18è Premi de Biografies, Autobiografies, Memòries i Dietaris Rovira i Virgili

15 Novembre, 2007 15:56
Publicat per 5sentits, Tardor literària

El guanyador del 18è Premi de Biografies, Autobiografies, Memòries i Dietaris Rovira i Virgili ha estat d'Eugeni Perea amb l'obra Els pòlders de la memòria.

* * *

 

Eugeni Perea Simón (Riudoms, 1953) és doctor en història moderna per la Universitat de Barcelona, professor a la UNED i arxiver. Com a narrador és autor, entre altres obres de creació, de Gastronomia Divina (Destino, 1994) i Les Mallorquines (Destino, 1997). En el camp de la història ha publicat diversos llibres sobre geografia, onomàstica, i Església i societat a l’època moderna. Darrerament treballa en temes de literatura i paisatge al Camp de Tarragona.

* * * 

 

Sinopsi d'Els pòlders de la memòria. Els diccionaris defineixen un pòlder com el terreny lacustre baix guanyat al mar i convertit en terra de conreu mitjançant dics de protecció i mètodes de drenatge. L’autor  ho interpreta com la lluita tenaç de l’home contra el mar per guanyar-li espais on construir, establir-se i viure. D’aquí la metàfora del temps que al seu pas implacable destrueix l’obra humana, que erosiona la memòria personal i col·lectiva. Contra aquest destí, les paraules i les idees es converteixen en elements sòlids, ferms i transitables per combatre el furiós embat de les onades de l’oblit. La reflexió sobre el dia a dia, l’art que modifica i transforma la realitat, la història com un fragment de temps, els paisatges que apareixen al nostre pas, els fets i la gent, esdevenen material sensible per l’escriptura d’aquest llibre amb el qual l’autor construeix pòlders: els pòlders de la memòria.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs technorati tags: ,