PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Amb el vostre ajut hem arribat a les 10.000 consultes.

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:58
Gracies a tots vosaltres per ajudar a mantindre viu aquest blog. Avui s'ha sobrepasat una gran fita.

Aquest "blog" comença el 28 de Novembre de 2006 i avui, al cap de dos mesos s'ha arribat a les 10.000 consultes, per mi es tot un exit que vull compartir amb vosaltres.
Moltes gracies.


ULLDECONA - La Torre Quadrada es museïtzarà per recrear la vida a l'edat mitjana

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:25
Un cop recuperat i adequat per a les visites, l'Ajuntament d'Ulldecona completarà el conjunt medieval del castell amb la museïtzació de la Torre Quadrada. Amb l'ajut de les noves tecnologies, es recrearà la vida de l'època en què primer àrabs i després cristians el van habitar.
per m.millan |

L'obertura al públic aquest mes de febrer suposarà la culminació d'un llarg procés de recuperació, que es va iniciar amb la compra de tot el conjunt medieval, en estat ruïnós, l'any 1985. L'Ajuntament va pagar a la família propietària cinc milions de pessetes.

Des de l'any 1994 s'hi han dut a terme fins a cinc fases d'actuacions, amb un cost global de més de 700.000 euros, a càrrec del Ministeri de Foment, la Generalitat i el mateix Ajuntament. S'han restaurat la Torre Quadrada, la Torre Rodona, l'església, part de la muralla (amb bastions àrabs i cristians) i les estances que va ocupar l'orde de l'Hospital, de les quals es conserva part d'un forn i una cisterna.
http://www.diaridetarragona.com/


LLAFRANCH - Una urna del segle III aC, principal troballa de les excavacions al jaciment ibèric de Sant Sebastià

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:17

+ El director de les excavacions, Antoni Rojas, indica on van trobar l'urna del segle III aC. Foto: L.P.
La campanya arqueològica ha tingut una durada inusual de cinc mesos
LAURA PORTAL. Llafranc
El jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda, a Llafranc, ha tornat a ser sotmès a una campanya d'excavacions arqueològiques de cinc mesos de durada, amb uns resultats excel·lents. La principal troballa ha estat una urna del segle III aC. Però no només és destacable la peça per si mateixa, sinó el lloc on va ser trobada, una de les habitacions excavades i en els nivells de mobilitat. És a dir, aquesta urna era al lloc exacte on l'havien deixada els darrers habitants del poblat.

Els arqueòlegs del poblat iber de Sant Sebastià han trobat una urna sencera de trenta centímetres del segle III abans de Crist. El director de les excavacions, Antoni Rojas, ha explicat que el context de la troballa és gairebé tan destacable com la mateixa troballa, ja que és poc habitual. Les urnes, si són funeràries, normalment es troben en necròpolis, plenes d'ossos, i si tenen un altre ús, se solen trobar en sitges. Però en aquest cas es trobava al racó d'una de les habitacions, fet que probablement indica que es tractava d'una urna d'ús domèstic i que havia quedat situada al lloc habitual on estava quan hi vivien els ibers. Rojas va explicar que ara s'estudiarà el contingut de l'urna. L'urna, tot i ser sencera, té una part fragmentada. És de manufactura ibera i probablement havia estat fabricada al mateix poblat, com sol passar en el cas de la ceràmica d'ús domèstic.

 (Segueix)

OLERDOLA - L'església d'Olèrdola recuperarà el campanar d'espadanya

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:11
La restauració de l'ermita permetrà potenciar-ne l'ús social i fer-hi concerts



+ Estat actual de l'església, amb el campanar que es restituirà. En primer terme, tombes excavades recentment. Foto: R.M.

RAÜL MAIGÍ. Olèrdola
Els treballs de restauració de l'església preromànica i romànica de Sant Miquel d'Olèrdola (Alt Penedès), una de les més antigues de Catalunya, permetran la recuperació del característic campanar d'espadanya, esquerdat des de fa cent anys per un llamp. Les obres, que han començat aquest mes, està previst que durin poc més d'un any i permetran potenciar l'ús social del monument, tant per continuar-hi fent casaments com per a concerts i altres activitats divulgatives.
 (Segueix)

ROMA - La Buena Fortuna sonríe a los arqueólogos del metro de Roma

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:08
JUAN VICENTE BOO
CORRESPONSAL

ROMA. Las doce catas arqueológicas para las futuras estaciones de la nueva línea del metro de Roma empiezan a dar sus frutos. La Buena Fortuna ha sonreído a los arqueólogos en la Plaza de Sant´Andrea della Valle, donde están saliendo a la luz unos cimientos colosales que pueden ser del «Templum Boni Eventus», el templo de la Buena Fortuna, o del «Stagnum», el lago artificial que alimentaba las termas de Agripa, inauguradas el año 19 antes de Cristo.

