PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SANTA COLOMA DE FARNERS - Inauguren la restauració de l'església de Castanyet

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:19


EL PUNT.
Santa Coloma de Farners.
Coincidint amb els actes de la festa major de Castanyet, al terme de Santa Coloma de Farners, avui es presentaran als veïns les obres de restauració de l'església de Sant Andreu, del segle XIII, que han assumit el Bisbat de Girona i l'Ajuntament colomenc amb un cost global de 12.000 euros. L'acte començarà a les 12 del migdia amb un ofici presidit pel bisbe gironí, Carles Soler i Perdigó, amb l'acompanyament de la coral La Nostra Llar, de Santa Coloma. L'església de Castanyet, situada a 5 quilòmetres de la capital de la Selva, forma part de l'anomenada ruta de les deu ermites, de les quals ja s'han restaurat les de Santa Victòria Sauleda i Sant Pere Cercada. Adossat al cos del temple, hi ha l'edifici de la rectoria, del segle XVIII, que fa servei com a casa de colònies.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2981161 


MEXICO - Arqueólogos mexicanos descubren la 'puerta de entrada' al inframundo maya - 31.08.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:01
RED SUBTERRÁNEA DE CUEVAS DONDE HACÍA RITUALES
  • Son construcciones subterráneas muy elaboradas y de complicado acceso
  • Se han encontrado restos óseos humanos y ajuar funerario
  • Crónicas de 1562 hablan de 17 lugares de este tipo; se han encontrado nueve


  • Entrada de lo que arqueólogos mexicanos suponen la red subterránea de cuevas que los antiguos mayas. (Foto: EFE)
    Entrada de lo que arqueólogos mexicanos suponen la red subterránea de cuevas que los antiguos mayas. (Foto: EFE)  


EFE

MÉXICO.- Arqueólogos mexicanos creen haber descubierto en el estado de Yucatán (sureste) la red subterránea de cuevas que los antiguos mayas creían daba a Xibalbá, el inframundo, según informó el Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH).

Un equipo de especialistas ha dado con varios templos en estos espacios subterráneos de cuevas y cenotes (ríos sagrados) que, según el Popol Vuh -el libro de la mitología maya- conducía al mundo de los muertos, un espacio acuoso con casas.

Los arqueólogos creen que los espacios de culto hallados, construcciones muy elaboradas ubicadas en algunos casos en espacios de muy difícil acceso, como hoyos de hasta 40 metros, tenían como objeto reverenciar a Xibalbá.

Dentro de una de las cuevas se localizó una calzada de casi cien metros de largo, bien cimentada, similar a las del enclave maya de Chichén Itzá, considerado uno de los centros de esta cultura en la antigüedad.

La calzada gira intencionadamente hacia donde se halla un cuerpo de agua, donde se encuentra una columna de estalactitas y estalagmitas que se asemeja a una ceiba, el árbol de la vida para los mayas. El camino termina en tres plataformas que llegan al agua. El patrón es similar al de la Cueva de Balakanché, en Chichén Itzá.

Varias de las cuevas presentan una especie de portal natural tapiado con piedras labradas, con un pequeño acceso que no llega al metro de altura.

Se encontraron huesos y ajuar funerario

En estos espacios se hallaron restos óseos humanos y ofrendas funerarias, entre ellos una vasija de hace 1.900 años. Hasta el momento, se han encontrado catorce de estos sitios con elementos rituales.

El hallazgo, ubicado dentro del proyecto 'El culto al cenote en el centro de Yucatán', parece reproducir lo asentado sobre las creencias mayas en fuentes históricas como el Popol Vuh, de acuerdo al INAH. Las investigaciones se ampliarán próximamente para explorar los vestigios del culto subterráneo.

En crónicas de 1562 sobre la persecución de la idolatría tras la Conquista española, se mencionan 17 cuevas y cenotes donde se efectuaban ritos mayas, de los que nueve han sido localizados por los arqueólogos. Siete de ellos contenían restos óseos, dos en gran cantidad.

Yucatán alberga muchos vestigios de los mayas, como las ciudades de Uxmal y Chichén Itzá. Los arqueólogos creen que la tupida selva que cubre el Estado oculta muchos más restos de esta cultura prehispánica.

