PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CATALUNYA - Els tècnics identifiquen uns dos milions de documents de catalans a l'Arxiu de Salamanca

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:19
AGÈNCIES. Barcelona
La comissió mixta Ministeri de Cultura-Generalitat ha identificat a l'Arxiu de Salamanca uns dos milions de documents confiscats a associacions i particulars a Catalunya després de la Guerra Civil, que formaran part de la segona fase del retorn dels denominats papers de Salamanca.

Els treballs d'inventariat de la documentació d'ajuntaments i privats dipositada a l'Arxiu Nacional de la Guerra Civil han conclòs setmanes abans del primer aniversari del trasllat dels lligalls de la Generalitat republicana des de Salamanca.

Fonts del Ministeri de Cultura han assenyalat a EFE que «hi ha pendent una última reunió de la comissió tècnica que aprovi definitivament aquest inventari, condició obligatòria abans que es realitzi la digitalització dels documents i es dipositi una còpia autentificada a l'Arxiu de Salamanca», fet que, com la primera fase, finança la Generalitat.

 (Segueix)

ARBECA - Medio millón de euros para finalizar la excavación de los Vilars de Arbeca

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:14
Arbeca - Redacción 2007-01-28
El yacimiento prehistórico de los Vilars de Arbeca podrá ver finalizada su excavación con la inyección económica que ha hecho el Ministerio de Cultura por 500.000 euros, según explicó ayer uno de los miembros del Grup de Recerca Prehistòrica de la Universitat de Lleida (UdL), Joan López.

Por su parte, el senador de ERC, Josep Maria Esquerda, explicó que con la aportación del Ministerio “se podrá dar un empuje muy grande al proyecto”. Esquerda dijo que la subvención de Cultura irá dedicada a la restauración del yacimiento, un proyecto que se tendrá que licitar y adjudicar durante este 2007.
Entre otros proyectos que contempla el Pla Director del Vilars se prevé la construcción de un centro de interpretación, un aparcamiento y otras zonas dedicadas a los visitantes, aparte de cerrar el recinto con rejas. En este sentido, el Ayuntamiento de Arbeca está estudiando la viabilidad de estas infraestructuras y la forma de financiarlas.
 (Segueix)

ESTAMBUL RESCATA SU MILENARIO PUERTO BIZANTINO

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:10

El misterio del Eleutherion

D.R.
Entrada al puerto de Estambul

Tras diez siglos sepultado bajo una capa de basura y lodo, el puerto de la vieja Constantinopla ha vuelto a ver la luz. Y con él, muchos de sus barcos.

Para algunos, la culpa la tuvo un tsunami que sacudió hace 900 años el Mediterráneo oriental; para otros, fue el aumento de los sedimentos del río Lykos lo que causó su debacle. Cualquiera que fuese la razón, Eleutherion, el puerto que Teodo-sio II mandó construir en Constantinopla en el siglo IV, desapareció para siempre en el XI.
 (Segueix)

Powered by LifeType