Presentació de «Versos de tardor»

23 Desembre, 2009 20:10
Publicat per 5sentits, Fulles de tardor

La tardor tarragonina és l’estació més productiva literàriament de l’any. S’hi passegen una gran nombre de concursos i activitats que interrelacionen la literatura amb altres disciplines artístiques. La Tardor Literària del 2009, coordinada per la Unitat de Lletres i Premis de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, ha fet renéixer el bloc de la programació Amb els 5 sentits i ha creat un grup de Facebook amb el mateix nom.

En aquesta edició el bloc de la Tardor Literària Amb els 5 sentits, liderat pel blocaire i filòleg Jaume Llambrich, i el bloc Tens un racó dalt del món, del blocaire i escriptor Jesús M. Tibau, van unir esforços per organitzar un concurs, inclòs en els seus jocs literaris, en què el motiu fos la tardor. Els participants (de totes les edats, des d’estudiants de primària fins a jubilats), del 4 al 28 de novembre, havien de presentar un poema de 5 versos com a mínim. El premi era un lot de llibres amb els últims títols publicats dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona i del seminari d’investigació literària de la Tardor Literària del 2007.

Us presentem, doncs, el recull de tots els poemes presentats en aquesta convocatòria amb un regust tardorenc.

Mireia Solé

[Podeu veure el vídeo de la presentació aquí.]

[Podeu accedir als diferents formats del llibre des d'aquest enllaç.]

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Jordi Mas i Joan Ginés, guanyadors del premis Jaume Vidal i Pin i Soler

29 Novembre, 2009 17:14
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Ahir a la nit es van acabar de desvetllar els noms dels guanyadors dels Premis Ciutat de Tarragona que no s'havien conegut al llarg de la setmana.Tot seguit us apuntarem algunes dades que de ben segur que seran del vostre interès, especialment centrades en les obres guanadores dels premis.

 

 

Jordi Mas López (Santa Coloma de Queralt, 1972) és professor de la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. S’ha dedicat professionalment a la traducció de productes d’animació japonesos al català i ha publicat versions catalanes de dos clàssics japonesos: els Contes d’Ise, d’autor anònim, i el Diari de Tosa, de Ki no Tsurayuki. També és autor del volum Josep Maria Junoy i Joan Salvat-Papasseit: dues aproximacions a l’haiku i dels poemaris Autoretrat amb esfinx, Horus al desert i Sema.

L’obra premiada al Jaume Vidal Alcover de traducció

Oku no hosomichi —que es podria traduir com L’estret camí d’Oku— és el cinquè i darrer diari de viatge que va escriure l'autor, i és considerat un dels textos cabdals de la prosa japonesa de tots els temps. L’autor hi narra, amb algun afegit fantasiós, les experiències del viatge que va emprendre per la regió d’Oku —la més septentrional de les que integren l’illa de Honshû— a partir de la primera de l’any 1689, i és fruit de cinc anys d’un intens treball d’escriptura i revisió. El gènere que empra és el del haibun, és a dir, prosa articulada al voltant d’haikus que funcionen com a nòduls poètics. Matsuo Bashô (1654-1694) és segurament el poeta més famós de la tradició japonesa. La seva aportació principal fou la de dotar la forma de l’haiku d’una entitat literària que la convertí en la forma poètica per excel·lència de la seva època i encara viva avui dia tant a Japó com en un bon nombre d’altres tradicions literàries.

 

 

Joan Giné Masdéu (Falset, 1950) és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (1973). Professor de Llengua i Literatura i de Llenguatge Audiovisual de l’IES Martí Franquès de Tarragona, del qual fa tretze anys que és director. És poeta i pertany a l’anomenada Generació dels 70, sorgida a Barcelona a l’ombra del maig del 68 i a la reviscolada del postsimbolisme.

