PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - L'exregidor d'ICV Lluís Balart, nou director del Museu d'Història de Tarragona

Lluís Balart, durant un acte de la campanya electoral del 2007. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ
 
 
Substitueix en el càrrec Lluís Pinyol, que renuncia al càrrec per problemes de salut

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'exregidor d'ICV a l'Ajuntament de Tarragona, Lluís Balart, serà el nou director del Museu d'Història de la Ciutat, segons va anunciar ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell. Balart, que s'estrenarà en el càrrec el dia 1 de setembre, substituirà Lluís Pinyol, que hi ha renunciat per motius de salut: «Per la meva situació personal no podia rendir al cent per cent en allò que m'exigia el càrrec i per això val la pena deixar que sigui una altra persona la que porti les regnes del museu», va dir ahir el director sortint. Balart accedeix al càrrec després de presentar-se a unes oposicions per ocupar una plaça de llicenciat en història.

«És una feina que encaro amb molta il·lusió i amb moltes ganes de col·laborar en la potenciació del patrimoni de Tarragona.» Així ho va dir ahir Lluís Balart, poc després que la regidora de Patrimoni anunciés el seu nom com el del nou director del Museu d'Història de Tarragona (MHT). L'exregidor d'ICV, que va ser candidat a l'alcaldia de Tarragona pels ecosocialistes en les passades eleccions municipals, substituirà en el càrrec Lluís Piñol, que hi ha renunciat per motius de salut.

El nou director s'estrenarà en el càrrec el dia 1 de setembre, després que a començaments d'any es presentés a unes oposicions per ocupar una plaça de llicenciat en història convocada per la regidoria de Patrimoni. Balart va quedar en el número dos sense plaça i va entrar a formar part d'una borsa de treball de l'Ajuntament. «Accedeixo en el càrrec a través d'un procés ordinari de selecció de personal i també he rebut la confiança de la consellera [Rosa Rossell]», va dir Balart a aquest rotatiu.



COM A TÈCNIC


Lluís Pinyol, que continuarà com a tècnic del MHT, va destacar ahir que ha decidit deixar el càrrec per la seva situació personal: «No podia rendir al cent per cent en allò que m'exigia el càrrec i per això val la pena deixar que sigui una altra persona la que porti les regnes del museu.» Per Pinyol, la seva decisió «és una qüestió de responsabilitat envers la feina i l'Ajuntament de Tarragona». «He decidit passar a un segon terme i que pugui exercir el càrrec una altra persona amb totes les garanties», segons va dir ahir el director sortint.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2978219


TARRACO - Recuperaran les voltes de l'amfiteatre de Tàrraco «autènticament romanes»



Les obres, que començaran a final d'any, permetran obrir un nou accés al monument des de la platja

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'Ajuntament de Tarragona restaurarà les tres voltes de canó «autènticament romanes» que queden dretes a l'amfiteatre romà de Tàrraco i que es troben afectades per diverses patologies. De fet, una d'aquestes voltes, sota les grades, s'aguanta de manera precària amb una estructura de ferro i maons. Aquesta actuació, segons va destacar ahir l'arquitecte que ha elaborat el projecte, permetrà en un futur obrir un nou accés al monument des de la platja i també des de la mateixa arena de l'amfiteatre. Les obres, que començaran a finals d'any, tenen un cost de 145.000 euros, 100.000 dels quals els aporta el Ministeri de Cultura. La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va dir que en els pròxims anys es duran a terme altres actuacions de recuperació del monument.


 

Volta de canó que es restaurarà i, a la dreta, la part interior, sota les grades de l'amfiteatre. Foto: EL PUNT

 

Miquel Balsells, arquitecte que ha elaborat el projecte, va destacar ahir que les obres de recuperació de les voltes es faran de manera que «es vegi clarament allò què és romà» i el que ha estat restaurat amb materials moderns. De fet, les tres voltes de canó de les grades que es recuperaran representen «la part més autèntica de l'amfiteatre», ja que són les tres úniques que queden dretes de l'època romana, segons Balsells, que va recordar que «l'amfiteatre té una part més moderna, que es va restaurar durant els anys seixanta i setanta».

L'estat de salut d'aquesta part del monument «és delicada», segons l'arquitecte, que ahir va destacar que hi ha una part de la volta que s'aguanta de manera precària amb una estructura de ferro i maons, que s'hi va col·locar als anys quaranta i que amb el pas dels anys pot malmetre de forma considerable la part original del monument.

