PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CAPELLADES - Troben a l'Abric Romaní pells d'ús profilàctic de fa 60.000 anys

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:40


CARINA FILELLA.
Barcelona

Un equip d'arqueòlegs de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha descobert pells d'ús profilàctic de fa 60.000 anys en un fogar de l'Abric Romaní de Capellades, una descoberta que «avala l'extrema complexitat cultural dels neandertals», segons el director de l'excavació, Eudald Carbonell. La troballa és excepcional, ja que fins ara no se n'havia localitzat cap d'igual en cap altre jaciment del món. Segons Carbonell, es tracta de «pells cremades que s'utilitzarien a la base dels fogars, s'emprarien segurament una mica humides, i quan s'apagava el foc, allí quedaven concentrades totes les cendres que es buidarien en un altre indret. O sigui, que tenien un ús higiènic, profilàctic». El carbonat càlcic, que caracteritza l'Abric Romaní, n'ha afavorit la conservació.

Durant l'excavació també s'ha trobat per primera vegada una pedra taller al damunt de la qual es realitzarien activitats domèstiques. Per Carbonell, aquestes troballes demostren que la tecnologia dels neandertals «era diferent a la nostra, però estava igualment molt desenvolupada».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2976915


El Baix Penedès, piedra a piedra

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:38


El grupo medioambiental El Marge de La Bisbal y una bodega impulsan la recuperación de las construcciones de piedra seca como elemento de calidad del paisaje de la comarca 

José M. Baselga - 26/08/2008 13:00

La recuperación paisaje como seña de identidad. Y más en una comarca como el Baix Penedès donde el hormigón, las urbanizaciones y los polígonos industriales amenazan cada rincón relegando a agónicas supervivientes a las construcciones de piedra seca que imprimían la identidad de la relación del hombre con la tierra.

El Marge, la sección medioambiental de la Agrupació de Defensa Forestal Clot de Bou y las Bodegas Jané Ventura, organizaron un taller de piedra seca para mostrar a los más pequeños y a los vecinos la forma de construir un margen y su importancia, no sólo para contener tierras, sino también de respeto al paisaje natural. En la finca, expertos margeters levantaron un margen como los que a lo largo de siglos han alineado el paisaje del Baix Penedès.

Reconstruir la historia
El objetivo es que durante el año se realicen diversos talleres para divulgar la piedra seca entre la población con actividades de recuperación de diferentes elementos de estas obras agrícolas. El Marge ya ha reconstruido como actividades populares diferentes barracas que estaban muy dañadas como forma de divulgar  una parte de la esencia del campo del Penedès.

El taller de piedra seca es casi el simbolismo del reto con el que se enfrenta el Baix Penedès. Recuperar su paisaje piedra a piedra a piedra. Josep Vallès Campanera, miembro del El Marge y uno de los impulsores en el Baix Penedès de la recuperación de la piedra seca, señalaba que «es recuperar paisaje y las sensibilidad por el territorio. Si colaboran los niños, los mayores, margeters, estudiosos, curiosos,  crea sensibilidad hacia un territorio y hacia la propia historia». 

 

 

http://www.diaridetarragona.com/camp/018908/baix/peneds/piedra/piedra


TARRACO - Destinaran 145.000 euros per recuperar la part més 'autèntica' de l'Amfiteatre

L'Ajuntament de Tarragona ha rebut una subvenció del Ministeri de Cultura de 100.000 euros que, juntament amb una aportació de 45.000 de les arques municipals, servirà per iniciar la segona fase de les obres que es fan a l'Amfiteatre 


 
Vista aérea del amfiteatro de Tarragona - PERE FERRÉ

Aquestes obres consistiran en la recuperació de les úniques voltes 'autènticament romanes' que queden dempeus en el monument. Una d'aquestes voltes, sota les grades, s'aguanta de manera precària amb una estructura de ferro i maons i la intervenció en ella és urgent per evitar que tot se'n vagi a terra. L'actuació permetrà obrir un nou accés a l'amfiteatre a través de la platja. 

 

http://www.diaridetarragona.com/tarragona/019457/destinaran/145000/

euros/per/recuperar/part/mes/autntica/lamfiteatre 



RUMANIA - Un equip d'arqueòlegs localitza un temple siri de fa 1.800 anys a Romania 27.08.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:00


AGÈNCIES.

Un equip d'arqueòlegs de la ciutat romanesa de Cluj han localitzat un temple dedicat al déu siri del sol, Iarhibol, que data del segle II dC. L'obra ha estat trobada a l'oest de Romania, en les runes de l'antiga capital dàcia de Sarmizegetusa. La troballa inclou una cripta amb una pintura mural, l'única que s'ha conservat en el territori que van conquerir els romans sota l'imperi de Trajà, originari de la Bètica.

La pista de l'existència i l'emplaçament del temple la va donar una inscripció localitzada fa quatre anys. Segons el director de les excavacions, l'existència d'aquest temple es deu a la presència d'una considerable unitat militar de Palmira que va ser traslladada a Dàcia per l'emperador Adrià els anys 117-118 per defensar les fronteres contra els sàrmates de Panònia.

El monument es va descobrir entre uns edificis situats a l'oest del fòrum de l'emperador Trajà. Aquest any s'ha identificat el temple i s'ha comprovat que es conservava el pòdium, així com els pòrtics que aguantaven les columnes de marbre.

En el mateix jaciment han aparegut peces precioses d'arquitectura, escultura i inscripcions, que caldrà estudiar i, previsiblement, aportaran més informació. El director de l'excavació remarca, segons l'agència Efe, la cripta subterrània, que era un lloc de culte a aquesta divinitat i en la qual s'han conservat les úniques pintures murals de l'època.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2975826

Powered by LifeType