PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CREIXELL - La Generalitat incrementa la protecció sobre les restes medievals de Creixell . 25.08.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:40


 

+ La torre de Cal Xacó ha estat una de les declarades bé cultural d'interès nacional a Creixell. Foto: XAVIER JURIO

 

Declara béns d'interès nacional el castell i tres torres, i delimita un entorn per garantir-ne la conservació

AZAHARA PALOMARES.
Creixell
Després de la polèmica a l'entorn de la protecció del nucli antic que va viure en el mandat passat l'Ajuntament de Creixell, la Generalitat ha decidit enguany incrementar la vigilància sobre els monuments d'època medieval d'aquest municipi. Així, el Departament de Cultura ha obert l'expedient de declaració del castell i les torres de Ca la Miquelina, Cal Jeroni i Cal Xacó com a béns culturals d'interès nacional (BCIN). La proposta del govern català, que actualment és a exposició pública, delimita també un entorn de protecció d'aquests elements i, fins i tot, obre la porta a la protecció conjunta de tot el nucli antic en un futur.

L'expedient amplia la qualificació de BCIN, que ara només tenien el castell i la torre de Ca la Miquelina, a les altres dues torres de l'antiga muralla, datades també del segle XIV. L'expedient destaca els valors «històrics, artístics i culturals» del conjunt, però sobretot destaca la importància d'establir una eina de protecció de l'entorn, ja que «una intervenció inadequada podria provocar perjudicis en la seva contemplació». D'aquesta manera, el Departament de Cultura ha delimitat un entorn de protecció dels quatre elements escollits (que s'estén des de l'avinguda de les Moreres fins al carrer Major) i que afecta una cinquantena de parcel·les. Segons l'expedient, aquest entorn servirà per mantenir «el marc visual» dels quatre monuments i el «control en intervencions en edificis dins del perímetre».

L'expedient obre la porta a incloure en l'àmbit de protecció altres restes sense catalogar de la muralla, i fins i tot a estudiar en el futur la protecció del nucli antic com a conjunt, una possibilitat, però, que el mateix alcalde creixellenc, Teodor Fuster, reconeix que serà «molt difícil» de fer realitat.

 



MÉS CONTROL

Tot i que la Generalitat considera «voluntariosa» la protecció que actualment s'aplica al nucli antic, sí que justifica les decisions preses i adverteix de la necessitat d'evitar «l'agrupació de diverses parcel·les» i limitar també «el nombre d'habitatges».

Amb aquesta nova protecció del nucli antic, Cultura haurà d'autoritzar totes les llicències i actuacions que es facin a la part afectada, un protocol que, segons l'alcalde, ja s'aplica actualment.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2974901
 


SALOU - Es reprèn l'excavació del poblat Íber de "La Cella" a Salou - 25.08.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:37

Un total de 40 joves d'entre 15 i 17 anys residents a Catalunya participen enguany al camp de treball que es realitza al poblat íber de 'La Cella', a la zona de Cap Salou. Aquest camp té com objectiu la introducció als participants en la metodologia arqueològica a través de l'excavació d'estructures d'habitació, la recollida i posterior tractament del material ceràmic i la documentació de les restes aparegudes a aquest indret, un dels diversos espais amb restes arqueològiques que hi ha al terme municipal de Salou.

Alumnes al poblat Íber de

 

Durant els últims temps s’havia estès la creença que el poblat íber de 'La Cella' de Salou havia estat completament destruït per la pedrera actual, però les prospeccions dutes a terme per l’empresa d’arqueologia Nemesis van posar al descobert que l’esmentada pedrera no va afectar la totalitat del poblat. Tot i que la roca aflora a bona part de la zona, encara es documenten estructures d’habitació i petites concentracions de materials íbers en els llocs on el gruix del sediment és més potent.

Tanmateix, les excavacions arqueològiques realitzades durant els camps d’anys anteriors van posar al descobert nombroses estructures muràries i han proporcionat una important quantitat de material ceràmic íber i d’importació. Pel que es desprèn de les investigacions realitzades, el nucli del poblat hauria estat destruït per la pedrera contemporània, tot i que les estribacions de la zona habitada que conformarien la perifèria del poblat són encara localitzables a l’àrea de La Punta de la Cella.

