PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


GIRONA - El moviment de terres al turó de la Bateria de Girona queda suspès per fer prospeccions arqueològiques

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 22:08
Ahir ja es van acotar zones per fer la recollida de restes prehistòriques

DANI CHICANO. Girona
El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Joan Pluma, va confirmar ahir que l'Ajuntament havia fet aturar els moviments de terres de les obres que es fan a l'anomenat turó de la Bateria, a la sortida nord de Girona, i que havien demanat a Cultura de la Generalitat que acotés les zones en què hi ha probabilitats de trobar restes arqueològiques. El jaciment sobre el qual s'han començat a fer les obres estava documentat, s'hi havien fet excavacions i s'havia designat com a puig d'en Roca III.


+ Una imatge de la zona en obres, al turó de la Bateria, que ahir els arqueòlegs van inspeccionar. Foto: EUDALD PICAS
 (Segueix)

GIRONA - Un problema documental impedeix recuperar les últimes peces de l'arqueta

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 22:07
DANI VILÀ X.C.. Girona

El bisbe de Girona, Carles Soler, va explicar ahir que les negociacions per al retorn de les peces que falten de l'arqueta de Banyoles estan «bloquejades» i va assegurar que la col·leccionista holandesa que encara té una de les peces «s'ha tancat en banda». El bisbe Soler es va mostrar confiat que si s'aconseguís desbloquejar la negociació i la col·leccionista «donés el vistiplau per la seva peça, també es podria desencallar la tornada de les dues peces que són a Londres».

 (Segueix)

TARRAGONA - EXPOSICIO "Reflexos d'Apol·lo, esport i arqueologia al Mediterrani antic"

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:34

Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona,

22 de setembre del 2006 - 4 de febrer del 2007.

Després anirà a Barcelona (febrer - maig)

 (Segueix)

BARCELONA - EXPOSICIO

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:27

L'exposició "Mosaics Romans de Síria. Pintura de pedra" preten apropar-nos al món del mosaic, una icona de l'arqueologia romana. Es tracta d'una de les exposicions itinerants de la Fundació Arqueològica Clos que, en arribar a la seva seu central, el Museu Egipci de Barcelona, amplia el seu fons amb peces noves i excepcionals, algunes d'elles exposades al públic per primera vegada.

Aquesta exposició comissariada pel Doctor Carles Buenacasa Pérez, professor de la Universitat de Barcelona, ja ha recorregut part de la geografia espanyola; després d'estar present a Madrid, Aranjuez i Castelló, entre d'altres localitats, ha superat els 80.000 visitants.

En el món antic, el mosaic era un element ornamental de luxe que permetia construir terres més frescos amb els quals combatre els rigors estivals. Es tractava de "catifes" molt valuoses que imitaven el realisme i la perspectiva pictòrics.; de fet, eren "pintures de pedra. A més, pavimentar els terres amb mosaics costosos i estèticament imaginatius constituïa un símbol d'estatus i servia per a fer ostentació de riquesa.

El mosaic de tessel·les va aparèixer a Grècia al s. III aC i ben aviat fou adoptat pels romans. Ells no només el van usar per a decorar els terres, també per a cobrir parets i voltes. Un cop desaparegut l'Imperi romà d'Occident, aquest tipus decoratiu va perdre terreny davant la pintura, d'execució mér ràpida i barata. Així de mica en mica, va desaparèixer una tècnica decorativa que, durant més de 800 anys, no només havia estat emprada per ennoblir els domicilis aristocràtics, sino també per decorar alguns dels edificis públics de l'Imperi.

Els mosaics exposats en el Museu Egipci de Barcelona daten dels ss. II-VI i procedeixen de Síria, una província romana amb uns tallers musius d'una perfecció tècnica i d'una qualitat realment remarcable.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a la cessió de les peces més significatives de la Colecció d'Art i Arqueologia de l'Hotel Villa Real de Madrid, propietat de Derby Hotels Collection, grup presidit per Jordi Clos, formada per 150 mosaics d'època romana datats entre els ss. II i VI . Es presenta una selecció de més de trenta mosaics. S'ha volgut oferir un ampli ventall temàtic (motius geomètrics, vegetals i figuratius), sense oblidar una petita mostra de mosaics cristians.