 

Imagen de una de la cueva hallada en México. (Foto: EFE)
Imagen de una de la cueva hallada en México. (Foto: EFE)

 

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/08/14/cultura/1218685090.html


PLASENCIA - Decenas de tumbas excavadas esperan la total recuperación del cementerio judío

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 11:33

 

 

Decenas de tumbas excavadas esperan la total recuperación del cementerio judío
Tumba trapezoidal con rebaje para la losa que la cubría.|ANDY SOLÉ

 

 

Hasta ahora con los trabajos arqueológicos llevados a cabo se han descubierto y limpiado decenas de antiguas sepulturas talladas en la roca. Se ha desbrozado y marcado el antiguo camino de subida al Berrocal, en torno al cual están la mayoría de las tumbas que serán visitables

Algunas se las ve solas y aisladas. Otras en pareja. También hay tríos. Y grupos de hasta una decena. Son de todos los tamaños. Y con los pies puestos hacia el este. Así seguirán para los restos. Tal y como fueron concebidas. Hace, al menos, cinco siglos. Unas permanecieron parcialmente visibles. Otras, han sido recuperadas, tras estar ocultas bajo la tierra.

Ahora han sido sacadas a la luz. A la espera de ser puestas en valor. Aparecen entre el agostado pasto y los pardos canchos. Talladas en la roca y expoliadas desde ni se sabe. Las retamas y escobas ponen la única nota verde al erial del Berrocal.

Son los restos del antiguo cementerio judío . Han sobrevivido de milagro a la especulación urbanística de los años 80 que edificó la gran necrópolis hebraica placentina sin más.

Se extendía desde los Arcos de San Antón al ribero del escarpado Jerte. Hoy solo se ha salvado el extremo oeste del antiguo campo fúnebre. La planicie hasta la que no llegaron los chalés levantados en la zona.

Diez años

Diez años después de que la Junta manifestara su intención de expropiar los terrenos y recuperar el 'osario del Berrocal', cumple su promesa.

El primer empujón al proyecto de crear un parque arqueológico visitable se lo ha dado con la localización, excavación y limpieza de las tumbas. Ya está hecha.

Se trata de más de 40. Y estas no son todas las existentes. Hay muchas más localizadas, talladas en canchos u ocultas bajo la tierra. Pero no van ser excavadas. Al menos, por ahora.

Los trabajos de recuperación y puesta en valor realizados por la Consejería de Cultura y Patrimonio de la Junta de Extremadura se han centrado en los enterramientos ubicados torno al antiguo camino de subida al Berrocal. El yacimiento es accesible. Las zonas de tumbas y el viejo sendero están marcadas con una cinta de señalización de obra rojiblanca.

No hay más protección. Pero da una cierta idea del recorrido o trazado que puede tener el yacimiento una vez ejecutado el proyecto que lo haga visitable por el público.

Se completará la zona arqueológica con la construcción de los senderos que marquen los recorridos, una limpieza del entorno y ajardinamiento, dotación de paneles informativos y mobiliario urbano.

El proyecto se complementa con la habilitación de un centro de interpretación de la cultura sefardí.

Este dará contenido a la única necrópolis judía con restos de tumbas documentada de España. Lo anunció la consejera de Cultura y Patrimonio, Leonor Flores, en febrero de este año, en una visita a la ciudad.

El comienzo del centro lo vinculó ésta al acotamiento y limpieza el yacimiento, ya hecho, tal y como solicitó el gobierno local. Éste es consciente de la importancia y exclusividad del mismo como atractivo turístico singular de la ciudad.

En otras ciudades de gran tradición sefardí y pretérita presencia judía se tienen documentados los enclaves en donde estaban los los cementerios hebraicos.

Pero no ha quedado rastro de ellos. El crecimiento urbano se los llevó por delante. Aquí, a punto estuvo. Pero, al menos una pequeña parte se ha salvado de la acción de la piqueta.

Hasta los últimos años 70 del pasado siglo el antiguo cementerio judío se conservó en gran parte íntegro, ya que apenas si hubo edificaciones que ocuparan la amplia superficie que ocupaba.

Destrucción

Comprendía los berrocales y terrenos comprendidos entre los actuales Arcos de San Antón, ronda de Sor Valentín Mirón, calle San Julián y Matías Montero, río Jerte, molino de Paz o de los Naranjos y pared de la linde del Berrocal, que subía cerca de la fuente de La Serrana, hasta la carretera de Salamanca, barrio del Palomar y vuelta a los Arcos.

En la siguiente década, la especulación urbanística, aliada con la falta de sensibilidad de los gobernantes locales y sin el amparo de un PGOU que diera protección a este yacimiento único acabó con la mayor parte.

La desidia, destrucción y abandono de la necrópolis fue denunciado por Jose Luis Blanco, placentino y político regionalista, en la campaña electoral de junio 1999. Éste localiza una treintena de restos de sepulturas. La reacción de la Junta ante los medios no se hizo esperar.

En agosto de ese año anunciaba que la necrópolis se iba a va a proteger. Arqueólogos de la Consejería de Cultura inspeccionaron el enclave y recogieron datos para elaborar un prometido informe en el que basar la petición de catalogación como Bien de Interés Cultural, que compete el gobierno regional.

Inacción

Pasada la resaca electoral el interés de los políticos regionales y las buenas intenciones expropiatorias se diluyeron. Y la Junta echa la pelota del cementerio al tejado municipal, al pedir al Ayuntamiento que se haga con los terrenos y se los ceda. Así, la recuperación se ha ido denominado año tras año, nueve ten total, hasta la fecha.

Desde de junio de 1999 hasta junio de 2007 nada se hizo, salvo un estudio previo de las tumbas, en el cementerio. Éste continuó sufriendo el proceso de deterioro y degradación iniciado en 1492 con la marcha de los judíos de Plasencia y su venta a Diego de Jerez.

El primer gran saqueo vino justo después con la venta por éste comprador al Concejo y su utilización como cantera para sacar piedra para la ciudad.

Luego han pasado cinco siglos con más de lo mismo. Los edificios se lo fueron comiendo y las escombreras, lo cercaron. Hasta que el proceso se invierte, tras muchos de prometer. El año pasado, el Ayuntamiento logra hacerse con los terrenos, de propiedad particular y recepcionarlos.

El comienzo de los trabajos este verano son los primeros hechos en favor de recuperar y proteger el yacimiento.

Tras el paréntesis actual volverán a retomarse, para concluir el parque arqueológico y construir el centro de interpretación, ideado por Elia Blanco y compromiso de Leonor Flores. La ciudad com miembro de la Red de Juderías de España y los turistas que ahora pasean por un secarral, lo van a agradecer.

 

 

 

http://www.hoy.es/20080830/plasencia/decenas-tumbas-excavadas-esperan-20080830.html



GIRONA - L'interior de Sant Feliu farà una altra cara . 29-08-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:04
 
 
 
Dimecres van començar, amb el muntatge de la bastida, les obres de rehabilitació, amb un pressupost de 441.000 euros

DANI CHICANO.
Girona
Les obres de restauració del campanar i la façana de Sant Feliu van fer possible la detecció d'alguns defectes constructius que afecten molt especialment la nau gòtica central. Segons va anunciar ahir el titular del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, després de comprovar l'existència d'aquests defectes, per mitjà de l'Incasòl es va redactar un projecte que el juliol va ser aprovat tècnicament, es va fer la licitació i es va adjudicar el mateix mes. Gairebé un mes després començaven les obres, que duraran sis mesos, fins al 28 de febrer del 2009, tot i que existeix el compromís que una setmana abans de Sant Narcís ja s'hauran enretirat les bastides. El finançament va a càrrec del DPTOP, la major part, i de l'Ajuntament i la Diputació. 


Neteja, eliminació de desplacació de la pedra, restauracions puntuals, eliminació d'eflorescències i sals són només algunes de les actuacions que es faran, i que són qualificades per l'equip redactor del projecte –Fuses-Viader i Jordi Paulí– de «necessàries i urgents», pel trobament «en els darrers temps, fins i tot recentment» de restes de material caigut dels arcs apuntats. Les obres a fer són:

 



NETEJA DE LES PARETS.

Serà superficial: eliminació de dipòsits de pols, crostes i material que no estigui assegurat projectant aigua a pressió i pols de silicat d'alumini a baixa pressió. Els elements escultòrics es faran a mà amb raspalls i dissolvents.



EFLORESCÈNCIES I SALS.

S'eliminaran les que existeixen –sals solubles i insolubles– a la volta, paraments i pilars. Impermeabilització de la unió entre el carcanyol de la volta i el mur perimetral per evitar l'entrada d'aigua.



REPICATGE DE MORTERS.

Es durà a terme a les juntes dels carreus dels paraments, les voltes i les zones en pedra tallada en mal estat, amb un rejuntament posterior amb morter de calç acolorit per a la seva integració a la pedra.



ESQUERDES.

N'hi ha en paraments, voltes i pedres dels arcs apuntats. El segellament es farà amb grapes amb armadures d'acer inoxidable, i s'ompliran les perforacions amb injeccions de morter.



ESTABILITZACIÓ DE LA VOLTA.

Per fer-ho cal fer la unió correcta de la volta amb el mur perimetral de la nau, i eliminar forats existents que permeten l'entrada de llum i aigua. Els carcanyols de la volta, mancats de material, s'ompliran de morter per travar-ho tot correctament amb els murs. També s'impermeabilitzarà la zona per impedir l'entrada d'aigua a través dels badius de les golfes.



SUBSTITUCIÓ DE PEDRES.

Alguns carreus de pedra estan deteriorats i, per tant, cal substituir-los, així com elements tallats de les impostes, les nervadures dels arcs apuntats i dels finestrals. La substitució es farà amb peces iguals de pedra de Girona.



ELIMINAR DESPLACACIONS.

En alguns punts la pedra perd consistència i comença a afectar-la un procés d'exfoliació. Cal eliminar el material malmès i igualar la superfície amb una buixarda –una mena de maceta–, fer l'acabat final amb una veladura –tècnica pictòrica– i aplicar-hi pigments naturals per aconseguir la integració de la superfície tractada amb l' entorn.



RESTAURACIONS PUNTUALS.

Restauració de les columnes, capitells i arcs del trifori, emmascarats per una pel·lícula de calç. Després de la neteja manual es faran integracions i cosits de fissures.



FINANÇAMENT CONJUNT

Les obres es van presentar ahir en un acte en què hi havia Nadal, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, el ponent de Cultura de la Diputació, Roger Zamorano, el provicari general del Bisbat, Joan Naspleda, i el rector de Sant Feliu, Pere Domènech, a més de Josep Paulí, arquitecte i un dels responsables del projecte. Nadal va explicar que la Diputació i l'Ajuntament finançaven la restauració amb 60.000 euros, i que la resta la posava el DPTOP, per mitjà de l'Incasòl.

Una vegada enllestides les obres, que no impediran que el temple continuï obert al culte mentre es realitzen, encara quedarà per fer la darrera fase, que s'ha anunciat que està estudiada però que no té data d'execució, i que afecta sobretot la capella de Sant Narcís.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2980557

 



ITALIA - (*) Una tumba revela la antigua de una red comercial

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 10:31
 foto: la recreación del barco griego antiguo      

 

(ANSA) - Ancona, - La tumba de una mujer que murió alrededor de 2600 años atrás en la costa oriental italiano está ayudando a los arqueólogos a reconstruir la vasta red de comercio que, una vez que esta vinculado con la zona Medio Oriental, África del Norte y Grecia.

ExpertOs trabajan en una tumba cerca del puerto de Ancona decir, el sitio contiene más de 650 artefactos de la 7 º siglo aC, entre ellos numerosos artículos realizados en otras partes del mundo.

''Esta tumba es de extraordinaria importancia, ya que contiene la única conocida funeraria se encuentra en la zona de Conero que datan de ese tiempo,''dijo el superintendente de Arqueología de la región Marche, Giuliano DE MARINIS. Las piezas demuestran que una amplia red de contactos y el comercio vinculado una vez esta sección de la costa adriática, no sólo a Sicilia y el sur y el centro de Italia, pero también mucho más lejos. . La tumba contiene artefactos fabricados en lugares tan lejanos como los de hoy en día Egipto, Rodas, Grecia continental, los territorios palestinos y de Anatolia.  ''Este descubrimiento llena en una gran laguna en nuestros conocimientos y ayuda a definir el papel que desempeña esta área en los siglos pasados,''continuó DE MARINIS.  ''Por ejemplo, muestra que los temas de Grecia y el Mediterráneo oriental pasaron por aquí en el camino a otras partes de la península italiana''.  De especial valor son cinco colgantes de cerámica vidriada, que se hicieron en Egipto.  Probablemente utilizados como amuletos, que son cada seis centímetros de largo y son la forma de conchas marinas. Otros temas de especial interés son un tazón y la tapa, decorada estrechamente con los caballos, y un disco de cowry el Océano Índico. . Esta última se consideraba un símbolo de fertilidad y se reproduce en antiguos egipcios tumbas.

  Entre los demás temas que figuran en la tumba eran colgantes de marfil, pasta de vidrio ámbar y, escarabajos, y cinturones de hebilla y hueso.  El jefe del proyecto arqueológico, Maurizio Landolfi, dijo:''Estos puntos fueron transportados posiblemente a las Marcas, junto con los envíos de ámbar, que estaba en gran demanda para joyería y decoración de viviendas''.  En los últimos dos años, más de 200 tumbas han sido descubiertas en la zona, especialmente en torno a las ciudades de Sirolo y Numana.
 
 

http://www.ansa.it/site/notizie/awnplus/english/news/

2008-07-24_124221679.html



 


Exposicio: L'arqueologia a Barcelona

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 20:08
Barcelona

RIPOLL - La Generalitat impulsa un pla per protegir el monestir de Ripoll

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:05


M. L.
GIRONA
El monestir de Ripoll, considerat un dels conjunts escultòrics més importants del romànic català, tindrà un pla de protecció especial. La Comissió de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya a Girona ha donat llum verda al pla director, que pretén preservar la grandiosa portalada occidental del monument, que data del segle XII.
El pla prohibirà fer actes públics davant de la portalada de Santa Maria de Ripoll i obligarà a controlar l'accés del públic per evitar que les aglomeracions en degradin més la pedra.

NOUS ACCESSOS
El pla director pretén equiparar els usos de la portalada als dels monuments europeus "més importants", com per exemple la capella Sixtina del Vaticà o la capella dels Scrovegni de Pàdua, segons va explicar el director territorial de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. A més a més d'evitar les aglomeracions, s'estudiarà la possibilitat d'obrir nous accessos al temple per facilitar-hi l'entrada.

La Comissió del Patrimoni també ha aprovat el pla de restauració del monestir de Sant Daniel de Girona. Un temple que data del segle XI i que se sotmetrà a una profunda operació de neteja per poder tornar a la façana principal la seva esplendor i eliminar unes intervencions fetes durant els segles XVIII i XIX.
 
 
 http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=
CAT&idnoticia_PK=538301&idseccio_PK=1049


FALSET - Troballes prehistòriques notables

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:37


C. FILELLA.
Falset
Al terme de Falset s'hi han localitzat fins a l'actualitat troballes prehistòriques de gran importància. Ja a l'any 1928, Salvador Vilaseca va descobrir un ric i notable jaciment neolític de sílex a la balma de Sant Gregori, que demostrava que en aquest indret s'hi havia desenvolupat una llarga i continuada activitat. El mateix Vilaseca va explorar el jaciment entre els anys 1931 i 1933. S'hi va descobrir una placa de llicorella amb la representació d'una cérvola gravada del període magdalenià (d'entre 16.000 i 10.000 anys d'antiguitat). A més, en un espai pròxim a l'ermita de Sant Gregori es van localitzar fragments de vasos campaniformes. En un altre indret, a la serra de les Quimeres, es van descobrir dos enterraments col·lectius de l'eneolític (entre el 2500 aC i el 1500 aC).
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2979384

FALSET - Investiguen l'origen preromà d'unes restes descobertes al terme de Falset 29-08-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:32



 
 

A la dreta, la terrassa natural de roca on hi ha les restes. Foto: J.P.

 

 
Es treballa amb la hipòtesi que són en una de les terrasses naturals utilitzada pels ibers per fer vi

JORDI PRADES.
Falset
La sorpresa va ser majúscula però les sospites (que les restes són dels segles IV-III aC) s'han de confirmar. Albert Coll, viticultor falsetà, va «obrir uns ulls com plats» quan va veure per la televisió, en un documental sobre l'elaboració del vi a la Rioja, allò que s'assemblava molt al que ell havia vist de petit a la finca familiar: una circumferència tallada a la roca amb un canalet que es dirigia ribàs avall. Encuriosit per la redescoberta es va posar en contacte amb estudiosos del Priorat i amb els serveis territorials d'Arqueologia per interessar-se sobre l'origen de les restes. Ara està pendent de conèixer els resultats de les prospeccions.

 


Carles Aguilar i Marta Maragall, arqueòleg i tècnica de l'empresa Estrats, treballaven ahir desenterrant amb la cura pròpia dels professionals del ram els fonaments d'un mur en una de les construccions que hi ha a la finca. «Ens pot donar informació a partir de la qual fer datacions.» Aguilar va preferir no arriscar-se en espera que acabin els treballs previs. «Pel que hem pogut veure i pel paral·lelisme amb altres restes similars sembla que es tracta de la base d'una premsa de vi», va avançar. El pendent que hi ha des de la primera terrassa fins al final del ribàs on s'han trobat les restes fa pensar que «s'aprofitava per fer el procés de decantació del most» que s'obtenia trepitjant el raïm. Aguilar va explicar que hi ha estructures similars a Olèrdola i al País Valencià.
 
De fet, experts consultats per Coll consideren plausible la possibilitat de datar les restes entre els segles IV i III aC. Els treballs duts a terme a l'indret i en dues zones més pròximes a la troballa (una on hi ha una pedra treballada i una altra on hi ha un antic mas amb cavalleries) han d'aportar noves dades per extreure'n conclusions fiables. Coll vol conservar les restes com un valor cultural i turístic afegit al valor agrícola de la finca.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2979381

CUBA - En Pinar del Río muestra atípica en Cuba de arte rupestre - 29.07-08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:58

 
 


San Cristóbal, 9 jul (AIN) El hallazgo en cuevas y solapas de una curiosa manifestación de arte rupestre, atípica en Cuba, atribuida a sociedades aborígenes pretribales, se confirmó en esta localidad pinareña, a 72 kilómetros al oeste de la capital del país.

En exclusiva con la AIN, el Licenciado en Historia, Luis Formigo Espinosa, a cargo del Grupo de Espeleologia Sierra del Rosario, explicó acerca del descubrimiento de series de hoyuelos, muy simétricos, tallados intencionalmente en formaciones secundarias: estalagmitas y o columnas de diversas localizaciones del carso del área.

Específicamente, el reporte se ubica en montañas del Consejo Popular de Niceto Pérez, y el experto sostiene que los agujeros fueron confeccionados con fines utilitarios para marcar determinadas apreciaciones o hechos, si bien no se pueden descartar los motivos artísticos.

Tienen- dijo- un diámetro alineado de menor a mayor oscilante entre los dos a siete centímetros, tipo de petroglifo influenciado por la tradición técnico- estilística de Banwari- Trace, procedente de Trinidad, en el Caribe oriental.

Tras el descubrimiento, expertos del Instituto Cubano de Antropología, especialmente de Artes Rupestres, catalogaron de singular en el entorno del país esa manifestación precolombina.

Durante años de expediciones y discernimientos en llanos, premontañas y cordilleras, el grupo Sierra del Rosario, en coordinación con distintos organismos e instituciones, ha detectado en San Cristóbal evidencias de alrededor de 10 asentamientos aborígenes de variados patrones en cuevas, solapas o al aire libre.

De modo general, fueron sociedades de apropiadores pretribales y entre las generalidades comprobadas destacan la recogida de moluscos terrestres perforados para usarlos con fines alimenticios, además de la abundancia de morteros múltiples oradados, útiles en la obtención del fuego.

Hasta 1996 el potencial arqueológico de la provincia de Pinar del Río, la más occidental de Cuba, era de unos 395 sitios, sólo superado por el territorio de Villa Clara, mientras el censo nacional de ese propio año - ahora incrementado- ascendía a dos mil 273 asentamientos.

 

Fuentes: RHC, AIN, GRANMA, TRABAJADORES, JUVENTUD REBELDE, PL, REUTER, EFE, IPS, ANSA, AFP, XINHUA, TASS, DPA, AP.

 

http://www.radiohc.cu/espanol/noticias/jul08/09jul/a1rup.htm

 



TARRAGONA - L'exregidor d'ICV Lluís Balart, nou director del Museu d'Història de Tarragona

Lluís Balart, durant un acte de la campanya electoral del 2007. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ
 
 
Substitueix en el càrrec Lluís Pinyol, que renuncia al càrrec per problemes de salut

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'exregidor d'ICV a l'Ajuntament de Tarragona, Lluís Balart, serà el nou director del Museu d'Història de la Ciutat, segons va anunciar ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell. Balart, que s'estrenarà en el càrrec el dia 1 de setembre, substituirà Lluís Pinyol, que hi ha renunciat per motius de salut: «Per la meva situació personal no podia rendir al cent per cent en allò que m'exigia el càrrec i per això val la pena deixar que sigui una altra persona la que porti les regnes del museu», va dir ahir el director sortint. Balart accedeix al càrrec després de presentar-se a unes oposicions per ocupar una plaça de llicenciat en història.

«És una feina que encaro amb molta il·lusió i amb moltes ganes de col·laborar en la potenciació del patrimoni de Tarragona.» Així ho va dir ahir Lluís Balart, poc després que la regidora de Patrimoni anunciés el seu nom com el del nou director del Museu d'Història de Tarragona (MHT). L'exregidor d'ICV, que va ser candidat a l'alcaldia de Tarragona pels ecosocialistes en les passades eleccions municipals, substituirà en el càrrec Lluís Piñol, que hi ha renunciat per motius de salut.

El nou director s'estrenarà en el càrrec el dia 1 de setembre, després que a començaments d'any es presentés a unes oposicions per ocupar una plaça de llicenciat en història convocada per la regidoria de Patrimoni. Balart va quedar en el número dos sense plaça i va entrar a formar part d'una borsa de treball de l'Ajuntament. «Accedeixo en el càrrec a través d'un procés ordinari de selecció de personal i també he rebut la confiança de la consellera [Rosa Rossell]», va dir Balart a aquest rotatiu.



COM A TÈCNIC


Lluís Pinyol, que continuarà com a tècnic del MHT, va destacar ahir que ha decidit deixar el càrrec per la seva situació personal: «No podia rendir al cent per cent en allò que m'exigia el càrrec i per això val la pena deixar que sigui una altra persona la que porti les regnes del museu.» Per Pinyol, la seva decisió «és una qüestió de responsabilitat envers la feina i l'Ajuntament de Tarragona». «He decidit passar a un segon terme i que pugui exercir el càrrec una altra persona amb totes les garanties», segons va dir ahir el director sortint.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2978219


TARRACO - Recuperaran les voltes de l'amfiteatre de Tàrraco «autènticament romanes»



Les obres, que començaran a final d'any, permetran obrir un nou accés al monument des de la platja

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'Ajuntament de Tarragona restaurarà les tres voltes de canó «autènticament romanes» que queden dretes a l'amfiteatre romà de Tàrraco i que es troben afectades per diverses patologies. De fet, una d'aquestes voltes, sota les grades, s'aguanta de manera precària amb una estructura de ferro i maons. Aquesta actuació, segons va destacar ahir l'arquitecte que ha elaborat el projecte, permetrà en un futur obrir un nou accés al monument des de la platja i també des de la mateixa arena de l'amfiteatre. Les obres, que començaran a finals d'any, tenen un cost de 145.000 euros, 100.000 dels quals els aporta el Ministeri de Cultura. La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va dir que en els pròxims anys es duran a terme altres actuacions de recuperació del monument.


 

Volta de canó que es restaurarà i, a la dreta, la part interior, sota les grades de l'amfiteatre. Foto: EL PUNT

 

Miquel Balsells, arquitecte que ha elaborat el projecte, va destacar ahir que les obres de recuperació de les voltes es faran de manera que «es vegi clarament allò què és romà» i el que ha estat restaurat amb materials moderns. De fet, les tres voltes de canó de les grades que es recuperaran representen «la part més autèntica de l'amfiteatre», ja que són les tres úniques que queden dretes de l'època romana, segons Balsells, que va recordar que «l'amfiteatre té una part més moderna, que es va restaurar durant els anys seixanta i setanta».

L'estat de salut d'aquesta part del monument «és delicada», segons l'arquitecte, que ahir va destacar que hi ha una part de la volta que s'aguanta de manera precària amb una estructura de ferro i maons, que s'hi va col·locar als anys quaranta i que amb el pas dels anys pot malmetre de forma considerable la part original del monument.

L'amfiteatre es va construir retallant la roca a la banda nord i recolzant-se sobre les voltes a la resta de l'edifici. La volta central que ara es recuperarà –a més de les dues del costat–, és la que dóna una visió directa al mar. La seva recuperació permetrà, segons Balsells, crear un nou accés al monument directament des de la platja i també es podrà accedir a l'arena des de l'interior de les mateixes voltes.



DEDICAT A NÈMESI


El projecte inclou també la recuperació de les fosses de l'amfiteatre i la seva cobertura amb fustes, tal com es feia a l'època romana. Com que en aquestes fosses s'hi va descobrir una pintura mural dedicada a Nèmesi, en un futur l'àrea de Patrimoni també es planteja instal·lar-hi una còpia de la pintura, segons va explicar la regidora Rosa Rossell.

Les obres, que començaran a final d'any, tenen un cost de 145.000 euros, 100.000 dels quals els aportarà el Ministeri de Cultura. L'actuació durarà uns tres mesos i, mentre durin les obres, no es preveu el tancament de l'amfiteatre a les visites, tot i que continuarà restringit l'accés a l'arena. De fet, enguany, quan se celebra l'any jubilar, només es permet accedir-hi als pelegrins que hi van a resar.

L'any passat ja es va executar la primera fase de les obres, que va consistir a assegurar el mur de contenció del vial Bryan, uns treballs arqueològics realitzats d'emergència després dels esllavissaments que es van produir l'any 2005. Aquelles obres van posar al descobert sis esglaons que donaven accés a la porta Triumphalis de l'amfiteatre.

Les obres actuals es complementaran amb una millora de l'entorn del monument. En aquests moments es troben en procés de licitació les obres d'adequació per convertir el parc de les Granotes en un jardí romà.

L'arqueòleg municipal, Joan Menchón, va destacar la importància de l'amfiteatre de Tàrraco i els diferents usos que ha tingut al llarg de la història: des de l'ús original com a espai per als jocs fins a la seva funció com a espai de culte «i fins i tot com a espai de presidi».

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2978051


TURQUIA - Encuentran en Turquía una colosal estatua del emperador romano Marco Aurelio . 28.08.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:22
Marco Aurelio gigante
 
Se calcula que la estatua tenía una altura de entre cuatro y cinco metros
(Proyecto de Investigación Arqueológica de Sagalassos).
 
 
  • Sólo la cabeza mide 80 centímetros y pesa 350 kilos.
  • Su importancia radica en "la perfección con que está tallada".
  • Ha sido hallada en la antigua ciudad romana de Sagalassos.

Un grupo de arqueólogos ha descubierto en Turquía una colosal estatua del emperador romano Marco Aurelio, cuya cabeza mide 80 centímetros y pesa 350 kilos, confirmó este martes el director de la excavación, Marc Wealkens.

El equipo arqueológico de la Universidad Católica de Lovaina (Bélgica) realizó este hallazgo la pasada semana en la antigua ciudad romana de Sagalassos, situada en la cordillera de Taurus (sur de Turquía), donde los investigadores trabajan desde los años noventa.

