Adi Lukovac i la PSW (Post War Sound)

23 Jul 2006

Adi Lukovac era un referent dins la música electrònica bosniana. I dic era, perque ara fa poc més d'un mes va morir en un accident automobilístic a la sortida de l'autopista d'accés a Sarajevo, a la vila de Blažuj.

Font: Gramofon

Adi Lukovac va nèixer a Sarajevo l'any 1970. La seva música sintetitza diverses formes de música electrònica i música tradicional bosniana, per tal de formar un tipus propi de música que ell mateix va definir com a "Post War Sound" ("So post guerra"). Aquest so tracta de reflectir les experiències espirituals i materials viscudes durant la guerra del 1992-1995. Amb la banda Ornamenti va enregistrar dos àlbums: POMJERANJA ("Moviments", 1999), i FLUID (2001).

L'any 2003 va publicar el seu últim treball, amb la discogràfica, REMAKE. Es tracta de la música original de la pel·lícula del mateix títol, dirigida per Dino Mustafić. Aquest és el video que se n'ha fet del tema principal de l'àlbum:

També es poden trobar temes d'Adi Lukovac en compilacions de discogràfiques europees, com en la compilació "My left pussy foot" (Pussyfoot Records,Regne Unit, 1999), en la compilació Découverte RFI EST 2000 (RFI, França, 2000).

Foto de la inauguració i del cartell d'aquesta, el 23 de juny del 2001, de la nova freqüència de FM de la ràdio francesa RFI a Sarajevo, que es va celebrar amb una festa rave.

 (Segueix)


 

Dubioza Kolektiv : OVO JE ZATVOR

23 Jul 2006

Ahir vaig publicar en el blog la traducció de l'última cançó (publicada per ara només a través d'internet a la seva plana web) del grup bosnià Dubioza Kolektiv. I hi afegia un enllaç a la cançó.

Dubioza Kolektiv acostuma a publicar en CD els seus treballs només en anglès. Però es permet la llicència de, a banda dels CD's publicats, fer també cançons en el seu propi idioma, el bosnià.

Aquí teniu el videoclip de la seva primera cançó en bosnià (ja n'havien fet en anglès), "Ovo je zatvor" ("Aixó és una presó").

El videoclip va ser creat per l'agència Fabrika de Sarajevo, l'any 2004, i va participar en els premis Davorin del 2005 en la categoria millor videoclip de música rock/urbana de Bòsnia i Hercegovina, premi que es van dur al final els bosnians Skroz amb el videoclip de la seva cançó "Super žena" ("Super dona").

Nota: La cançó que vaig traduir ahir al català, DOSTA, és també el lema de la campanya ciutadana que hi ha a Sarajevo en resposta al descontament polític envers la situació política actual. Espero en propers dies aportar més informació sobre aquest moviment.


 

Recomanacions... el blog de Lluís Foix a La Vanguardia

23 Jul 2006

Per als que han estat aquests dies navegant per internet, i estan farts d'opinions tan viscerals que omplen internet sobre els pros i els contres de l'atac d'Israel al Líban, aquí teniu l'adreça del blog del periodista Lluis Foix, dins del grup de blogs que manté el diari la Vanguardia... Una opinió que intenta ser racional i equidistant de les dues parts, cosa força difícil aquests últims dies...

La Libreta (Lluís Foix, periodista) :


 

Eritreus a Andorra...

23 Jul 2006

Si ahir teniem una crítica clara al sistema d'admisió de treballadors immigrants al Principat d'Andorra, avui el dibuixant del Diari d'Andorra Ermengol fa una altra tira còmica sobre la presència dels eritreus al Principat, on potser no hi ha la mateixa càrrega irònica àcida que a la tira d'ahir...

I aquest és l'enllaç a la notícia publicada en l'edició d'avui del Diari d'Andorra:

Foto: Fernando Galindo / Diari d'Andorra

Els cinc eritreus que faran estada al país arriben bé de salut i agraïts per l'acollida.