L'amfiteatre es va construir retallant la roca a la banda nord i recolzant-se sobre les voltes a la resta de l'edifici. La volta central que ara es recuperarà –a més de les dues del costat–, és la que dóna una visió directa al mar. La seva recuperació permetrà, segons Balsells, crear un nou accés al monument directament des de la platja i també es podrà accedir a l'arena des de l'interior de les mateixes voltes.



DEDICAT A NÈMESI


El projecte inclou també la recuperació de les fosses de l'amfiteatre i la seva cobertura amb fustes, tal com es feia a l'època romana. Com que en aquestes fosses s'hi va descobrir una pintura mural dedicada a Nèmesi, en un futur l'àrea de Patrimoni també es planteja instal·lar-hi una còpia de la pintura, segons va explicar la regidora Rosa Rossell.

Les obres, que començaran a final d'any, tenen un cost de 145.000 euros, 100.000 dels quals els aportarà el Ministeri de Cultura. L'actuació durarà uns tres mesos i, mentre durin les obres, no es preveu el tancament de l'amfiteatre a les visites, tot i que continuarà restringit l'accés a l'arena. De fet, enguany, quan se celebra l'any jubilar, només es permet accedir-hi als pelegrins que hi van a resar.

L'any passat ja es va executar la primera fase de les obres, que va consistir a assegurar el mur de contenció del vial Bryan, uns treballs arqueològics realitzats d'emergència després dels esllavissaments que es van produir l'any 2005. Aquelles obres van posar al descobert sis esglaons que donaven accés a la porta Triumphalis de l'amfiteatre.

Les obres actuals es complementaran amb una millora de l'entorn del monument. En aquests moments es troben en procés de licitació les obres d'adequació per convertir el parc de les Granotes en un jardí romà.

L'arqueòleg municipal, Joan Menchón, va destacar la importància de l'amfiteatre de Tàrraco i els diferents usos que ha tingut al llarg de la història: des de l'ús original com a espai per als jocs fins a la seva funció com a espai de culte «i fins i tot com a espai de presidi».

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2978051


TURQUIA - Encuentran en Turquía una colosal estatua del emperador romano Marco Aurelio . 28.08.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:22
Marco Aurelio gigante
 
Se calcula que la estatua tenía una altura de entre cuatro y cinco metros
(Proyecto de Investigación Arqueológica de Sagalassos).
 
 
  • Sólo la cabeza mide 80 centímetros y pesa 350 kilos.
  • Su importancia radica en "la perfección con que está tallada".
  • Ha sido hallada en la antigua ciudad romana de Sagalassos.

Un grupo de arqueólogos ha descubierto en Turquía una colosal estatua del emperador romano Marco Aurelio, cuya cabeza mide 80 centímetros y pesa 350 kilos, confirmó este martes el director de la excavación, Marc Wealkens.

El equipo arqueológico de la Universidad Católica de Lovaina (Bélgica) realizó este hallazgo la pasada semana en la antigua ciudad romana de Sagalassos, situada en la cordillera de Taurus (sur de Turquía), donde los investigadores trabajan desde los años noventa.

Marco Aurelio fue considerado el último de los "Cinco Emperadores Buenos"

de Roma El profesor Wealkens explicó que la importancia del descubrimiento de la estatua radica, por un lado, en "la perfección con que está tallada".

Además, forma parte de un colosal grupo de estatuas de varios miembros de la dinastía Antonina, de origen hispánico, que reinó en el Imperio Romano entre los años 96 y 192 de nuestra era, lo que la convirtió en la familia más longeva al frente de Roma y que dio a algunos de los gobernantes mejor valorados de la historia de ese imperio.

 

Gran filósofo

Marco Aurelio, nacido el 121 d.C, fue considerado el último de los 'Cinco Emperadores Buenos' de Roma y reinó casi dos décadas desde el año 161 hasta su muerte en el 180. Por sus dotes de filósofo (fue uno de los máximos exponentes del estoicismo) y correcto dirigente fue apodado 'El Sabio' y su legado se resume en las 'Meditaciones', elogiada obra que trata del gobierno ideal.

Se calcula que estas estatuas tenían una altura de entre cuatro y cinco metros antes de que un terremoto en el siglo IV redujera a escombros las termas en las que se encontraban y una plaga diezmara a la población local y provocara el posterior abandono de la localidad romana.

 

 

http://www.20minutos.es/noticia/407266/0/estatua/marco/aurelio/

Powered by LifeType