Diu la dita popular que "l'home proposa i Déu disposa". El senyor Montilla, en la seva primera al·locució després de la sentència del TC, va proposar a la ciutadania que manifestés el seu rebuig a la decisió de retallar l'Estutet. Per tant, va incentivar a la societat civil perquè s'organitzés per manifestar de la forma que cregués més adequada contra aquesta decisió i que ell s'hi afegiria. Aquest cap de setmana ja li ha sortit la seva tirada dirigista. Ara diu que seria aconsellable canviar el lema que la societat civil ha triat per manifestar el seu rebuig i reafirmar el nostre caràcter nacional davant de tot el món.

Com la majoria dels dirigents polítics els fa por que la ciutadania prengui la iniciativa. Els partits estan acostumats a conduir amb mà de ferro les seves organitzacions i no poden suportar que els ciutadans manifestin el seu parer fora dels àmbits de la seva organització. Tenen por que el seu dirigisme no arribi a tota la ciutadania. El PSC ha de fer mans i mànigues per justificar davant els seus socis espanyols que ho té tot controlat. Que no passa res si acudeix a la manifestació del dia 10. Per això necessita una cosa light. Com altres partits. Molts d'ells, tant si ho declaren com si no, no els agrada gaire que altres prenguin iniciatives que no poden controlar. Si el govern de Catalunya o algun partit no se sent còmode amb el lema "Som una nació, nosaltres decidim", sempre es pot posar a la cua de la manifestació i alinear-se darrera la pancarta que els sembli més adient. Tenen el seu dret.

El que no poden fer és incentivar una resposta ciutadana i després voler-la dirigir. Però ja ho sabem, les coses són com som. I nosaltres som el que som, agradi o no, i si algú se sent demòcrata, no ha de tenir cap mena de problema per posar-se darrera de la pancarta amb el lema d'Omnium Cultural. Jo, amb tota la família, agafarem un dels autobusos que sortiran de Valls per anar dissabte que ve a Barcelona per unir la nostra veu a la veu d'un poble. Si hi sou, allà ens veurem.