007

Dos mitjans de comunicació en català poden desaparèixer durant els propers dies. En el moment en que escric aquestes línies, el comptador que va indicant els dies que queden de vida per a Ràdio 4 i per al Circuit Català de TVE informa que són 84 dies els que ens queden per gaudir d'aquests mitjans de comunicació de titularitat estatal i que mantenim amb els nostres impostos els catalans, segons la web Ràdio 4 és viva.

La població que viu en els territoris de parla catalana representen al voltant del 25% del pes demogràfic de l'Estat Espanyol. I hi contribuim al manteniment d'aquest amb els nostres impostos. Quan de temps haurem de veure i sentir que el nostre idioma, el català, és tractat com un idioma de segona per part d'un Estat on representem el 25% de la població?

Adduint la necessària reducció de despeses, la fins ara directora general de RTVE, la madrilenya nascuda a Catalunya, i que també s'expressa amb un català amb accent barceloní envejable, Carmen Caffarel, ha capitanejat un pla de sanejament econòmic de la RTVE que comportarà l'eliminació de més de 4.000 llocs de treball, molts d'ells amb jubilacions anticipades que disminuiran les despeses de RTVE, sí, però que tots els espanyols, i aquí també ens podem incloure els catalans, continuarem mantenint amb els nostres impostos mitjançant el pagament de les respectives jubilacions de persones que encara poden donar molta canya professional (tal i com ha passat en tantes i tantes empreses de l'Estat Espanyol, no ens enganyem, i que permet la contractació de nova mà d'obra amb contractes més precaris, sous més baixos, i amb la pèrdua de tots els beneficis que havien assolit els treballadors de totes aquestes empreses, enhorabona, sindicats, per la vostra feina de conxorxa amb l'Estat i les empreses!!!!).

I encara que s'hagin de retallar 4000 llocs de treball, ... Perquè un servei públic estatal dedicat a la informació i a la comunicació, com és la Ràdio i Televisió Pública estatal espanyola, no ha de tenir present en la seva programació que el 25% de la població de l'Estat Espanyol viu en territoris de parla catalana?

Uns faran campanyes per defendre els llocs de treball, però a part d'aquesta lloable causa, jo particularment vull expressar que mentre els catalans haguem de contribuir amb els nostres impostos a l'Estat Espanyol, i hi haguem d'acomplir amb una sèrie d'obligacions, entre els nostres drets hi ha d'estar també el dret a la nostra llengua i a la nostra identitat. Si ens volen, que ens vulguin tal com som dins de l'Estat Espanyol, si només ens volen per pagar impostos i no permetre que empreses amb seu social a Catalunya puguin adquirir empreses a d'altres indrets de l'Estat mitjançant campanyes mediàtiques desmesurades, i prefereixin que el capital alemany es quedi amb les empreses originalment de capital espanyol, entre d'altres punts a recordar, doncs que ens deixin decidir lliurement als catalans i catalanes quin camí volem seguir, si amb l'Estat Espanyol o com una Catalunya Independent.

I un dels nostres drets és que l'Estat que diu que en formem part i al que contribuim al seu manteniment (tant econòmic com social, etc) respecti els nostres drets lingüístics, i poguem continuar disfrutant del català en la ràdio i la televisió estatal espanyola... Si ens han de dir que ja tenim TV3, doncs mira, a Madrid tenen TeleMadrid, i a Andalusía Canal Sur, ambdues en castellà, així doncs, que RTVE faci programació en anglès o suahilli, quins collons, el castellà ja està present gràcies a TeleMadrid, Canal Sur, Tele5, Antena 3, Cuatro, La Sexta, la major part de cadenes de TDT amb abast estatal, i moltes d'abast autonòmic i local, i no en parlem de les plataformes digitals o de productes com Imagènio...

Bé, per concloure aquest article, us adjunto un reportatge que es va emetre fa poc més d'un mes a Catalunya Avui (Circuit Català de TVE), on es recorda que aquest 2006 va ser el 30è aniversari de Ràdio 4, la primera ràdio en emetre en català amb l'acabament de la dictadura franquista, i que sembla que, a l'igual que el Circuit Català de TVE, si les coses no canvien (ara estan a l'UCI, no ho oblidem) tindran l'esperança de vida més curta que la d'un èsser humà al tercer món (la comparació, reconec, és una mica dura, però també son dures les connotacions respecte el futur de la nostra nació).


Radio4
Uploaded by tubeas

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (0) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
 • Facebook
 • Meneame
 • Twitter
 • Tafanera
 • Barrapunto
 • Tumblr
 • Fresqui
 • del.icio.us
 • E-mail
 • Google
 • Netvibes
 • digg