L’obra premiada al Pin i Soler de novel·la

Els cavalls a la casa de les roses surant és, doncs, la seva primera novel·la. Pensada com un gran poema èpic modern, és una novel·la d’acció, emmarcada dins de la Guerra Civil, concretament en la batalla de l’Ebre, en l’abans i el durant –primera part- i el després –segona part-. Els ideals del protagonista, un jove soldat ple de força i d’ il·lusions, que s’incorpora a Falset a una unitat d’elit de cavalleria, dins del Batalló Lincoln, trontollen després de la desfeta ocasionada pels errors dels comandaments republicans que hi intervenen com actors secundaris. Mites, herois, gestes, històries d’amor i, com en els poemes homèrics, el difícil retorn a casa després de la batalla, la lluita per sobreviure durant el llarg camí, la lenta deshumanització del protagonista perdut en un mar de contradiccions per fer cap al no-res. La novel·la també vol ser un al·legat contra el feixisme i un homenatge als brigadistes i als que van caure en la Batalla de l’Ebre i als que van sobreviure, i als pobles que van patir els bombardejos, ja fossin els de primera línia, com Corbera; o els situats a la reraguarda, com Falset, que juga un paper especial dins de la novel·la.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Joan Casas, guanyador del Premi de biografies, autobiografies, memòries i dietaris Rovira i Virgili

27 Novembre, 2009 20:00
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Benvinguts al Bloc de la Tardor!

Avui tenim una altra especial comanda, i és que hem d’anunciar-vos el guanyador del 20è Premi de biografies, autobiografies, memòries i dietaris Rovira i Virgili.

El jurat, format per Vicent Alonso, Josep Piera, Agustí Pons, Olga Xirinacs i Ramon Marrugat, ha atorgat el premi a l'obra Amb la terra a la cintura, de Joan Casas Fuster.

Tot seguit podreu escoltar el veredicte, amb música de fons de Liquid Note Project.

 

El guanyador: Des de 1976 ha escrit narrativa, poesia i teatre i ha obtingut per la seva obra uns quants guardons prestigiosos en cadascuna d’aquestes especialitats. Algunes de les peces teatrals que ha escrit han estat traduïdes a diverses llengües i estrenades a racons de mig món, en llocs de vegades impronunciables.

Té així mateix una extensíssima obra com a traductor literari, que últimament s’ha centrat força en el grec modern i en acostar al català l’obra del poeta Iannis Ritsos. Aquest aspecte del seu treball també ha estat guardonat amb premis.

A la darreria dels anys vuitanta va afegir als seus oficis el de crític teatral, que va exercir en diferents mitjans i que el va portar a dirigir publicacions com Pausa, la revista de la Sala Beckett, a la dècada dels noranta, i últimament Estudis Escènics, de l’Institut del Teatre de Barcelona, casa on també fa de professor de Teoria i Història de les Arts Escèniques.

 

L'obra premiada: De manera intermitent ha anat acumulant, des dels anys vuitanta, milers de pàgines d’anotacions diàries, sobretot en les èpoques de sequera creativa. El llibre que ha obtingut el premi Rovira i Virgili, Amb la terra a la cintura,  és una selecció de materials del seu dietari de 1997 i el primer tast que es publicarà d’aquesta escriptura fins ara oculta.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Vine a la Nit dels Premis!

27 Novembre, 2009 17:23
Publicat per 5sentits, Fulles de tardor

Demà dissabte a les 21 h al Teatre Metropol esteu tots convidats a la Nit dels Premis!

Podeu assistir-hi gratuïtament demanant una entrada al mateix Teatre. I us dic que enguany no teniu cap excusa per no assistir-hi: hi haurà piscolabis per a tothom, repartiran llibres gratuïtament, la banda sonora anirà a càrrec del violista Pere Nolasc Plana i el pianista Conrad Setó, i l'actriu Josepa Urbano donarà veu a uns fragments de textos molt especials. Quins? Doncs els dels GUANYADORS dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona!!!! Hi faltaràs?

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Àngel López Lluís, guanyador del Premi de Cultura Popular Joan Amades

25 Novembre, 2009 20:00
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Benvinguts al Bloc de la Tardor!

Avui tenim una especial comanda, i és que hem d’anunciar-vos el guanyador del 9è Premi de Cultura Popular Joan Amades.

El jurat, format per Manuel Delgado, Jan Grau, Carles Marquès, Joan De Déu Soler, Albert Rumbo, i Griselda Karsunke ha atorgat el premi a l'obra El procés d'expansió de la sardana arreu de Catalunya a finals del segle XIX i a inicis del XX. Noves interpretacions amb atenció especial al cas del Camp de Tarragona, d'Àngel López Lluís.

Tot seguit podreu escoltar el veredicte, amb música de fons de la Cobla Antiga Pep de Figueres.

