Patrimoni de Valls


Quinze pobles de l'Alt Empordà s'uneixen per vetllar pel patrimoni i atraure turisme

Novetats — Publicat per mariscu @ 19:29
Quinze pobles de l'Alt Empordà s'uneixen per vetllar pel patrimoni i atraure turisme

El Consorci Salines Bassegoda permetrà obtenir subvencions públiques per a la protecció i recuperació de la zona

EL PUNT. 18/05/07   MAR VICENTE.
Quinze municipis de la zona de Salines Bassegoda de l'Alt Empordà es constituiran en consorci amb l'objectiu de protegir el patrimoni –tant el cultural com el natural– i també per oferir una alternativa al turisme de costa perquè sigui un revulsiu econòmic per aquests pobles que amb el temps han anat perdent població. La zona de Salines Bassegoda, formada per 18 municipis tot i que tres no participen del projecte, està situada al triangle nord-est de la comarca. Ara aquests municipis estan associats, però el pas de convertir-se en consorci els permetrà, com a entitat pública, tenir avantatges que ara no tenen com ara rebre subvencions per restaurar edificis –ermites, castells...– o per protegir el patrimoni natural, sobretot els rius Muga i Manol.


El Consorci Salines Bassegoda va començar, de fet, el 1993, amb sis municipis que van decidir unir-se per a la protecció del patrimoni cultural i natural, i també per marcar un model turístic per aconseguir desenvolupar un territori que ha anat perdent població amb el temps. Segons dades donades pel Consorci, a la zona de Salines hi ha 15 dels 44 municipis de l'Alt Empordà que han patit la fugida dels seus habitants.

D'aquests sis municipis inicials ara són 15 dels 18 de la zona –Agullana, Albanyà, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Sant Llorenç de la Muga, la Vajol, Navata, Avinyonet de Puigventós, Cistella, Boadella i les Escaules, Biure, Vilanant, Pont de Molins i Cabanelles– els que s'han constituït en aquest consorci, en què també participa la Diputació de Girona. Les prioritats més importants en aquest moment són tenir catalogat tot el patrimoni –la llista és de 181 llocs malgrat que encara està encara incomplet [vegeu la peça]– i que estigui ben senyalitzat perquè pugui ser visitat, estigui ben conservat i s'hi pugui accedir amb facilitat.

El consorci, que en aquest moment està en la fase d'exposició pública, ha de ser una realitat d'aquí a un mes aproximadament, ja que cada ajuntament ha aprovat els estatus i només falta saber si hi ha al·legacions. Malgrat que ara l'estructura és molt petita –de fet només hi ha dos treballadors en plantilla–, el consorci preveu que aquesta estructura creixi per dur a terme els projectes que calen per dinamitzar la zona [vegeu la plana següent].



La plataforma en defensa del Francolí castiga els partits majoritaris

Novetats — Publicat per mariscu @ 11:04

Extret de Diari de Tarragona, dimarts 8 de maig

La Plataforma Vall del Francolí va demanar ahir (dilluns 7 de maig), davant una assemblea on van assistir unes 130 persones, que «la ciutadania passi factura als partits polítics que donen suport a la desfeta que suposa l'autovia per la vall del Francolí i que han tingut responsabilitats de govern».

La Plataforma ha anunciat que, tenint en compte la situació política del moment, el col·lectiu es continuarà mobilitzant. Així s'han editat 12.000 díptics que es repartiran a la ciutadania on es diu «PSC, ERC i CiU, en aquestes eleccions municipals, no els voteu. No et quedis a casa. Hi ha altres alternatives de vot».

Juntament amb l'edició d'aquests materials també es portaran a terme conferències divulgatives com la que es va portar a terme ahir i on va intervenir l'expert en planificació estratègica, Lluís Boada.

Boada va afirmar que «cal aturar el projecte de l'autovia per descriure prèviament la visió de futur del Camp». Aquest model que cal seguir es descriurà al Pla estratègic en què es començarà a treballar a partir del dia 14. Lluís Boada també va demanar que «els candidats municipals es pronunciïn sobre la qüestió de l'autovia».


Powered by LifeType