PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Els papers que el Vaticà va ignorar

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:59

 

Josep Meseguer i Costa. Foto: LLEGAT J. LLADONOSA (AJ. D'ALGUAIRE).

Publiquen les factures de l'art de la Franja

21/04/09 02:00 - Lleida - david marín

Tres vegades va fer arribar la Generalitat al Vaticà els papers que demostraven la titularitat d'algunes obres d'art de la Franja reclamades per Aragó i la bona fe amb què es va bastir la col·lecció. Els tribunals vaticans no els van tenir en compte. Ara s'han editat dins d'El dietari del bisbe Josep Meseguer, creador del Museu Diocesà.

«Tinc la satisfacció d'enviar-li a vostè el tros de retaule de la Mare de Déu, el Sagrari i un objecte de ferro del qual no vaig fer menció i que l'antiquari volia emportar-se», va escriure el 12 de juny de 1900 el mossèn de Chalamera (Baix Cinca) al bisbe Meseguer, que va pagar 200 pessetes per les peces, igualant l'oferta de l'antiquari. La Mare de Déu de Chalamera és una de les 113 peces reclamades pel bisbat de Barbastre-Montsó i el govern d'Aragó des que el 1995 Chalamera i les altres parròquies de la Franja van ser segregades de Lleida.

El dietari del bisbe Josep Meseguer, a cura dels historiadors Carmen Berlabé i Isidre Puig i editat per Pagès Editors, recull les anotacions que el bisbe que va fundar el Museu Diocesà de Lleida va fer durant les visites pastorals entre 1890 i 1904. Hi apareixen, també, rebuts i cartes manuscrites sobre la compra i permuta d'una vintena de peces. Entre d'altres, el retaule de Santa Maria de Sixena (Monegres) comprada pel bisbe per 500 pessetes: en una carta, el rector demanava al bisbe 30 pessetes més per al transport, adduint que si l'hagués venut a l'antiquari que s'hi havia interessat aquest s'hauria fet càrrec del transport.

Els editors del recull destaquen que El dietari, a més de casos concrets, mostra l'esperit «de bona fe» que movia el bisbe a l'hora de salvaguardar peces en mal estat o a punt de ser malvengudes i que en cap cas es feien servir per al culte. L'actual bisbe de Lleida, Joan Piris, troba «estrany» que aquesta documentació no hagi tingut cap efecte legal. El Vaticà va dictaminar l'entrega a Barbastre-Montsó. Segons va revelar al març el conseller Tresserras, una delegació de govern es va trobar al Vaticà amb la sorpresa que el sotssecretari de Relacions amb els Estats els deia que al Vaticà desconeixien l'existència de la documentació, tot i que el govern l'havia tramès dos cops.

L'han tornat a enviar.

 

 

 http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5/19-cultura/

28424-els-papers-que-el-vatica-va-ignorar.html

 



EGIPTO - Hallan cuatro templos faraónicos de hace más de 4.000 años en el Sinaí

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:56
Imagen de uno de los cuatro templos faraónicos amurallados descubiertos por arqueólogos
egipcios, que datan del Imperio Nuevo (1539-1075 a.C) y del Primer Periodo Intermedio
2125-1975 a.C), en la península del Sinaí /   Efe

 

El Cairo. (EFE).- Los arqueólogos egipcios han descubierto cuatro templos faraónicos amurallados, que datan del Imperio Nuevo (1539-1075 a.C) y del Primer Periodo Intermedio (2125-1975 a.C), en la península del Sinaí, en el noreste de Egipto.

El ministro de Cultura egipcio, Faruk Hosni, anunció en un comunicado que los templos fueron hallados en las zonas de Qantara Sharq, a 4 kilómetros al este del canal de Suez, y Zaro, que fue en la antigüedad un punto de partida del Ejército para proteger la frontera este del país.

Uno de los templos encontrados es el mayor hallado en el Sinaí hasta el momento, fue construido con piedra caliza y mide 80 metros por 70.

El templo, que contiene cuatro salas con 34 basas de columnas, tiene inscripciones de distintos faraones como Tutmosis II y Ramsés II, lo que demuestra la importancia del lugar durante las dinastías XVIII y XIV del Imperio Nuevo. Además, los dibujos en las paredes del templo, considerado un centro religioso importante en la entrada este de Egipto, todavía mantienen sus colores vivos, agregó el comunicado.

El templo está rodeado, asimismo, de 26 almacenes, que datan de la época de los reyes Seti I, Ramsés II y Seti II (1315-1215 a.C), y que están localizados en una antigua carretera militar, que se llamaba Horus y que unía Egipto con Palestina.

Imagen facilitada por el Consejo Supremo de Antigüedades (CSA) de Egipto que muestra un fragmento con representaciones egipcias correspondientes al rey Tutmosis II descubierto en el muro de uno de los uno de los cuatro templos faraónicos amurallados descubiertos por arqueólogos egipcios en la península del Sinaí, que datan del Imperio Nuevo (1539-1075 a.C) y del Primer Periodo Intermedio (2125-1975 a.C)
Imagen facilitada por el Consejo Supremo de Antigüedades (CSA) de Egipto
que muestra un fragmento con representaciones egipcias correspondientes
al rey Tutmosis II descubierto en el muro de uno de los uno de los cuatro
templos faraónicos amurallados descubiertos por arqueólogos egipcios
en la península del Sinaí, que datan del Imperio Nuevo (1539-1075 a.C) y del
Primer Periodo Intermedio (2125-1975 a.C) /   Efe

El jefe de la misión arqueológica que halló los templos, Mohamed Abdel Maqsud, aseguró que estos almacenes abren la puerta para revelar nuevos secretos de la historia del Sinaí, ya que contienen decenas de inscripciones y sellos reales que muestran la riqueza de la construcción egipcia en la antigüedad.

Por su importancia, los muros que llevan estas inscripciones serán trasladados a los museos egipcios, añadió Maqsud. Alrededor del templo aparecieron, además, quince torres de vigilancia, de veinte metros de altura, que según el experto en arqueología son otra muestra de la experiencia militar de los faraones. 

 

 

 http://www.lavanguardia.es/cultura/noticias/20090421/

53686919872/hallan-cuatro-templos-faraonicos-de-hace

-mas-de-4.000-anos-en-el-sinai-sinai-egipto-palestina-ramses.html


Powered by LifeType