PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BESALU - La muralla, totalment restaurada

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:02
la muralla al carrer Rocafort

S'hi han invertit més d'un milió i mig d'euros amb aportacions de totes les administracions, en un pla quinquennal

LAURA PORTAL. Girona
La rehabilitació de la muralla de Besalú s'ha completat del tot. Amb la inversió de més de dos milions d'euros, aportats en diferents proporcions per totes les administracions, la muralla ja està acabada. La rehabilitació ha servit també per crear una ronda al voltant de tot el nucli antic de la vila, així com els diferents portals d'accés a l'antiga ciutat emmurallada. La rehabilitació s'ha fet en cinc fases des del 2003 fins ara. La inversió total puja a 1.540.000 euros, que es reparteixen entre 470.000 de diferents departaments de la Generalitat, 470.000 més entre l'Ajuntament i la Diputació, i 600.000 per part del govern de l'Estat. L'última fase correspon al molí d'en Subirós i el pont romànic, que estan actualment en fase d'execució i s'acabaran l'any que ve.

 (Segueix)

TARRAGONA - El subsòl, centímetre a centímetre

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:55

L'equip que farà les prospeccions geofísiques a la catedral de Tarragona emprarà tres mètodes diferents, de tecnologia capdavantera, que permetran obtenir informació sobre l'estructura i la composició dels materials del subsòl de la seu. «Farem un reconeixement centímetre a centímetre de tot el subsòl de la catedral», explica Albert Casas, catedràtic de la UB.

Una de les tècniques que s'empraran serà el radar de subsòl (GPR), que donarà informació sobre l'estructura del subsòl i la composició dels materials segons la velocitat de transmissió de l'ona electromagnètica. Una segona tècnica serà la cartografia de conductivitat EM, un mètode d'inducció que generarà mapes de variació de la conductivitat elèctrica del subsòl. I el tercer mètode serà la tomografia de resistivitat elèctrica, que permetrà reconèixer la constitució dels materials segons la seva resistivitat elèctrica. Són tècniques d'inducció electromagnètica que donen molta informació sense necessitat de perforar el paviment de la catedral. Albert Casas, catedràtic de geofísica de la Universitat de Barcelona (UB), destaca que l'exploració es farà a tot el subsòl de la catedral: «Farem un reconeixement centímetre a centímetre de tot el subsòl, per veure quina és la geometria de les estructures que poden ser anòmales», apunta.

 

 

-

 (Segueix)

TARRAGONA - A la recerca del temple perdut

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:52

Els investigadors sospiten que el temple d'August es troba a sota de la nau central de la catedral.
Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

Tarragona buscarà sota la catedral amb tècniques de radar l'antic temple d'August, del segle I, que no s'ha trobat mai

CARINA FILELLA.
Tarragona

El gran temple que els tarragonins del segle I dC van aixecar en honor de l'emperador August és un dels grans enigmes que planen en el món de l'arqueologia romana: se sap que va existir, que era de grans dimensions (amb vuit columnes a la façana) i que es va començar a construir a partir de l'any 15 dC. Però no se n'ha trobat mai cap resta i fins i tot hi ha diverses opinions sobre on està situat. La hipòtesi majoritària, però, és que aquest gran edifici es troba al mateix espai que avui dia ocupa la catedral de Tarragona. Per això, gràcies a un conveni entre l'arquebisbat de Tarragona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, ara s'aplicaran tècniques de radar i altres «tecnologies geofísiques punteres» al subsòl de la seu per intentar localitzar el temple.

 

 

-

 (Segueix)

Vilafranca del Penedès - El Museu del Vi nou es dirà Vinseum

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:49
El nom nou es va anunciar ahir en una festa popular. / Foto: R.M.


R.M.. Vilafranca del Penedès

Vilafranca va fer ahir un altre pas en la cursa de fons per esdevenir el referent de la cultura del vi a Catalunya. La reforma del museu –actualment ja en obres– no es vol limitar tan sols a l'espai físic i a la concepció museològica del futur equipament, sinó que transforma també el mateix nom. Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (amb lletres de color morat, imitant la taca del vi). Aquest és el mot que a partir d'ara identifica l'antic Museu de Vilafranca-Museu del Vi. El president de la junta directiva de la institució, Josep Soler, argumentava ahir que Vinseum esdevé una síntesi de vins i museu, i va reiterar que la metamorfosi té l'ambició de convertir el centre en el «museu nacional de Catalunya de les cultures del vi».

-

 (Segueix)

Besalú - Recupera la sinagoga medieval

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:37
+ La sinagoga de Besalú, la setmana passada, encara en obres. / Foto: JOAN SABATER

El monument, únic a tot Catalunya, s'inaugura dissabte coincidint amb la mostra Besalú, Ciutat Jueva

LAURA PORTAL. Besalú
La sinagoga medieval de Besalú s'obrirà al públic oficialment dissabte vinent, 3 de març, coincidint amb la celebració del Besalú, Ciutat Jueva. La recerca de la sinagoga es va iniciar entre final del 2002 i principi del 2003, quan l'Ajuntament de Besalú va arribar a un acord amb l'Institut de Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona per localitzar i excavar l'antiga sinagoga. D'aquell edifici, se'n tenien poques certeses. Tret de la data inicial que es remuntava al 1264, quan el rei Jaume donava l'autorització als jueus de Besalú per construir-la i d'unes quantes referències aïllades en documents dels segles XIV, XV i XVI. Les obres de rehabilitació de la primera fase s'hauran acabat, doncs, dissabte i es podrà visitar juntament amb el Miqvé.
.
 (Segueix)

Powered by LifeType