 

 

El guanyador: Àngel López lluís és llicenciat en Humanitats i ha treballat, majoritàriament, com a periodista en diversos mitjans de comunicació. Primer, en l'àmbit radiofònic, a Ràdio Tarragona, i després a Ràdio Mar. Posteriorment, va passar a l'empresa editora de revistes gratuïtes que, entre altres, publicava "Claxon" a Tarragona i "Espais 7" a Reus, on hi va esta prop de vint anys. Des del 1987 és col·laborador de l'emissora municipal Tarragona Ràdio, on actualment realitza, de manera no professional, un programa dedicat al món de les sardanes i els esbarts.

L'obra premiada: El treball guanyador del premi analitza el procés d’expansió de la sardana arreu de Catalunya tot parant atenció en el cas del Camp de Tarragona, on majoritàriament s'han documentat les primeres manifestacions d'aquesta dansa al voltant de l'any 1907. Tradicionalment, la ràpida expansió que va tenir la sardana s'ha atribuït a la promoció que en va fer l'aleshores emergent moviment catalanista, però diversos indicis permeten endevinar que hi ha altres raons, a més de l'esmentada. El cas de la ciutat de Tarragona, on la sardana ja hi era present trenta anys abans d'aquella data, és especialment significatiu. Els canvis que experimentava la societat catalana d'aquells anys ho van propiciar, sobretot perquè va passar a ser molt més fàcil el moviment, el trànsit de persones, modes, costums, invents, idees, etc.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Àngela Buj, guanyadora el XIII Premi TINET de Narrativa curta

25 Novembre, 2009 17:39
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Durant la TINETàgora, dedicada enguany a 'La propietat intel.lectual i la literatura a Internet", vam conèixer la guanyadora del Premi Tinet de Narrativa Curta. Es tracta d'Àngela Buj, i del relat Monsieur Binoix, que properament podreu llegir a la TinetBiblioteca i que Cossetània Edicions editarà properament

A més del relat premiat, el jurat ha decidit seleccionar els següents treballs:
Habitació 002. El campió del món, de Jordi Cervera Nogués
Pelic, D'Aleix Antillach Tarafa i Jordi Rubí Mo
I tot per tenir el sopar a punt, de Magda Juncosa Romeu
El pont del Corc, de Jordi Barberà Argilaga
Assumptes i expedients, de Sebastià Martori Toyas
Economia, de Toni Duró Crehuet
La mala consciència, de Roaman Ribé Llenas
L'accident, de M. Concepció Saurí i Ros
Punt i final, de Francesc Piñol Soldrà D'amagat al lavabo, de Bernat Gasull Roig
La bruixa i el darrer fill, de Francesc Garcia Grimau
S, de Joan Valldepérez Ayxendri
Zero graus Kelvin, d'Agnès Llorens Altimis
Aventura empresarial, de Sebastià Martori Toyas
En segon lloc, de Maurici Capdet Mateu

Per a més informació, visiteu aquest enllaç.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Veus de dones

10 Novembre, 2009 09:01
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Com en molts altres àmbits, no ha estat fàcil l’accés de les escriptores a un territori que durant molts segles els havia estat vedat i patrimoni exclusiu dels homes. I encara en l’actualitat, en els diferents camps de la literatura –indústria cultural, ensenyament, producció, teoria, creació, crítica-, tampoc es respecten, pel que fa a les dones que treballen en aquests àmbits, les diferències en condicions d’igualtat.

És per això que de l'11 al 26 de novembre hi ha tota una sèrie d'activitats que giren al voltant de les veus literàries femenines. Trobareu tota la informació en aquest tríptic: la Jornada Literatura i Dones (11 de novembre), la Ruta literària (21 de novembre) i les sessions de Recuperem la Paraula (24 i 26 de novembre). A més a més, per remarcar la riquesa i potència del patrimoni actual, la inauguració i la cloenda de les Jornades Veus de Dones (del 17 al 19 de novembre) van a càrrec de dues escriptores reconegudes i premiades, Olga Xirinacs i Montserrat Abelló. S’ha creat una ruta literària per la ciutat a partir de les obres d’Olga Xirinacs. També les jornades fan esment d’algunes de les predecessores, les pioneres, sovint oblidades en els llibres d’història literària, com Josepa Massanès i Antònia i Regina Opisso. Per completar aquest tast, es tracten les autores del segle XX i, per una altra banda, s’hi exposa la visió de la ciutat en la literatura escrita per dones.

 

 

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Presentación de «Altazor o el viaje en paracaidas»

07 Novembre, 2009 20:00
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Son las 8 de la tarde, y en el blog de la Tardor Literària ha llegado el momento de presentar un libro especial. Se trata de un poema llegado allende los mares y que la magia binaria nos acerca hasta nuestra pantalla, esté donde esté.