En concret, a Salou aquest estiu s’han posat a disposició dos camps de treball: el primer torn del 4 al 15 d’agost, i el segon del 25 d’agost al 5 de setembre, on han participat 20 nois i noies a cada un. L’alcalde de Salou, Antonio Banyeres i el regidor de Joventut, Daniel López, han visitat les obres d’excavació de 'La Cella' per agraïr als joves que hi prenen part, el seu interès per ajudar a descobrir i conèixer, el patrimoni arqueològic de Salou.

Recordem que els camp de treball de Salou, organitzats pel Grup Jove Salou amb la col·laboració de la Secretaria de Joventut i l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament del municipi, combinen activitats lúdiques i de lleure de servei a la comunitat. Així, s’hi pot realitzar un treball desinteressat en un projecte de dimensió social alhora que s’ofereixen gran quantitat de propostes d’oci, com ara tallers de massatges, malabars, acrobàcies, djembé, pintura, excursions o diferents activitats esportives.
 



ARGENTINA - La Quebrada de Humahuaca puede perder el título de Patrimonio de la Humanidad por una mina

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:57
 

"Es necesario incorporar legislación provincial que se encuentre en sintonía

con la Declaración de Patrimonio de la Humanidad por parte de la Unesco",

manifestó a Efe el director de Minería y Recursos Energéticos de Jujuy, Martín Sánchez.

(EFE)
 
 
 
Buenos Aires.-  La Quebrada de Humahuaca, uno de los principales atractivos turísticos de Argentina, puede perder su título de Patrimonio de la Humanidad a raíz de la intención de una compañía extranjera de abrir una mina en la zona, denunciaron hoy organizaciones locales.

La Declaración de la Unesco, que data del 2003, indica que la provincia y las comunidades se comprometen "a mantener suelo, agua y atmósfera libres de contaminación, pero este proyecto minero afectaría severamente al medio ambiente de la zona", advirtió a Efe Remo Leaño, miembro de la Asamblea de Vecinos Autoconvocados contra la Mina.

La compañía Uranio del Sur, filial de Uranio AG, de capitales canadienses y suizos, ya dio los primeros pasos ante la provincia de Jujuy, situada en el extremo norte argentino, para ser habilitada a explotar 9.000 hectáreas en Yacoraite y otras 5.000 en Juella, según figura en expedientes del Gobierno local.

Ambas localidades se ubican en plena Quebrada de Humahuaca, dominada por imponentes montañas de varios colores, que cada año son visitadas por miles de turistas.

"Existe un vacío legal en este aspecto porque es necesario incorporar legislación provincial que se encuentre en sintonía con la Declaración de Patrimonio de la Humanidad por parte de la Unesco", manifestó a Efe el director de Minería y Recursos Energéticos de Jujuy, Martín Sánchez.

El funcionario jujeño confió en que el proyecto de la compañía "no avanzará", aunque la decisión definitiva depende de otro organismo provincial encargado de inversiones en minería.

"La empresa espera la autorización para iniciar la explotación de metales pesados a cielo abierto a través del uso de sustancias tóxicas para la separación de minerales", afirmó Leaño, quien reside en Tilcara, uno de los poblados de la Quebrada de Humahuaca.

La legislatura municipal de Tilcara acaba de aprobar una ordenanza que prohíbe la minería, en una iniciativa respaldada por el alcalde del pueblo, Félix Pérez, que busca reflejar el rechazo al proyecto.

"Las principales consecuencias de las explotaciones de uranio han dejado daños ambientales catastróficos. Los procesos de lixiviación con sustancias tóxicas emplean millones de litros de agua que se contaminan con sustancias tóxicas, como cianuro, mercurio y ácido sulfúrico", señala la ordenanza municipal.

Un grupo de organizaciones del norte argentino presentó un proyecto de ley a la Legislatura de Jujuy para prohibir "la actividad metalífera a cielo abierto basada en la voladura masiva de rocas y la utilización de cianuro, mercurio y ácido sulfúrico".

Hace unos días, estas mismas organizaciones llevaron a cabo una movilización en Tilcara contra la iniciativa, de la que participaron unas 2.000 personas.

La Asamblea de Vecinos Autoconvocados también mantuvo un encuentro con funcionarios de las Naciones Unidas, a quienes le advirtieron sobre la presentación de la empresa, que tiene en marcha otros proyectos mineros en las provincias de La Rioja y San Luis.

 

 

http://www.soitu.es/soitu/2008/07/22/info/1216741105_271505.html

Powered by LifeType