PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - L'Ajuntament de Tarragona recuperarà i museïtzarà la pedrera romana de la Móra

Tot i que fa anys que està inclosa en l'inventari patrimonial de la Generalitat, no se'n coneixien «les potencialitats»


La pedrera romana de Mas Marquès, a la urbanització de la Móra,
estaria en ple funcionament al segle I dC. Foto: EL PUNT.

Des dels anys vuitanta està inclosa en l'Inventari del patrimoni arqueològic de Catalunya de la Generalitat però fins ara no s'han vist «les potencialitats» que té. A la urbanització de la Móra de Tarragona hi ha una pedrera romana, probablement coetània de la del Mèdol, que ha passat gairebé desapercebuda per la vegetació de la zona, i ara l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona la vol recuperar. Es tracta de la pedrera de Mas Marquès II, que té una longitud d'uns 80 metres i una alçària que arriba als 6 metres, tot i que, segons l'arqueòloga municipal, Imma Teixell, és només un sector de la pedrera completa, molt més gran. El consistori encarregarà l'estudi d'aquest espai i, en un futur, es museïtzarà i s'hi crearà un parc que uneixi natura i arqueologia.

Segons les primeres estimacions dels arqueòlegs, la pedrera romana de Mas Marquès II, a la urbanització de la Móra de Tarragona, data del segle I, i seria coetània de la del Mèdol. El seu funcionament aniria lligat amb la gran activitat constructiva que hi havia a l'antiga Tàrraco en aquell període, quan es van construir bona part dels monuments més importants. La pedra que se n'extreia és precisament la coneguda com a «pedra del Mèdol», segons va apuntar l'arqueòloga territorial, Imma Teixell.

La pedrera de Mas Marquès (situada a la zona boscosa que hi ha al darrere del carrer de les Garrigues) va estar amagada sota la vegetació fins que, fa poques setmanes, els treballs de condicionament d'una zona verda a la Móra, que impulsava l'àrea de Medi Ambient, van posar en relleu aquest espai patrimonial. «Es va intuir que darrere de les males herbes i dels arbres hi havia aquesta magnífica pedrera», va assenyalar ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rosell, que va destacar que la part que es recuperarà té uns 80 metres de llargada i que la part més alta de la pedrera arriba als 6 metres.

Amb tot, segons l'arqueòloga, aquest només és un sector de la gran pedrera que hi ha en aquest turó, amb diferents punts d'extracció de pedra en època romana, tot i que algunes parts es podrien haver malmès fa anys amb la construcció d'alguns habitatges en aquesta urbanització.

El consistori preveu encarregar un estudi científic de l'explotació i, en un futur –«ara estem en una època de crisi», va destacar la regidora–, també es planteja la possibilitat de fer-hi una intervenció arqueològica, ja que a hores d'ara «és una pedrera verge, on no s'ha fet mai cap actuació arqueològica», segons Rossell, que hi va afegir que en algunes pedres es poden veure les «marques amb espiga de les eines que s'utilitzaven per extreure els carreus».

Tampoc no es descarta trobar restes de les eines que s'utilitzaven «i saber si hi havia algun assentament dels picapedrers que feien la feina».

A més, també es potenciarà l'estudi d'aquesta pedrera en relació amb la del Mèdol i amb les altres que hi ha a l'entorn de Tarragona. Segons Imma Teixell, «es coneixen diverses pedreres romanes entre Altafulla i Vila-seca».

Natura i arqueologia

L'Ajuntament preveu museïtzar l'espai i convertir-lo en un parc que casi les potencialitats de la natura amb la riquesa arqueològica. «Tindrem un espai patrimonial important a fora de la ciutat. Una zona verda al voltant d'un jaciment arqueològic important», destacava ahir Rosa Rosell. De fet, el consistori tarragoní preveu convertir aquesta zona en escenari per a activitats relacionades amb el patrimoni, com poden ser algunes de Tàrraco Viva o les Nits a la Fresca.

La pedrera de Mas Marquès II està inclosa, des de començament dels anys vuitanta, en l'IPAC (Inventari del patrimoni arqueològic de Catalunya), a la Carta arqueològica del Tarragonès (número 4287). També és un element protegit com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5/19-cultura/24442-

lajuntament-de-tarragona-recuperara-i-museitzara-la-ped

rera-romana-de-la-mora.html


Powered by LifeType