Vicente Huidobro, paladín del creacionismo, publicó Altazor o el viaje en paracaídas el año 1931. Hoy este poema nos pertenece a todos, y desde la Editorial Petròpolis sólo deseamos que estos versos lleguen hasta los ojos de aquellos que jamás los han acariciado. Y si los vuestros son afortunados y ya han realizado el viaje, os invitamos a retomar el vuelo en sus alas de olas.

Además os recomendamos encarecidamente la lectura del prólogo que lo acompaña. Escrito por Manuel Fuentes Vázquez, un amante altazoriano declarado, escalaréis con él las estrellas y quizá, entre tantos cristales, llegaréis a encontrar el vuestro. Escuchad sus palabras en el video de la presentación, son para vosotros.

La magnífica ilustración de la cubierta del libro es obra de Fernando Urcullo, y la música de la presentación se titula Nublado y es de Fcojav. Ambos son chilenos. Son cosas de la magia binaria.

Leer el libro en línea · Descargar en formato pdf · Comprar edición en papel 

 

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Déroute (Derrota)

05 Novembre, 2009 18:09
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Segur que molts de vosaltres ja ho sabeu. Però per si encara queda algun despistat per estos móns digitals, sapigueu que una de les activitats més íntimes d'aquesta tardor literària és l'espectacle DERROTA (déroute) de Paloma Fernández Sobrino, de L'Âge de la Tortue.

Què com funciona? L’obra es desenvolupa dins d’una caravana. Una actriu actua per a un sol espectador, que ha de concertar hora amb cita prèvia. L’actuació intensa i particular dura 14 minuts. Voleu una cita que no serà a cegues? escriviu a lletres.tgna@tarragona.cat.

 

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Sirventès

05 Novembre, 2009 18:05
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Si aquesta tarda, a les 20h, passeu pel Museu d’Art Modern de Tarragona, tindreu la oportunitat d'assistir a la presentació de Sirventès, de Magí Sunyer, editat per Cossetània.

Sirventès reuneix poesies escrites com a interpretacions de peces d’arts diverses —pintura, escultura, ceràmica, collage, instal·lacions i literatura— d’Antoni Torrell, Antoni Mas, Salvador Juanpere, Mercè Modol, Madola, Rosa Ciurana, Rufino Mesa, Guigui, Josep Queralt Sanromà, Lurdes Malgrat i el col·lectiu Políedre, a més d’un “cadàver exquisit” compartit amb Xavier Amorós i Aureli Ruiz i una poesia dedicada a Francesc Vidal i Montserrat Cortadellas. Sovint experimenten amb la forma poèticaa partir de les exigències dels referents.


Magí Sunyer:
Magí Sunyer ha publicat els llibres de poesia Càntir de llum i de febre (1978), Ginette (1982), Blau. Passió de tango (1986), L’error bellíssim (1993), Mar neta (1996), Arcàdia (1998), I després, el silenci (2000) i Conté un secret (2003); el llibre de narracions curtes La serp (1990, Premi Víctor Català 1989; les novel·les A joc de daus (1993) i Cactus (1995); i la tragèdia contemporània Lucrècia (2005). És professor de literatura catalana de la Universitat Rovira i Virgili i forma part del col·lectiu La Gent del Llamp.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Reverberacions

05 Novembre, 2009 10:20
Publicat per 5sentits, Tardor literària

El divendres dia 6, a les 20 h, a la Sala d'exposicions de Caixa Tarragona (C. Higini Anglès) podeu assistir a un recital l'entorn de l'exposició de Tom Carr, de nom Reverberatio.

El recital Reverberacions vol entrar a l'espai interior de l'exposició, sondejar les entranyes de l'obra de Tom Carr i establir contacte amb el públic, des d'altres llocs, com als de la paraula i la música, que busquen connectar amb l'ànima de l'espectador, i la imatge, que busca donar una nova visualitat a les peces de l'artista. Cinta Massip prendrà la veu del poeta Vicenç Altaió, una veu contemporània i amiga de l'artista Carr, i després en un salt cronològic i místic viatjarà fins a Ramon Llull i Silesius (en traducció de Segimon Serrallonga) per evocar els orígens de la tradició alquimista i enllaçar les formes de Carr amb les espirals i els cercles que representaven el món en l'antiguitat. Embolcallada pel so de la música d'Imma Udina que interpretarà peces creades per al recital. La videoartista Raffaella Leonardi mostrarà una peça breu amb la seva mirada a l'interior de les obres de Carr. 

