PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CELRA - Reprenen les excavacions arqueològiques al castell de Mabarrera de Celrà

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:36
L. PORTAL. Celrà

+ Un dels arqueòlegs, treballant al castell, dimecres. / Foto: L.P.

Els arqueòlegs han reprès els treballs al jaciment del castell medieval de Mabarrera, a Celrà. Durant nou setmanes hi estaran treballant tres persones, encapçalades per Ferran Codina, amb l'objectiu d'anar consolidant les zones ja excavades i continuar la investigació a les àrees pendents. Actualment, les tasques es concentren a la cambra noble. El castell, també conegut com del Palagret, és a dalt d'un turó situat entre Celrà i Juià. Està documentat almenys des del segle X i va estar en funcionament fins a final del segle XV. L'edifici formava part d'un seguit de castells, entre els quals hi havia el de Juià, el de Celrà i el de Barbavella, que pertanyien al bisbat de Girona.

La iniciativa és municipal i les tasques de desenrunament i excavació arqueològica es van iniciar el 2002. Des d'aleshores, cada any, s'hi ha fet com a mínim una campanya de recerca. Segons va explicar el regidor Albert Planas, es tracta d'un projecte de gran abast. De fet, un cop estigui acabada la restauració del castell de Mabarrera, l'Ajuntament vol que es comenci la del castell de Barbavella, també dins el terme.

Paral·lelament, a les excavacions estrictament científiques, des del consistori s'organitzen cada estiu camps de treball adreçats als joves de Celrà, com una manera de conscienciar la població sobre el seu patrimoni.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2248935




SALT - Recopilen l'inventari del patrimoni cultural dels 208 quilòmetres del Ter

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:31
Els arqueòlegs Jordi Merino i Joan Llinàs han recollit un total de 546 elements vinculats al riu

LAURA PORTAL. Salt
El consorci Alba-Ter va iniciar un projecte l'any 2004 que abastava els 208 quilòmetres del riu Ter i del Freser, des del naixement fins a la desembocadura. Aquest projecte va començar amb un inventari, a càrrec dels arqueòlegs Jordi Merino i Joan Llinàs, de tot el patrimoni cultural vinculat al riu. Aquest treball va durar fins l'any passat i els dos científics van recollir 546 elements. Ara el projecte es tradueix en un informe i en l'inici de diferents rutes relacionades amb el riu. Es preveu organitzar una ruta literària, una de gastronòmica, una de patrimoni natural, una de patrimoni cultural i una altra sobre les empremtes de les inundacions.
Foto: C.A.T.

Foto: C.A.T.
Foto: C.A.T.
+ De dalt a baix i d'esquerra a dreta, el molí de la Barca, de Flaçà; la resclosa de Colomers;

L'inventari del patrimoni cultural vinculat als usos de l'aigua dels rius Ter i Freser es distribueix en sis grans àrees. En primer lloc, els elements relatius a la distribució i emmagatzematge, en què s'inclouen els aqüeductes, els canals, les preses i les rescloses. En segon lloc hi ha els elements relacionats amb la producció energètica, amb les centrals. En tercer, les colònies industrials, en què es distingeix entre colònia i semicolònia. En quart terme s'hi troben els elements d'ús domèstic, amb els embarcadors, els llocs de bany i els safarejos o rentadors. En cinquè, hi ha les instal·lacions industrials, que són les fàbriques, els fargues i els molins. Finalment, hi ha els relatius a les comunicacions, que inclouen els guals, les palanques, les passeres i els ponts.

 (Segueix)

CATALUNYA - Arqueòlegs contra la precarietat laboral

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:27
Els professionals treballen per normalitzar l'ofici amb la pròxima creació d'un col·legi propi i del primer conveni col·lectiu

RAÜL MAIGÍ.
Barcelona
Els arqueòlegs diuen prou. Els professionals d'un dels oficis més joves del país han treballat intensament els darrers anys per aconseguir normalitzar una professió sovint menystinguda. I estan a prop d'aconseguir-ho. D'una banda, actualment es troba en la recta final la negociació del primer conveni col·lectiu del sector, que ha de posar fre a la precarietat laboral denunciada en múltiples ocasions, fins i tot amb manifestacions com la protagonitzada el mes de juliol passat. De l'altra, també està pràcticament a punt la creació d'un col·legi d'arqueòlegs, un instrument imprescindible per regular la professió. Mentrestant, les principals associacions d'arqueòlegs pateixen ara l'especulació immobiliària i s'han vist obligades a trobar una nova seu a Barcelona.
 (Segueix)

EGIPTO - Una fortaleza, el nuevo atractivo de Egipto

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 20:03
Al-Farama, una ciudadela situada a treinta kilómetros al norte de Qantara y construida en la época romana, está en proceso de recuperación para ser posteriormente restaurada. Esto se convertirá en la primera construcción de este tipo que se suma a los itinerarios turísticos previstos por un plan conjunto de Egipto y Europa.
Grandes constructores, los egipcios aprendieron muy temprano y muy bien el arte de fabricar defensas artificiales. Desde la época faraónica, las fronteras importantes han estado protegidas por construcciones poderosas y los caminos del desierto, por fortines.

Los edificios militares controlaban las campañas y servían como lugares de descanso. En el territorio egipcio, hay una treintena de fortalezas, la mayor parte desconocidas, que constituyen un rico patrimonio casi inexplorado que merece más atención. Sólo en el norte del Sinaí hay once fortalezas, mientras que otras se encuentran en las fronteras del sur del país y algunas inclusive en el interior mismo de las ciudades. Para preservarlas, resulta necesaria una base de datos con todas las informaciones sobre las ciudadelas y las diferentes fortificaciones históricas de Egipto.
 (Segueix)

TURQUIA - Sistema turco antiguo del sitio que se inundará (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:42


Destrucción inminente de la protesta de los arqueólogos del balneario.
Ned Stafford

El sitio arqueológico de Allianoi podría pronto ser debajo de agua si las autoridades realizan sus planes para inundar un depósito nuevamente construido. Localizado en Turquía occidental, el sitio es un ejemplo bien-preservado de un balneario romano antiguo de la salud.
Arqueólogo Ahmet Yaras, jefe del equipo de la excavación de Allianoi, spearheading una campaña para ahorrar el sitio de ser sumergido. Están intentando reunir la ayuda internacional para ejercer presión sobre las autoridades para mover el depósito - o por lo menos retrasan inundar por otros cinco años de modo que puedan acabar las excavaciones.


 (Segueix)

Powered by LifeType