L'exposició se centra en dos àmbits d'interès: per una banda, mostrar una selecció de mosaics romans de la Col·lecció d'Art i Arqueologia del Villa Real; de l'altra, oferir al visitant una breu història sobre els orígens de mosaics, la seva evolució i la seva pervivència en l'actualitat.

 (Segueix)

BARCELONA - EXPOSICIO "ARTÍFEX. ENGINYERIA ROMANA A HISPÀNIA"

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:18

Del 19 d'octubre de 2006 al 5 de febrer de 2007

L’exposició ARTÍFEX pretén apropar al públic l’immens llegat tècnic del món romà, i també els coneixements que aquesta civilització va assolir en diversos camps de la tecnologia i, en especial, de l’enginyeria civil. Calçades, ponts, ports, fars, aqüeductes o preses -obres de les quals ens queden abundants vestigis-, ens parlen d’importants aportacions tècniques que encara avui dia provoquen la nostra sorpresa i admiració.



L’exposició és una versió adaptada de la mostra presentada amb notable acollida de públic al Museo Arqueológico Nacional de Madrid. Organitzada conjuntament pel Ministerio de Fomento –a través del Centro de Estudios Históricos de Obras Públicas y Urbanismo (CEHOPU)-, i pel Ministerio de Cultura, la mostra permet conèixer moltes de les grans obres de l’enginyeria romana per mitjà de maquetes de gran qualitat tècnica. Per presentar-la a Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha seleccionat i hi ha incorporat interessants objectes i peces originals que constitueixen autèntics testimonis d’aquest ric llegat cultural.



MEXICO - Descubre el INAH vestigios de la ciudad prehispánica de Zazacatla

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 20:53

Notimex/ La Jornada On Line

24/01/2007 19:47

México. Arqueólogos del INAH-Morelos descubrieron edificaciones de la ciudad prehispánica de Zazacatla, fundada alrededor del año 800 a.C., entre las que destaca un templo olmeca y dos esculturas de sacerdotes portando insignias.

Las esculturas tienen rasgos característicos del dragón de dicha cultura, que aportan importantes datos para la historia prehispánica de la región, del estado de Morelos y de Mesoamérica.

Al informar lo anterior, el director del Centro INAH-Morelos, Eduardo López Calzada, calificó el hallazgo en el municipio de Xochitepec, como "único en la entidad", toda vez que es resultado de un proyecto arqueológico que dejó al descubierto edificaciones que por sus dimensiones se considera fueron parte del centro ceremonial
de la ciudad prehispánica.

Los arqueólogos Giselle Canto Aguilar y Víctor Mauricio Castro Mendoza, por su parte, explicaron que este descubrimiento forma parte de los trabajos de rescate arqueológico que realiza el Centro INAH en la entidad, a través del proyecto Registro, conservación y rescate del patrimonio arqueológico del estado de Morelos.
 (Segueix)

TARRACO - Tarraco usó mármoles de todo el Imperio para erigir la zona de culto

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 20:50
El estudio de las piezas descubiertas ofrecerá nueva información de las construcciones levantadas en el espacio más elevado de la ciudad antigua
por carles gosálbez |

Los miles de trozos de mármoles que los constructores del muro del recinto de culto de Tarraco arrojaron al otro lado del mismo cuando se rompían las placas, han aportado nueva información sobre uno de los espacios más enigmáticos de la ciudad romana. Las piezas depositadas en el exterior formaron un vertedero que, con el paso de los años, quedó oculto por sucesivos rellenos.

Los trabajos arqueológicos, realizados entre los años 2000 y 2003, para atajar problemas de humedades que sufrían las capillas del claustro, pusieron al descubierto un muro romano de nueve metros de altura, que permaneció cubierto por depósitos de tierra y escombros.
 (Segueix)

Powered by LifeType