Abstenció!!!

24 Febrer, 2008 16:35
Publicat per csala, General

Com estaran les coses quan els M.H. Barrera i Maragall demanen el vot en blanc o l'abstenció a les properes Eleccions Generals.

Preparem-nos, no perquè la gent faci cas als dos ex-presidents, sinó perquè es veu venir la necessitat de tota una sèrie de profundes i serioses actuacions sobre la baixa participació de les eleccions a Corts. Les reflexions sobre la necessitat d'aquestes actuacions, és una situació que es produirà entre les 19 h. i les 21 h. del dia 9 de març, reflexions que ocuparan a tots els tertulians de les emissores i televisions abans que els resultats de les primeres enquestes es facin públiques i mentre aquestes no agafin una forma de resultats.

Això si no és produeix, d’aquí a allà, algun fet excepcional que incentivi la participació, i la veritat que no l’espero, perquè tots els que em venen al cap són motius o fets detestables.

Resulta evident que Catalunya viu una situació de crisi de confiança en el sistema polític i en les institucions. Ho ratifica el darrer estudi del CEO sobre l’índex de satisfacció política, estudi que podeu consultar a:

http://www.gencat.cat/economia/doc/doc_50461871_1.pdf

Els elevats nivells d’abstenció registrats tant als referèndums com a les darreres convocatòries electorals, testimonien el distanciament d’una part important de la ciutadania respecte la política, així com una preocupant pèrdua de valors democràtics. Cal comprometre’s a dur una sèrie de mesures per a canviar una tendència de la qual en som els únics culpables els que ens dediquem a la política.

No podem oblidar-nos, el dia següent de les votacions, de la constant i creixent crisi de participació, i s’han de prendre compromisos per mirar de retornar la confiança en el sistema pel que tant van lluitar les generacions immediatament anteriors a la nostra (almenys a la meva).

Alguns compromisos que m’han agradat i he extret del document programàtic de CiU:

Garantir per llei la celebració de consultes ciutadanes en qüestions de gran importància i debat social que així ho requereixin.

Substituir el sistema de llistes tancades per un nou sistema mixt que permeti als electors escollir directament llurs representants, així com aquelles forces polítiques que millor puguin representar els seus interessos.

Respectar la voluntat ciutadana expressada a les urnes, tot garantint el respecte escrupolosament democràtic a la llista més votada per tal que pugui governar.

Reconèixer des de l’Estat i les seves institucions el dret a decidir per a nosaltres mateixos sobre allò que ens és propi.

Garantir la participació ciutadana en la vida parlamentària propiciant el dret de petició i una major i més dinàmica relació entre electors i electes, aprofitant totes les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies.

Vetllar per una escrupolosa separació de poders reformant el Tribunal Constitucional per evitar la repetició de situacions com les produïdes darrerament i per garantir un arbitratge just entre l’Administració de l’Estat i les Comunitats Autònomes.

Establir els mecanismes que garanteixin avaluar periòdicament la tasca dels càrrecs electes per tal d’afavorir un contacte més directe d’aquests amb els electors.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs