PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CAMOS - Vilauba es difon al gran públic després de trenta anys d'excavacions

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:01
El coautor del llibre, Pere Castanyer, al jaciment aquesta setmana. Foto: R. E.
 
 

Editen un llibre divulgatiu sobre el jaciment d'època romana i visigòtica

RAMON ESTÉBAN.
Camós
Ja no hi ha cap excusa per no saber què és Vilauba. El jaciment arqueològic d'una explotació agrícola d'època romana i visigòtica de Camós –cèlebre entre els especialistes, però encara força desconegut pel gran públic– té ara un llibre divulgatiu que explica els descobriments de tres dècades d'excavacions.


El 1984 i el 1999 es van editar sengles publicacions, però tenien un caire científic. Faltava una eina per adreçar-se, per exemple, als escolars i els grups familiars que solen visitar el jaciment. A còpia de textos curts i molts recursos visuals (fotos, reconstruccions, gràfics), Vilauba. Descobrim una vil·la romana submergeix el lector en l'evolució d'aquesta antiga explotació rural situada a la carretera de Pujarnol, en activitat entre els segles I i VII, i en els costums de la gent que hi van viure i treballar. L'han escrit Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda –els arqueòlegs que han dirigit els treballs des del primer dia– amb la col·laboració de Iolanda Puigdevall i Rafael Dehesa. L'edició l'han pagada els copropietaris del jaciment (els ajuntaments de Banyoles, Camós i Porqueres i el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles) i la Fundació Caixa Catalunya. L'obra explica què era una vil·la, com es va descobrir la de Vilauba, el context social i el paisatge de l'època, les diferents etapes de la seva evolució, els sistemes constructius, la vida quotidiana, el treball i el comerç, i l'oci i les creences dels seus habitants.

L'edició s'ha complementat amb un pòster de grans dimensions. La presentació es farà avui, a les vuit de la tarda, al Museu Arqueològic de Banyoles, i anirà a càrrec de Joaquim Monturiol, tècnic del Museu d'Empúries.PRÒXIMS REPTES


L'àrea del jaciment estudiada fins ara abasta principalment un edifici residencial, que s'ha consolidat i museïtzat amb cartells explicatius per ajudar en les visites.Pere Castanyer explica que a curt termini l'objectiu és completar l'excavació d'uns 500 metres quadrats ,de la qual ja se saben força coses respecte dels seus usos agrícoles, però poc sobre les estructures residencials. Cronològicament, la nova etapa de recerca abastarà el tram més modern de la vil·la, corresponent als segles VI i VII, ja en època visigòtica.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2606009

TARRACO - L'Ajuntament de Tarragona negocia ajuts de dos milions d'euros per al pont del Diable

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:23

EL PUNT. Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el subdelegat del govern a Tarragona, Joan Maria Abelló, es van reunir ahir amb el sotsdirector de Gestió d'Ajuts i Subvencions del ministeri de Foment, José M. Verdú, per tal d'impulsar les obres de rehabilitació del pont del Diable. Durant aquesta trobada van parlar sobre l'estat de la tramitació de la sol·licitud d'ajut a càrrec de l'1 per cent cultural per finançar les obres de l'aqüeducte romà de Tarragona.

La quantitat aproximada de diners que es podria rebre per al projecte seria d'uns dos milions d'euros amb una plurianualitat que podria ser de dos o tres anys, la qual cosa es determinaria just després de presentar el projecte i de rebre la resposta.

La tinent d'alcalde de Patrimoni, Cultura i Ensenyament, Rosa Rossell, va destacar el caràcter positiu de la reunió, ja que, segons ella, s'ha fet un pas endavant per desencallar el projecte.

Rossell va explicar que l'Ajuntament es va comprometre ahir a revisar en el termini d'un mes el projecte presentat l'any 2004, mentre que el Ministeri de Foment va anunciar que donarà una resposta durant el primer trimestre del 2008.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2601525  

 RUSIA - Los manuscritos antiguos de Rusia Birchbark Ahora en la Web!

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:58

 

Los manuscritos antiguos de Rusia Birchbark Ahora en la Web!

Rusia estudiosos han establecido acerca de la traducción de reliquia birchbark manuscritos en inglés, que es el Museo de Reserva informa Novgorod.
      

  El proyecto sobre la traducción de textos y manuscritos de birchbark colocarlos en la internet se realiza por primera vez en la historia, un representante del Museo Novgorod Reserva añadido.

       El único sitio presenta ya 1049 manuscritos de los siglos 11 al 15, descubiertas durante las excavaciones arqueológicas en Veliki Novgorod, Vitebsk, Zúrich, Tver, FAU, Pskov, Staraya Russa y Rurik sitio. El www.gramoty.ru encontrarás fotos de la burchbark manuscritos (gramoty en ruso) y su texto ejemplares en la lengua eslava antigua y traducciones en la Rusia moderna, así como información básica sobre la arqueológicos rarezas.
      
   La mayoría de los textos ya han sido traducidos al inglés; Los trabajos se espera que esté terminado a principios del próximo año.        El proyecto sobre la presentación de la singular colección de manuscritos de la antigua Rusia a través de Internet tiene como objetivo hacer que estos mensajes de los últimos accesible a las personas en todo el mundo.

 

http://www.russia-ic.com/news/show/4955/

Powered by LifeType