Quinze dies pel futur de l'habitatge a Catalunya.

30 Juny, 2007 11:58
Publicat per csala, Medi Ambient i Habitatge

Les properes dues setmanes seran fonamentals per saber si a Catalunya gaudirem d'un Pacte Nacional per l'Habitatge i quina és la posició de tots els Grups Parlamentaris sobre el seu possible suport a la Llei pel Dret a l'Habitatge.

Des de la seva entrada al Parlament de Catalunya, el Grup Parlamentari de Convergència i Unió hem tingut una actitud molt oberta per intentar pactar amb el Govern i els Grups Parlamentaris que li donen suport el contingut de la Llei pel Dret a l'Habitatge. Amb la mateixa actitud hem rebut els dos primers esborranys d'un document, més important encara, però que no podem deslligar de la Llei, el del Pacte Nacional per l'Habitage.

D'entrada és fa necessari comentar que, històricament, qualsevol intervenció de l'Administració en el mercat immobiliari ha tingut un efecte tan sols de caràcter pal·liatiu. Per tant, en cap cas, governi qui governi, i sigui quin sigui el text que finalment s'aprovi, no resoldrem d'una manera absoluta la greu situació per accedir a un habitatge. No obstant, les mesures que s'adoptin tant en el possible Pacte Nacional per l'Habitatge com en el text legislatiu, i la nova tendència del mercat, pot ajudar a superar la compromesa etapa actual.

No ha estat senzill plantejar quins eren els topalls que Convergència i Unió podia acceptar d'un text del legislatiu ple de "tics" comunistes (que no progressistes), i és així que en una Llei amb 135 articles, s'hi han presentat 414 esmenes (144 per part del Grup Parlamentari de Convergència i Unió i 175 esmenes dels tres grups parlamentaris que donen suport al Govern). De les nostres propostes, a hores d'ara, ja s'han acceptat o transaccionat més de la meitat dels nostres plantejaments, ara queden alguns aspectes que resulten essencials per determinar quin serà el nostre posicionament sobre la Llei, així, el lloguer forçòs, el termini de 90 anys de l'HPO, el canvi de regles de joc en el sòl consolidat, la determinació de qui és promotor social, alguna mesura més que volem afegir per rebaixar la toxicitat que destil·la tot el text contra el propietari,..., esperem que abans del dia 11, poder conèixer finalment quin és el posicionament del Govern, sobre aquestes qüestions que hem plantejat, a veure si és possible així facilitar l'acord en la Llei.

Pel que fa al Pacte, nosaltres hem plantejat un total de 14 condicions principals de caràcter irrenunciable per poder signar un Pla Nacional per l'Habitatge. Les 14 condicions que estem a hores d'ara intentant, en negociació amb el Govern, omplir adequadament de contingut programàtic i econòmic, ha de provocar que apareguin en el Pacte tota una sèrie de mesures que eren pilars fonamentals, en matèria d'habitatge, dins el programa electoral de Convergència i Unió. Pilars com el conveni del 20% de copropietat, o els ajuts del 50% del lloguer als joves durant els primers tres anys d'emancipació.

No pretenem guanyar per 14 a 0, pretenem tan sols que les propostes de Convergència i Unió en matèria d'Habitatge, apareguin reflectides en un document, que haurà d'estar vigent els propers 10 anys, simplement perquè entenem que són unes bones propostes, innovadores també en alguns casos, i que pot assumir el Govern actual.

Quedi clar doncs que, si arribem a un acord, que avui per avui ni molt menys podem afirmar que estigui assolit, no donem un xec en blanc al Govern, al contrari, el seguiment del compliment del Pacte serà exhaustiu, i farem una anàlisi contínua de la seva repercussió, esperem positiva, sobre les persones que pateixen risc d'exclusió o dificultat d'accés a un habitatge.

5 Comentaris | 0 RetroenllaçOs