PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


MOLLET DEL VALLES - La pedra trobada en el parc de les Pruneres de Mollet és un menhir de l'època neolítica

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:26

 

Es tracta d'una troballa arqueològica extraordinària a Catalunya

 

L'alcalde de la ciutat, Josep Monràs, i el subdirector general de Patrimoni
Arquitectònic i Arqueològic de la Generalitat, Josep Manuel Rueda, han visitat el menhir.

 

La pedra descoberta fa uns dies en l'excavació de l'obra de construcció del parc de les Pruneres de Mollet, és un menhir de l'època del neolític, entre 3.000 i 4.000 anys a.C. Les seves grans dimensions (5 metres de llargada i 6 tones de pes) fan que es tracti d'una troballa arqueològica extraordinària a Catalunya. Aquest migdia, l'alcalde de la ciutat, Josep Monràs, i el subdirector general de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de la Generalitat, Josep Manuel Rueda, han visitat les obres del parc de les Pruneres per veure de prop la troballa i mostrar-la als mitjans de comunicació

A l'espera de tenir l'informe arqueològic, se sospita que podria tractar-se d'un menhir de l'època del neolític que ha restat enterrat a 11 metres de profunditat durant més de 5.000 anys. Aquest fet ha propiciat que els grabats i marques de la pedra es conservin en bon estat, un element més de l'extraordinarietat de la troballa.

Les grans dimensions del menhir, fet en pedra de granit, fan que sigui, segons ha dit el subdirector general de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic, «la troballa arqueològica d'aquestes característiques més important que s'hauria produït a Catalunya» i que potser, finalment, sobrepassi «l'àmbit català» per la seva importància arqueològica. Rueda ha explicat que tots els indicis apunten que és «un element aïllat», sense altres elements a l'entorn, cosa bastant habitual en aquest tipus de restes arqueològiques.

Josep Manuel Rueda ha afegit que l'excepcionalitat de la peça correspon a la seva mida ja que «un menhir d'aquestes característiques a Catalunya no és normal» i als «gravats»neolítics, dels quals s'espera que aportin dades significatives.

La pedra es va descobrir a l'excavació de l'obra de construcció d'un aparcament soterrat i urbanització d'un parc al Pla de les Pruneres. El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal determina l'Àrea d'Expectativa Arqueològica, bàsicament al nucli història, però no inclou el pla de les Pruneres. Tot i això, l'Ajuntament havia avisat l'empresa responsable de les obres que informés de qualsevol element susceptible de tenir algun valor arqueològic.

L'alcalde, Josep Monràs, ha destacat que «si l'Ajuntament no hagués promogut aquestes obres, no s'hauria produït aquesta descoberta tant important per la ciutat i, molt probablement, a nivell estatal». També ha dit que, si finalment es confirma la gran importància del menhir, serà un motiu d'orgull per a la ciutat.

L'alcalde s'ha mostrat molt satisfet amb la importància de la troballa i ha assenyalat que l'Ajuntament no té cap pressa perquè tornin a començar les excavacions. A les obres s'ha delimitat la zona on es va fer la troballa, l'excavació del terreny està aturada i només s'estan fent treballs en superfície. Els treballs es reiniciaran quan l'equip arqueològic i la Generalitat ho determini i, sempre amb supervisió arqueològic.

Ara, l'equip d'arqueòlegs haurà d'estudiar amb detall el menhir per tal de conèixer-ne més detalls i emetre l'informe arqueològic corresponent.

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5/19-cultura/30032-la
-pedra-trobada-en-el-parc-de-les-pruneres-de-mollet-es-un-
menhir-de-lepoca-neolitica.html


VIELHA - El Conselh d'Aran intervé en el temple de Canejan per protegir-lo de les humitats

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:11

 

L'Àrea de Patrimoni del Conselh Generau d'Aran ha intervingut a l'església de Sant Sernilh de Canejan per fer front a les humitats de la façana posterior del temple.

L'actuació ha consistit en un drenatge exterior i la neteja de les taques de la humitat provocades per les goteres, acumulades pel temps i que afectaven també la nau central del temple.

