PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CATALUNYA - L'historiador Pere Izquierdo, nou director del Museu d'Arqueologia de Catalunya

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:42

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha nomenat l'historiador Pere Izquierdo director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, una vegada aprovat pel consell rector del centre i ratificat per la Junta de Museus de Catalunya.

Pere Izquierdo i Tugas (Gavà, 1963) és llicenciat en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona (1986). Izquierdo era fins ara director del Programa d'estudis i projectes de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

L'historiador va començar a participar en excavacions arqueològiques el 1978. El mateix any va participar en la fundació del Museu de Gavà (Baix Llobregat), col·laborant en la redacció del primer projecte museològic i museogràfic. Ha participat en més de 60 campanyes d'excavació arqueològica, de les quals n'ha dirigit 25.

Pere Izquierdo ha treballat al Museu Nacional d'Arqueologia Marítima i al centre Nacional d'Investigacions Arqueològiques Submarines (1986-1987) dependents del Ministeri de Cultura espanyol. També ha treballat al centre d'Investigacions Arqueològiques de Girona (1987) i com a arqueòleg territorial de la Generalitat a les Terres de l'Ebre (1987-1989). Així mateix, va ser conservador del Museu de Gavà i director del Patronat dels Museus Municipals de Sabadell.

D'altra banda, Izquierdo ha participat en una desena de llibres col·lectius de tema arqueològic, museològic i patrimonial, i és autor d'una quarantena de llibres especialitzats i més d'una cinquantena d'articles breus de divulgació històrica.

Izquierdo ha estat president de l'Associació d'Amics del Museu de Gavà i secretari general de l'Associació de Museòlegs de Catalunya. És vocal del patronat del MNAC i membre de la seva comissió delegada a proposta de la Generalitat des del 2003.

http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?noticia=2281720

.




MATARO - Troben restes romanes i elements d'un temple gòtic en la nau de l'església de Santa Maria de Mataró

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:40
MATARÓ, 20 (EUROPA PRESS)

Els treballs d'excavació arqueològica que es realitzen des de la setmana passada en la nau central de la Basílica de Santa Maria de Mataró ja donen els seus primers fruits. Els arqueòlegs han localitzat restes funeràries d'època moderna, dos pilars i el començament de l'absis d'un temple gòtic del segle XIV i restes d'una columna d'època romana, han informat fonts de l'Ajuntament.

Fins ara els treballs arqueològics, sota la direcció de Roser Pou, han actuat en 3 dels 5 punts previstos. Les restes gòtiques trobades "evidencien la situació i distribució arquitectònica del temple medieval que fins ara s'havia intuït", ha informat l'Ajuntament de Mataró (Maresme).

També han aparegut elements arquitectònics d'èpoques anteriors -un mur i restes d'una columna alineats-, possiblement romana, si bé podria tractar-se de material reaprofitat en construccions posteriors.
.
 (Segueix)

MATARO - Busquen restes de la ciutat romana d'Iluro sota l'església de Santa Maria de Mataró

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:36

MATARÓ, 15 (EUROPA PRESS)
Les tasques de l'excavació arqueològica de la nau central de la basílica de Santa Maria de Mataró (Maresme) han començat aquesta setmana i els experts consideren que a sota de l'edifici podrien localitzar restes del fòrum de la ciutat romana d'Iluro.

Fonts de l'Ajuntament de Mataró han explicat que esperen trobar les restes de la ciutat romana "en el lloc on s'aixeca avui la basílica i en els seus voltants" i es basen en "consideracions bàsicament topogràfiques i a partir d'una sèrie de troballes, fruit d'intervencions antigues i més recents".

Els treballs preveuen l'obertura de cinc orificis de tres metres d'ample i tres d'alt en diversos punts de la nau. Els arqueòlegs confien que l'excavació serveixi per interpretar com eren les plantes dels antics temples preromànics, romànics i gòtics documentats al recinte.

L'excavació la realitza l'empresa Atics, sota la direcció de Roser Pou, i la promou el Patronat Municipal de Cultura i el Museu Arxiu de Santa Maria, en el marc del pla director de restauració de la basílica.

És la primera vegada que s'excava la nau central de Santa Maria de Mataró, si bé el 1998 ja van realitzar aquest tipus de treballs a la capella de Sant Josep, l'altar més gran i el baptisteri de l'edifici.

http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?noticia=2275331
-


Powered by LifeType