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Un premi per a l'admirador número 1000

05 Novembre, 2009 08:35
Publicat per 5sentits, General

Com si ens trobèssim en plena campanya turística d'un passat remot, al visitant número 1000 que es faci admirador de la nostra pàgina al facebook li espera una petita sorpresa.

I és que hem decidit que, per celebrar la magnífica resposta dels feisbucaires tardorencs, obsequiarem a l'incaut navegant amb un exemplar del llibre Com una pedra, de Dolors Borau, premi Pin i Soler l'any passat.

Així que ja ho sabeu, feu còrrer la bona nova entre les vostres amistats, i bona sort!

 

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Contacontes Dia dels Difunts

04 Novembre, 2009 16:57
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Ja fa dies que a La Vaqueria (c. rebolledo, 11) hi podeu contemplar un Altar de Morts mexicà. Però avui, a les 21 h., l'Associació Ariadna ens n'ha preparat una de bona: l'Hermes Damián i l'Albert Estengre ens oferiran una selecció de contes catalans i mexicans adequats a la temporada de panellets en què vivim. Després d'escoltar-los, ja podreu dormir esta nit?

 

Com comprendre i explicar l’actitud de cada cultura davant la mort? Unim i confrontem aquesta actitud de dues cultures, la catalana i la mexicana, tan diferents i alhora arrelades en la tradició cristiana.
Albert Estrenge explicarà contes del dia de difunts catalans, fonamentats sobretot en les investigacions de Joan Amades (aquest anys se celebra el 50 aniversari de la seva mort).
Hermes Damián, actor mexicà establert entre Barcelona i Madrid, narrarà contes mexicans sobre la mort, des de la tradició popular fins a Juan Rulfo, un dels grans de les lletres mexicanes i iniciador del realisme màgic llatinoamericà.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Invitació a la presentació en línia del llibre "Altazor"

02 Novembre, 2009 16:02
Publicat per 5sentits, Tardor literària

Editorial Petròpolis es complau a convidar-vos a la presentació en línia del llibre Altazor o el viaje en paracaídas, de Vicente Huidobro, el qual serà el quart volum de la col·lecció Nou Món.

La presentació, a càrrec de Manuel Fuentes, es durà a terme al bloc de la Tardor Literària el propvinent dissabte dia 7 d'octubre a les 20.00 h.

Podreu llegir el llibre en línia, descarregar-lo en pdf o bé comprar-lo en format paper.

Teniu un targetó amb la invitació (en català i castellà) per si voleu fer-la còrrer per la xarxa i pels vostres contactes. I, si voleu, també us podeu apuntar a l'esdeveniment de la presentació al facebook.Us hi esperem!

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs

Concurs Literari de la Tardor

02 Novembre, 2009 10:20
Publicat per 5sentits, Tardor literària

El bloc Tens un racó dalt del món, de Jesús M. Tibau, conjuntament amb el Bloc de la Tardor, organitza un concurs literari per internet. Aquest concurs s'emmarca dins dels Jocs literaris que s'organitzen al bloc de JM Tibau. Si hi voleu participar cal que utilitzeu les vostres arts literàries i que ens presenteu poemes en què la tardor sigui el motiu literari (mínim de 5 versos, un poema per participant). Aquest poema, heu d'enviar-lo a l'adreça jesusimaite@gmail.com, juntament amb el vostre nom i població, i indicar-hi que és per al Concurs Literari de la Tardor.

El vostre poema passarà a participar en els Jocs Literaris del bloc Tens un racó dalt del món, llegiu el funcionament general per saber-ne més.

En finalitzar el concurs, l'Editorial Petròpolis publicarà els textos que s'hi han presentat. 

El guanyador dels Jocs Literaris rebrà un lot de llibres amb títols que han estat Premis Literaris Ciutat de Tarragona:

- Eva Baltasar, Atàviques feres (premi Comas i Maduell 2008)
- Ramon Vernet i diversos autors, Atracament i altres contes (premi TINET 2008)
- Dolors Borau, Com una pedra (premi Pin i Soler 2008)
- Enric Balaguer, La casa que vull (premi Rovira i Virgili 2008)
- Diversos autors, Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l'ebre català, cronista de l'exili, 2008.

 

 

 

 

2 Comentaris | 0 RetroenllaçOs
1 2 3 4 5 6 7  Següent»