PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SANT FELIU DE GUIXOLS - Excaven al monestir de Sant Feliu de Guíxols l'abocador del segle XIV

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:41
Forma part dels treballs previs per posar el nou ascensor amb cabina de vidre

Foto: J.T.
+ A dalt, els treballs dels arqueòlegs i, a baix, un secció on es veu el traçat de l'ascensor. Foto: J.T.

JOAN TRILLAS.
Sant Feliu de GuíxolsUn ascensor amb cabina de vidre permetrà tenir una visió única de l'antic abocador del monestir benedictí de Sant Feliu de Guíxols i, més concretament, d'un mur, el qual ara es vol datar amb concreció si formava part de la muralla o del fossà. Això serà, però, quan hagin acabat, en els pròxims dies, els treballs arqueològics que han començat aquesta setmana i que han de permetre acabar l'excavació que es va iniciar el 1998. L'antic abocador del monestir va funcionar entre el 1300 i el 1600.


 (Segueix)

TARRACO - Tècnics de la Generalitat visiten les obres de l'avinguda Vidal i Barraquer

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:40
C.F.. Tarragona.
Tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat van supervisar ahir al matí les obres de soterrament de contenidors que es duen a terme a l'avinguda Vidal i Barraquer, on s'haurien destruït unes restes arqueològiques. Les obres estan aturades després de la denúncia presentada per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, tot i que l'empresa d'arqueologia Cota 64 va negar que les restes tinguessin cap valor arqueològic. La Generalitat elaborarà ara un informe que trametrà a Cota 64, a l'Ajuntament de Tarragona i a l'empresa adjudicatària de les obres, FCC.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2257190 (Segueix)

MILLÁS-MADREMANYA - La creu de terme de Millàs, restaurada el 1973, apareix totalment destruïda

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:37
D. CHICANO. Madremanya

+ Un detall de la creu de Millàs. Foto: AJUNTAMENT DE MADREMANYA
La creu de terme de Millàs, nucli pertanyent al municipi de Madremanya, va aparèixer ahir destruïda, segons van informar fonts del consistori, que en desconeix els motius. La creu original, d'estil gòtic tardà, datava del segle XVI i va ser destruïda, tret del pedestal, el 1936. El 1973, la família Gomar, propietària del castell de Millàs, va sufragar la reconstrucció de la creu, que els historiadors suposen que va substituir en el seu moment un mil·liari romà, ja que es troba al bell mig de l'antic camí de Girona a Empúries. Feia dos mesos que el consistori havia fet restaurar aquesta creu, que ara serà molt difícil de reconstruir.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2257061

 (Segueix)

EGIPTO - Un equipo español finaliza la segunda fase de la búsqueda del sarcófago de Monthemhat

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:04
pto Monthemhat en la necrópolis de Tebas (Luxor) ha final

El Cairo, 1 feb (EFE).- El equipo de arqueólogos españoles que busca el sarcófago del gobernador del Alto Egipto Monthemhat en la necrópolis de Tebas (Luxor) ha finalizado hoy la segunda fase de las excavaciones, según dijeron responsables del equipo.

La tumba del que fuera cuarto profeta de Amón todavía no ha sido investigada en su totalidad por lo que la situación del sarcófago, del que de momento no hay pistas, podría aparecer más adelante.

El equipo prevé que se realicen, al menos, otras tres campañas más, de dos meses de duración, hasta culminar el proyecto de restauración coordinado por la Universidad de Tubinga (Alemania).

La primera vez que los arqueólogos españoles aterrizaron en Luxor fue a principios del pasado año y desde entonces organizan campañas de excavación bimensuales que suelen desarrollarse en invierno.

Monthemhat dedicó cerca de 30 años de su vida a la función pública y su tumba, con dos patios y 57 cámaras, refleja la relevancia política que adquirió en la época.

 (Segueix)

EGIPTO - El dintel dorado de la piedra arenisca de la juventud pintado con deidades solares dorados del niño era ayer descubierto en el templo de Mut en Luxor (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:54

Los excavadores del museo de Brooklyn tropezaron sobre el lintel único pintado con cinco deities dorados durante la limpieza rutinaria de la pared de recinto del recinto del templo. Rematado con una cornisa del cavetto embellecida con las rayas pintadas, el lintel se preserva bien. Es enmarcado por el moldeado redondeado y la decoración incluye figuras levantadas de la relevación. Los cinco doraron deities solares aparecen que se sentaban en las flores del loto contra un contexto azul, representando el cielo, cada uno con un dedo en su boca.

 (Segueix)

MEXICO - Arqueólogos mexicanos rescatan piezas prehispánicas de 2.500 años de antigüedad

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:48
La pieza se encuentra pigmentado por cinabrio, un pigmento rojo altamente venenoso
Afp Photo / Omar Torres Un foto de la ciudada pre hispánica de Zazacatla
02/02/2007 | Actualizada a las 01:07h
Xochitepec (México). (EFE).- Arqueólogos mexicanos rescataron hoy una escultura prehispánica de 120 kilos y de una antigüedad aproximada de 2.500 años que se presume podría ser una deidad olmeca, informaron hoy los responsables del hallazgo.

El arqueólogo mexicano Mauricio Castro, responsable de los trabajos de campo en la ciudad prehispánica de Zazacatla, a 90 kilómetros de Ciudad de México, dijo hoy a la prensa que esta pieza se suma a las 23 esculturas de sacerdotes, a la cabeza tallada en piedra y a la ofrenda mortuoria con 12 cadáveres, algunos de ellos descuartizados, que se han localizado en los últimos dos meses en este sitio.
 (Segueix)

Powered by LifeType