Si el almirante Marco Vipsanio Agripa -yerno del emperador Augusto, vencedor de Cantabria, y famoso por haber construido el Panteón de Roma- levantase la cabeza vería que los ingenieros del metro avanzan a un paso de sus termas, enterradas bajo manzanas de viviendas justo detrás del gran templo circular, cuya cúpula supera en diámetro a la de San Pedro.
La arqueóloga responsable del sondeo ha anunciado el descubrimiento de grandes muros de cimentación de cuatro o cinco metros de profundidad sobre los que se apoyaban columnas de un metro de diámetro. Fedora Filippi afirma que «pueden ser del Stagnum de Agripa o del Templum Boni Eventus, pero todavía no podemos decir que lo hemos encontrado. Tan sólo que estamos sacando a la luz un edificio público muy importante».

 (Segueix)

POMPEIA - Nuevas excavaciones descubren los orígenes de Pompeya en el siglo VI antes de Cristo

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:58

Foto ampliada

nuevas excavaciones descubren los orígenes de pompeya en el siglo vi antes de cristo

Roma, 31 ene (EFE).- Nuevas excavaciones arqueológicas han centrado los orígenes de la antigua ciudad de Pompeya (sur

Roma, 31 ene (EFE).- Nuevas excavaciones arqueológicas han centrado los orígenes de la antigua ciudad de Pompeya (sur de Italia) en el siglo VI antes de Cristo cuando la urbe estaba habitada por pobladores de origen etrusco.

Los resultados de las excavaciones, realizadas por unos cincuenta investigadores de doce países, entre 2003 y 2006, serán presentados este fin de semana en Roma, informó hoy el diario "La República".

Los estudios han desmentido que la ciudad imperial haya nacido de un pequeño núcleo, ya que "en el siglo VI antes de Cristo ya era una metrópoli de grandes dimensiones y con edificios relevantes difusos en su espacio", aseguró el arqueólogo Fabrizio Pesanda.

Desde que los romanos llegaron a la ciudad sus diversas zonas crecieron, rellenando los huecos que había entre unas y otras, aunque según el informe el proceso de urbanización no se llevó a cabo de una forma lineal.

Del siglo VI antes de Cristo datan los templos de Apolo y Dórico del Foro Triangular.

 (Segueix)

PERU - Un poco de luz sobre Nazca y Palpa.

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:53

Sergio Correa
Sergio Correa
BBC Mundo, Berlín
Mapeo aéreo de la figura de
Investigadores del Instituto Arqueológico Alemán hicieron el primer estudio interdisciplinario y exhaustivo de las enigmáticas líneas de Nazca y Palpa en el desierto peruano, y llegaron a sorprendentes resultados.

"De las líneas de Nazca y Palpa se ha interpretado muchísimo, pero se ha documentado muy poco", comenta a BBC Mundo el arqueólogo Karsten Lambers, director del "Proyecto Nazca-Palpa".

Junto a arqueólogos, antropólogos, geólogos y especialistas en disciplinas auxiliares, Lampers y su equipo trabajaron durante 10 años.

 (Segueix)

INGLATERRA - Restos de la aldea encontrado cerca de Stonehenge (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:35
Esta foto proporcionó por los fosos geográficos nacionales del arqueólogo de las demostraciones de la sociedad que revelaban los pisos de la arcilla de casas neolíticas en las paredes de Durrington, ocupado por los constructores de Stonehenge. El foso en la derecha superior corta a través del restos de una avenida, integrado por el pedernal, huesos y pedazos quebrados de cerámica. La avenida fue pensada para haber sido utilizada por revelers en Durrington que viajaba al restos del depósito de sus muertos en las aguas del río Avon como la etapa final de rites funerarios. El proyecto es financiado en parte por geográfico nacional. (Foto del APAéreo-Leva para geográfico nacional, Adán Stanford)

WASHINGTON (AP) - una aldea de las casas pequeñas que pudieron haber abrigado los constructores del Stonehenge misterioso, o gente que atiende a festivales allí, ha sido encontrado por los arqueólogos que estudiaban el círculo de piedra en Inglaterra. Ocho de las casas, con los hogares centrales, se han excavado, y puede haber tanto como 25 de ellos, Mike Parker Pearson dijo martes en un informe organizado por la sociedad geográfica nacional.
Las casas antiguas están en un sitio conocido como paredes de Durrington, cerca de dos millas de Stonehenge. Es también la localización de una versión de madera del círculo de piedra.
 (Segueix)

Powered by LifeType