Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Les TIC a les escoles

erdrag | 06 Octubre, 2008 21:02

Llegeixo la notícia dels resultats d'un estudi segons el qual els alumnes d'educació infantil que estudien amb elements digitals a l'aula, en aquest cas Tablet PC i pissarra digital, treuen millors resultats i desenvolupen millors capacitats intel·lectuals. Fins aquí res a discutir. Podriem dir que han descobert la sopa d'all. Almenys jo hi estic totalment d'acord.

El problema bé quan tenim un ampli ventall d'escoles molt diferent: des d'aquelles escoles amb uns recursos tecnològics molt limitats que veuen tot això com a ciència ficció, quan ni tan sols tenen suficients ordinadors per a poder fer una classe amb mig grup; o aquelles escoles amb una dotació acceptable d'aparells però que no s'usen perquè no funcionen bé (patètic!) o perquè alguns dels mestres no hi troben utilitat o no es plantegen activitats per a fer-los servir o fins i tot perquè la seva ubicació o distribució al centre impedeix de realitzar correctament algunes de les possibles activitats a fer: o bé també tenim, per sort!, moltes escoles amb una bona dotació i amb uns bons projectes per al seu ús i que es fan molt bones pràctiques.

Sovint els mestres ens trobem amb unes instal·lacions informàtiques que impedeixen l'ús dels recursos digitals com a complement del que fem a l'aula. O bé uns recursos que no poden ser aprofitats al 100% degut a que falta algun complement.

Crec que seria interessant de dotar de més formació als mestres sobre com fer intervenir les TIC en la realitat del dia a dia a l'aula, especialment a infantil, i revisar a fons totes les instal·lacions dels centres per saber si són les adequades per a l'activitat docent, ja que probablement en trobarem d'infrautilitzades. No estic parlant necessàriament de més recursos, sinó de racionalització i ús lògic dels recursos existents.

L'altre gran dilema és: una gran sala d'informàtica moderna a cada escola, amb una bona dotació, amb totes les tecnologies i ordinadors suficients per a cobrir tot un grup-classe? o bé una xarxa d'ordinadors per tota l'escola, on des de cada aula es pugui accedir a internet, amb una dotació de 2-3 aparells per aula? Ambdues opcions tenen pros i contres. Totes dues poden ser justificades des de la vessant pedagògica.

Personalment, és un luxe quan es pot treballar amb els alumnes intercanviant, quan ho crec necessari, el quadern i el teclat.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb