PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


GIRONA - L'interior de Sant Feliu farà una altra cara . 29-08-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:04
 
 
 
Dimecres van començar, amb el muntatge de la bastida, les obres de rehabilitació, amb un pressupost de 441.000 euros

DANI CHICANO.
Girona
Les obres de restauració del campanar i la façana de Sant Feliu van fer possible la detecció d'alguns defectes constructius que afecten molt especialment la nau gòtica central. Segons va anunciar ahir el titular del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, després de comprovar l'existència d'aquests defectes, per mitjà de l'Incasòl es va redactar un projecte que el juliol va ser aprovat tècnicament, es va fer la licitació i es va adjudicar el mateix mes. Gairebé un mes després començaven les obres, que duraran sis mesos, fins al 28 de febrer del 2009, tot i que existeix el compromís que una setmana abans de Sant Narcís ja s'hauran enretirat les bastides. El finançament va a càrrec del DPTOP, la major part, i de l'Ajuntament i la Diputació. 


Neteja, eliminació de desplacació de la pedra, restauracions puntuals, eliminació d'eflorescències i sals són només algunes de les actuacions que es faran, i que són qualificades per l'equip redactor del projecte –Fuses-Viader i Jordi Paulí– de «necessàries i urgents», pel trobament «en els darrers temps, fins i tot recentment» de restes de material caigut dels arcs apuntats. Les obres a fer són:

 NETEJA DE LES PARETS.

Serà superficial: eliminació de dipòsits de pols, crostes i material que no estigui assegurat projectant aigua a pressió i pols de silicat d'alumini a baixa pressió. Els elements escultòrics es faran a mà amb raspalls i dissolvents.EFLORESCÈNCIES I SALS.

S'eliminaran les que existeixen –sals solubles i insolubles– a la volta, paraments i pilars. Impermeabilització de la unió entre el carcanyol de la volta i el mur perimetral per evitar l'entrada d'aigua.REPICATGE DE MORTERS.

Es durà a terme a les juntes dels carreus dels paraments, les voltes i les zones en pedra tallada en mal estat, amb un rejuntament posterior amb morter de calç acolorit per a la seva integració a la pedra.ESQUERDES.

N'hi ha en paraments, voltes i pedres dels arcs apuntats. El segellament es farà amb grapes amb armadures d'acer inoxidable, i s'ompliran les perforacions amb injeccions de morter.ESTABILITZACIÓ DE LA VOLTA.

Per fer-ho cal fer la unió correcta de la volta amb el mur perimetral de la nau, i eliminar forats existents que permeten l'entrada de llum i aigua. Els carcanyols de la volta, mancats de material, s'ompliran de morter per travar-ho tot correctament amb els murs. També s'impermeabilitzarà la zona per impedir l'entrada d'aigua a través dels badius de les golfes.SUBSTITUCIÓ DE PEDRES.

Alguns carreus de pedra estan deteriorats i, per tant, cal substituir-los, així com elements tallats de les impostes, les nervadures dels arcs apuntats i dels finestrals. La substitució es farà amb peces iguals de pedra de Girona.ELIMINAR DESPLACACIONS.

En alguns punts la pedra perd consistència i comença a afectar-la un procés d'exfoliació. Cal eliminar el material malmès i igualar la superfície amb una buixarda –una mena de maceta–, fer l'acabat final amb una veladura –tècnica pictòrica– i aplicar-hi pigments naturals per aconseguir la integració de la superfície tractada amb l' entorn.RESTAURACIONS PUNTUALS.

Restauració de les columnes, capitells i arcs del trifori, emmascarats per una pel·lícula de calç. Després de la neteja manual es faran integracions i cosits de fissures.FINANÇAMENT CONJUNT

Les obres es van presentar ahir en un acte en què hi havia Nadal, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, el ponent de Cultura de la Diputació, Roger Zamorano, el provicari general del Bisbat, Joan Naspleda, i el rector de Sant Feliu, Pere Domènech, a més de Josep Paulí, arquitecte i un dels responsables del projecte. Nadal va explicar que la Diputació i l'Ajuntament finançaven la restauració amb 60.000 euros, i que la resta la posava el DPTOP, per mitjà de l'Incasòl.

Una vegada enllestides les obres, que no impediran que el temple continuï obert al culte mentre es realitzen, encara quedarà per fer la darrera fase, que s'ha anunciat que està estudiada però que no té data d'execució, i que afecta sobretot la capella de Sant Narcís.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2980557

 ITALIA - (*) Una tumba revela la antigua de una red comercial

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 10:31
 foto: la recreación del barco griego antiguo      

 

(ANSA) - Ancona, - La tumba de una mujer que murió alrededor de 2600 años atrás en la costa oriental italiano está ayudando a los arqueólogos a reconstruir la vasta red de comercio que, una vez que esta vinculado con la zona Medio Oriental, África del Norte y Grecia.

ExpertOs trabajan en una tumba cerca del puerto de Ancona decir, el sitio contiene más de 650 artefactos de la 7 º siglo aC, entre ellos numerosos artículos realizados en otras partes del mundo.

''Esta tumba es de extraordinaria importancia, ya que contiene la única conocida funeraria se encuentra en la zona de Conero que datan de ese tiempo,''dijo el superintendente de Arqueología de la región Marche, Giuliano DE MARINIS. Las piezas demuestran que una amplia red de contactos y el comercio vinculado una vez esta sección de la costa adriática, no sólo a Sicilia y el sur y el centro de Italia, pero también mucho más lejos. . La tumba contiene artefactos fabricados en lugares tan lejanos como los de hoy en día Egipto, Rodas, Grecia continental, los territorios palestinos y de Anatolia.  ''Este descubrimiento llena en una gran laguna en nuestros conocimientos y ayuda a definir el papel que desempeña esta área en los siglos pasados,''continuó DE MARINIS.  ''Por ejemplo, muestra que los temas de Grecia y el Mediterráneo oriental pasaron por aquí en el camino a otras partes de la península italiana''.  De especial valor son cinco colgantes de cerámica vidriada, que se hicieron en Egipto.  Probablemente utilizados como amuletos, que son cada seis centímetros de largo y son la forma de conchas marinas. Otros temas de especial interés son un tazón y la tapa, decorada estrechamente con los caballos, y un disco de cowry el Océano Índico. . Esta última se consideraba un símbolo de fertilidad y se reproduce en antiguos egipcios tumbas.

  Entre los demás temas que figuran en la tumba eran colgantes de marfil, pasta de vidrio ámbar y, escarabajos, y cinturones de hebilla y hueso.  El jefe del proyecto arqueológico, Maurizio Landolfi, dijo:''Estos puntos fueron transportados posiblemente a las Marcas, junto con los envíos de ámbar, que estaba en gran demanda para joyería y decoración de viviendas''.  En los últimos dos años, más de 200 tumbas han sido descubiertas en la zona, especialmente en torno a las ciudades de Sirolo y Numana.
 
 

http://www.ansa.it/site/notizie/awnplus/english/news/

2008-07-24_124221679.html 

Powered by LifeType