Marco Aurelio fue considerado el último de los "Cinco Emperadores Buenos"

de Roma El profesor Wealkens explicó que la importancia del descubrimiento de la estatua radica, por un lado, en "la perfección con que está tallada".

Además, forma parte de un colosal grupo de estatuas de varios miembros de la dinastía Antonina, de origen hispánico, que reinó en el Imperio Romano entre los años 96 y 192 de nuestra era, lo que la convirtió en la familia más longeva al frente de Roma y que dio a algunos de los gobernantes mejor valorados de la historia de ese imperio.

 

Gran filósofo

Marco Aurelio, nacido el 121 d.C, fue considerado el último de los 'Cinco Emperadores Buenos' de Roma y reinó casi dos décadas desde el año 161 hasta su muerte en el 180. Por sus dotes de filósofo (fue uno de los máximos exponentes del estoicismo) y correcto dirigente fue apodado 'El Sabio' y su legado se resume en las 'Meditaciones', elogiada obra que trata del gobierno ideal.

Se calcula que estas estatuas tenían una altura de entre cuatro y cinco metros antes de que un terremoto en el siglo IV redujera a escombros las termas en las que se encontraban y una plaga diezmara a la población local y provocara el posterior abandono de la localidad romana.

 

 

http://www.20minutos.es/noticia/407266/0/estatua/marco/aurelio/

CAPELLADES - Troben a l'Abric Romaní pells d'ús profilàctic de fa 60.000 anys

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:40


CARINA FILELLA.
Barcelona

Un equip d'arqueòlegs de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha descobert pells d'ús profilàctic de fa 60.000 anys en un fogar de l'Abric Romaní de Capellades, una descoberta que «avala l'extrema complexitat cultural dels neandertals», segons el director de l'excavació, Eudald Carbonell. La troballa és excepcional, ja que fins ara no se n'havia localitzat cap d'igual en cap altre jaciment del món. Segons Carbonell, es tracta de «pells cremades que s'utilitzarien a la base dels fogars, s'emprarien segurament una mica humides, i quan s'apagava el foc, allí quedaven concentrades totes les cendres que es buidarien en un altre indret. O sigui, que tenien un ús higiènic, profilàctic». El carbonat càlcic, que caracteritza l'Abric Romaní, n'ha afavorit la conservació.

Durant l'excavació també s'ha trobat per primera vegada una pedra taller al damunt de la qual es realitzarien activitats domèstiques. Per Carbonell, aquestes troballes demostren que la tecnologia dels neandertals «era diferent a la nostra, però estava igualment molt desenvolupada».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2976915


El Baix Penedès, piedra a piedra

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:38


El grupo medioambiental El Marge de La Bisbal y una bodega impulsan la recuperación de las construcciones de piedra seca como elemento de calidad del paisaje de la comarca 

José M. Baselga - 26/08/2008 13:00

La recuperación paisaje como seña de identidad. Y más en una comarca como el Baix Penedès donde el hormigón, las urbanizaciones y los polígonos industriales amenazan cada rincón relegando a agónicas supervivientes a las construcciones de piedra seca que imprimían la identidad de la relación del hombre con la tierra.

El Marge, la sección medioambiental de la Agrupació de Defensa Forestal Clot de Bou y las Bodegas Jané Ventura, organizaron un taller de piedra seca para mostrar a los más pequeños y a los vecinos la forma de construir un margen y su importancia, no sólo para contener tierras, sino también de respeto al paisaje natural. En la finca, expertos margeters levantaron un margen como los que a lo largo de siglos han alineado el paisaje del Baix Penedès.

Reconstruir la historia
El objetivo es que durante el año se realicen diversos talleres para divulgar la piedra seca entre la población con actividades de recuperación de diferentes elementos de estas obras agrícolas. El Marge ya ha reconstruido como actividades populares diferentes barracas que estaban muy dañadas como forma de divulgar  una parte de la esencia del campo del Penedès.

El taller de piedra seca es casi el simbolismo del reto con el que se enfrenta el Baix Penedès. Recuperar su paisaje piedra a piedra a piedra. Josep Vallès Campanera, miembro del El Marge y uno de los impulsores en el Baix Penedès de la recuperación de la piedra seca, señalaba que «es recuperar paisaje y las sensibilidad por el territorio. Si colaboran los niños, los mayores, margeters, estudiosos, curiosos,  crea sensibilidad hacia un territorio y hacia la propia historia». 

 

 

http://www.diaridetarragona.com/camp/018908/baix/peneds/piedra/piedra

1 2 3  Següent»

Powered by LifeType