Mani 10JUna festa!. Malgrat la manca de previsions, malgrat les disputes al pati dels tarongers, malgrat la desafecció, malgrat la crisi... allò era una festa sense precedents. Cadascú podrà interpretar-la segons li convingui però, com hi ha món!, que tothom haurà de fer càbales per readaptar discursos futurs si volen tenir possibilitats en les properes eleccions. 

Per primera vegada, des que tinc us de raó, que sento a la Urbana admetre que s’havia superat el milió de manifestants. De fet, aquesta vegada ho tenien més fàcil perquè ningú es va moure de lloc durant hores. Així i tot, tenint en compte la immobilització, la impracticabilitat dels accessos i les manifestacions paral·leles que es van anar improvisant per falta d’espai, es podria recomanar que jubilessin, d’un cop per sempre, l’encarregat oficial de contar persones. Potser resultaria més fiable que els manifestants es numeressin en veu alta, com quan s’anava d’excursió, del primer a l’últim. Fins i tot l’Organització, desbordada, semblava haver perdut la calculadora. 

 

Sigui com sigui, i com ja he dit, el fet de superar la xifra “urbana” del milió demostra que la resposta de la ciutadania va ser rotunda i esperançadora.   

Els soterranis barcelonins també estaven col·lapsats de gent que no podia baixar del metro perquè les andanes estaven plenes i no es movien (aquests no van entrar en el recompte). A l’exterior, molts altres van abandonar la manifestació abans de poder recórrer dues illes. La manifestació al Passeig de Gràcia sobreeixia, per tots els carrers transversals i paral·lels, incapaç d’engolir l’afluència massiva. El centre de Barcelona quedava petit per acollir-hi tanta gent i quan la manifestació va començar a dispersar-se figurava una gran magrana oberta que, durant hores, s’anava desgranant per carrers i carrerons, inundant de colors la capital catalana.  

Sé de molta gent que, finalment, no hi va anar. Alguns no hi van poder i a d’altres es van estimar més seguir-ho per televisió o per ràdio mentre es penedien de no haver tingut la decisió i la confiança suficients per ser-hi. Gent que brama a la intimitat de casa seva o als cafès i sempre troben una prioritat que els impedeix participar d'aquest tipus d'actes. Gent que també ho vol tot, però amb un llindar d'esforç diferent. M'he trobat molta, molta gent que no hi va ser. Què hauria passat si s'haguessin decidit?