La intervenció, que ha suposat una inversió de 4.000 euros, s'emmarca en el projecte del Govern aranès de rehabilitació global, i que s'ha elaborat amb 140.00 euros. Així, es podrà resoldre el problema del conjunt d'humitats i les deficiències estructurals de les esglésies.

Alhora, el Conselh d'Aran ha declarat el temple com un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), amb l'objectiu d'aportar una política de suport als ajuntaments, per conservar i mantenir el seu patrimoni cultural i artístic en la iniciació dels tràmits catalogats a les seves esglésies.

El Conselh ha iniciat el procés de protecció dels temples d'Arròs, Vilac, Basin i Canean, perquè la figura de BCIL aporti més garanties jurídiques i financeres.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?noticia=3574611

 



MOLLET DEL VALLES - Troben un menhir de l'època neolítica a Mollet del Vallès

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:00

 

                                                                                                
 
       

 

 
       
 

 


Mollet del Vallès (ACN).- Les obres del nou aparcament municipal del Pla de les Pruneres de Mollet del Vallès han revelat l'existència d'un menhir de l'època neolítica (any 3.000-4.000 a.C) que podria ser una de les pecesarqueològiques més rellevants descobertes a Catalunya en els darrers anys. Ho ha explicat el sotsdirector general de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de la Generalitat, Josep Manuel Rueda,durant una visita a la zona on s'ha localitzat la peça. L'Ajuntament molletà ha delimitat la zona i han suspès temporalment les excavacions a l'espera de l'informe d'una empresa que el consistori ha contractat per catalogar la importància de la troballa.

 



MOLLET DEL VALLES - Troben un menhir de l'època neolítica a Mollet del Vallès

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:00

 

                                                                                                
 
       

 

 
       
 

Mollet del Vallès (ACN).- Les obres del nou aparcament municipal del Pla de les Pruneres de Mollet del Vallès han revelat l'existència d'un menhir de l'època neolítica (any 3.000-4.000 a.C) que podria ser una de les pecesarqueològiques més rellevants descobertes a Catalunya en els darrers anys. Ho ha explicat el sotsdirector general de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de la Generalitat, Josep Manuel Rueda,durant una visita a la zona on s'ha localitzat la peça. L'Ajuntament molletà ha delimitat la zona i han suspès temporalment les excavacions a l'espera de l'informe d'una empresa que el consistori ha contractat per catalogar la importància de la troballa.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3574570



EGIPTO - Desentierran una necrópolis faraónica con 53 tumbas excavadas en la roca

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:26

 

La decoración de los féretros se encuentra en un buen estado de conservación

 

Un equipo arqueológico egipcio ha desenterrado una necrópolis con 53 tumbas excavadas en la roca que datan del Reino Medio y Nuevo y de la XXII dinastía faraónica (III, II y II milenio A.C.), informó hoy el Consejo Supremo de Antigüedades (CSA).


En un comunicado, el CSA precisa que la necrópolis fue descubierta en la región de Al Fayum en una zona arqueológica conocida como Al Lahun, donde está la pirámide del mismo nombre.


El ministro de Cultura egipcio, Faruk Hosni, aseguró que algunas de las tumbas tienen una única cámara mortuoria, mientras que otras, más elaboradas, constan de una sala de entrada que conduce a una segunda sala superior desde la que a su vez se accede a un tercer compartimento situado a nivel inferior.


El secretario general del CSA, Zahi Hawas, precisó que en las tumbas fueron hallados varios sarcófagos de madera decorada en los que descansaban momias.


Hawas explicó que la decoración de los féretros se encontraba en un buen estado de conservación.


Junto a las tumbas fueron halladas 15 máscaras decoradas así como amuletos y recipientes de arcilla cocida.


El supervisor de antigüedades del Egipto Medio, Abdelrahman Al Ayedi declaró, asimismo, que fue hallada una capilla funeraria del Reino Medio (2061-1786 A.C.) que probablemente fue reutilizada durante época romana (30 A.C - 337 D.C).


Al Ayedi subrayó que habían sido recuperados féretros de barro y joyería de cobre de la era romana, junto a una colección de amuletos en buen estado de conservación.

 

 

http://www.larazon.es/noticia/desentierran-una-necropolis-

faraonica-con-53-tumbas-excavadas-en-la-roca


Powered by LifeType