Josep Romeu

14 Novembre, 2007 12:32
Publicat per 5sentits, Meme tardorenc

Per no perdre la mala costum que tenim al nostre bloc, el Josep Romeu també ha contestat les preguntes del meme tardorenc. Aquí les teniu! 

  

1. Quina és l’obra de literatura catalana que més t’agrada? Per què?

És difícil escollir “la que més”, perquè n’hi pot haver moltes, i cadascuna per una raó diferent. Em quedo amb un clàssic: Tirant lo blanc.

2. Quina és l’obra de literatura universal que més t’agrada? Per què?

Més difícil, encara. Conscient que no estic comparant amb el conjunt de la literatura universal, i no més amb la mínima part que he llegit: García Márquez.

3. Quina és la cançó (o grup o cantant) que més t’agrada? Per què?

En general, els cantautors francesos, i de casa algunes coses de Lluís Llach.

4. Què et va portar a escriure l’obra premiada?

Primer un interès general per la cultura popular; després la constatació que la globalització cultural fa molts decennis que s’ha imposat, sovint amb el beneplàcit d’una determinada progressia que considerava la tradició i la cultura popular quelcom arcaic i conservador; i finalment, l’interès per posar en evidència que la nostra experiència com a poble, singular i irrepetible, al capdavall tampoc difereix tant de la resta, perquè hi ha uns valors universals comuns en totes les cultures.

5. Què és el més complicat de ser escriptor?

No ho sé. Suposo que per mi ho seria pretendre escriure més enllà del que realment em motiva.

6. Després que t’hagin premiat l’obra guardonada, quin és el teu proper projecte?

Com deia abans, no em proposo fites ni projectes, simplement faig en cada moment allò que més m’agrada i em motiva. Ara mateix, estic completant un projecte de diccionari a la xarxa sobre les llengües del món (linguamundi), tinc alguna narració iniciada, i poca cosa més.

7. Creus que el llibre electrònic algun dia substituirà el llibre en paper? Per què?

Parlar del que pot passar “algun dia” em sembla una quimera. Diguem que, avui per avui, es complementen.

8. Tens un bloc?

Tinc el Web de les llengües  www.linguamundi.cat  i un bloc personal http://josepromeu.bloc.cat  que faig servir com a diari personal, sobretot amb reflexions de caràcter polític i social.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs technorati tags: , ,

7è Premi de Cultura Popular Joan Amades

14 Novembre, 2007 12:23
Publicat per 5sentits, Tardor literària

El guanyador del 7è Premi de Cultura Popular Joan Amades ha estat Josep Romeu, amb l'obra El Nadal, del mite a la tradició.

***

 

Josep Romeu va nèixer a Vic el 8 de gener de 1952 i actualment viu a Taradell. Ha estat professor de català en vàries escoles del país i actualment és coordinador de l’Observatori de la Llengua Catalana.

Com a gestor cultural ha estat implicat en la fundació de la Llibreria la Tralla de Vic, ha exercit diferents càrrecs a Òmnium Cultural i ha impulsat la creació de la Televisió d’Osona, la revista Vilatorta, la revista Acció, i ha estat el primer President de la Colla Castellera Els Sagals d’Osona.

En l’àmbit del periodisme ha col·laborat amb els diaris El correo catalán, Mundo diario, El 9 Nou, la revista Europa de les nacions i ha dirigit la publicació Ciutat Nord.

En l’ambit de la literatura, ha publicat les obres Temps de pluja (UAB, 2005) i Olga (Editorial Emboscall, 2007).

*** 

Sinopsi d'El Nadal,del mite a la tradició.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs technorati tags: , ,

Col·laborant amb el 30è joc literari

14 Novembre, 2007 08:10
Publicat per 5sentits, General

Ja fa 30 setmanes que el bloc Tens un racó dalt del món proposa jocs literaris cada dimecres, amb regals mensuals inclosos que sorteja entre tots els participants, i per a celebrar-ho ha organitzat un joc especial amb la col·laboració d'una bona colla de blocs.
L'objecte d'aquest 30è joc literari consisteix en trobar diversos fragments del llibre Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders, repartits per tots els blocs col·laboradors. El text que li correspon en aquest bloc és el següent:

«Si puc salvar els mobles, ja faré prou. Segur que l’assegurança no em cobrirà els danys. Qui havia de pensar que l’aigua arribaria al tercer pis, aquí, a un poble tan eixut?»

Si voleu participar, trobareu les instruccions a Tens un racó dalt del món, a partir del 14 de novembre al matí, al post del seu bloc titulat 30è joc literari.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs