Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Visca Reus! Visca Catalunya! Visca la República! (Evarist Fàbregas, alcalde). 14 abril 1931.

erdrag | 13 Abril, 2006 19:52

Escut del FNR de Reus (entitat fundadora d'ERC)

Tot just ara celebrem els 75 anys de les eleccions municipals que donàren lloc a la constitució de la República Catalana, que durà 3 dies, per convertir-se en la Generalitat dins la II República Espanyola.

Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 a Reus varen suposar una victòria aclaparadora de la coalició republicana de la qual el Foment Nacionalista Republicà n’era un dels components i es presentà amb el nom d’Entesa Republicana i Catalanista i el lema “Per Reus, per Catalunya, per la República!”.

La clara victòria electoral va erigir a Evarist Fàbregas (ERC) com a nou batlle, qui s’adreçà als seus conciutadans dient: “em faig càrrec de la vara d’autoritat, en nom de la Junta Revolucionària, per posar-la al servei de la ciutat en nom de la República Catalana que ve a substituir el règim que fins al present ens ha ultratjat. Com a president de la Junta Revolucionària constituïda pels vint-i-un regidors que elegíreu el diumenge passat, proclamo la República i en nom d’ella us ofereixo la nostra autoritat per vetllar per l’ordre i la justícia, esperant de vosaltres que sabreu comportar-vos dignament per tal de consolidar el nou règim. Visca Reus! Visca Catalunya! Visca la República!”.

La celebració d’aquest esdeveniment és el referent que ens ha de fer actualitzar el discurs i veure com avui tenim reivindicacions i actuem en la mateixa línia que fa 75 anys van fer que el President Macià proclamés la República Catalana a Barcelona i a Reus ho fes Evarist Fàbregas.

Foto 1: Aspecte que oferia la Plaça del Mercadal el 26 de maig de 1931 en el moment que es va inaugurar la placa amb el nom de Plaça de la República.

Foto 2: Vista de la porta d'entrada al local d'estiu del Casal Foment.

Font: ERC-Reus, exposició del Foment a l'Esquerra, 1906-2002.

Per tant, us animo a penjar la bandera al balcó (senyera o estelada) per a recordar una data tan important per al nostre país.

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb