Patrimoni de Valls


L´Ajuntament de Besalú protegirà l´entorn del riu Fluvià i la zona de les hortes

Patrimoni-natural — Publicat per mariscu @ 12:44

Diari de Girona Comarques - Mar, 30 de Ene del 2007

L´Ajuntament de Besalú, a la comarca de la Garrotxa, protegirà «de forma molt estricta» tot l´àmbit i tot l´entorn del riu Fluvià al seu pas pel municipi, atès «el seu interès paisatgístic i la seva riquesa de vegetació i fauna». El nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM) ja incorpora un alt nivell de protecció, però, tot i això, el consistori durà endavant diverses accions en aquest sentit, algunes de les quals en espais que s´endinsen en el municipi veí de Sant Ferriol.
L´Ajuntament de Besalú, també elaborarà un pla especial de protecció dels horts, ja que els considera d´interès des d´un punt de vista històric, cultural, mediambiental, paisatgístics i fins i tot social. Els horts, documentats segles enrere com a vinculats a l´abadia, actualment són un espai de lleure «amb un potencial educatiu i pedagògic». A més, l´administració local troba que constitueixen «un gran patrimoni etnològic, juntament amb el rec», i que, per la seva diversitat natural, es poden considerar un reservori d´espècies.



El catàleg del paisatge del Camp de Tarragona

Patrimoni-natural — Publicat per mariscu @ 12:34

El Camp de Tarragona serà la primera àrea catalana amb catàleg del paisatgeEL PUNT. 6/02/2007 Maria Rodríquez
Determinar la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors, l'estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per assolir-los és l'objectiu del catàleg del paisatge, un instrument previst en la llei del paisatge de Catalunya, que ja s'ha redactat per al Camp de Tarragona. Aquest document es farà públic aquest mes, coincidint amb la instal·lació d'una exposició que, a banda d'explicar què és aquest catàleg, intenta fer reflexionar els ciutadans al voltant dels valors del paisatge mostrant la degradació que ha experimentat i que experimenta a causa de les transformacions urbanístiques, socials i ambientals.

País de paisatges és el títol de l'exposició que des d'ahir està instal·lada a la seu de Reus del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, al carrer Sant Serapi. Una primera part introductòria mostra la manera com artistes de tots els temps, principalment pintors i escriptors, han representat els diversos paisatges que conformen Catalunya. Seguidament, es convida els visitants a viure en primera persona les diferents maneres que té l'home de percebre el paisatge: mirant des de la finestra de la feina, anant en cotxe o dinant en un restaurant. Fins i tot ofereix la possibilitat d'escollir un paisatge i fer-s'hi una fotografia digital. Tot plegat vol fer notar la rellevància que té el paisatge en la vida quotidiana de qualsevol persona.

Tal com explicava el secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, «es tracta de fer reflexionar el ciutadà mostrant els valors del paisatge, veure i entendre com es transforma i mirar com podem actuar, no perquè no es transformi, que això és inevitable, sinó perquè aquesta transformació no el degradi, sobretot si tenim en compte que sectors com el turisme o l'agricultura viuen d'aquest paisatge».

Per això, l'última part de l'exposició mostra com administracions i organitzacions cíviques actuen i gestionen el paisatge perquè se'n pugui treure rendiment sense destruir-ne els valors. La mostra, organitzada conjuntament pel Departament de Política Territorial i l'Observatori del Paisatge, estarà oberta fins al 28 de febrer.


Powered by LifeType