PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Les obres del mercat podrien deixar al descobert restes arqueològiques al carrer Colom

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:30

Si es trobessin restes, aquestes s'anirien integrant dins el projecte executiu del mercat

font:ACN

publicat:16-10-2007 (CET)

Les excavacions arqueològiques que s'estan fent al Mercat Central de Tarragona podrien deixar al descobert restes arqueològiques al carrer Cristòfor Colom. Fins al moment s'han excavat els carrers Governador González i Reding, sense que s'hagi trobat cap resta arqueològica que s'hagi hagut de preservar. A partir d'aquest dimecres, coincidint amb el tancament del Mercat Central per obres de rehabilitació, les excavacions arqueològiques es podran realitzar de manera 'molt més ràpida', tal com ha explicat el regidor de Promoció Turística, Estratègies de Ciutat i Projecció Exterior, Sergi de los Rios.

 L'únic carrer que queda per excavar és el Cristòfor Colom, que és on precisament es preveu trobar alguna resta que s'hagi de preservar i per tant integrar dins el projecte executiu del mercat. Segons de los Rios, el fet que es trobin unes restes arqueològiques 'no és una mala notícia', sinó que donaran 'un valor afegit més alt' al mercat.

Sergi de los Rios ha explicat que en aquesta zona del carrer Cristòfor Colom ja s'hi va fer una primera aproximació amb el georadar, i és a partir dels resultats obtinguts amb el georadar que es preveu trobar restes arqueològiques importants en aquest carrer. De los Rios no s'ha volgut comprometre en donar cap data de termini d'inici d'obres del mercat o de finalització, ja que ha explicat que tot depèn del resultat de les excavacions arqueològiques. El retard en el temps d'execució de les obres seria, segons el regidor de Promoció Turística, l'únic inconvenient que suposaria el fet de descobrir restes arqueològiques rellevants.

Si tal com es confia es trobessin restes d'interès, aquestes s'anirien integrant dins el projecte executiu del mercat que s'està redactant en paral·lel amb les excavacions, per tal d'incloure qualsevol tipus de resta arqueològica digna de ser conservada. De los Rios ha volgut ressaltar la importància i el valor afegit que unes restes arqueològiques visitables donarien al futur Mercat Central de Tarragona.

Dimarts serà el primer dia que les 69 parades del Mercat Central obriran les portes en el nou edifici provisional, situat tot just davant de l'edifici actual, a la plaça Corsini. Aquest trasllat tindrà una durada mínima de 3 anys, durant els quals es rehabilitarà la seu del Mercat del Central de Tarragona. L'horari del mercat provisional serà de dilluns a dissabte de dos quarts de vuit del matí a dues del migdia, i els divendres, a més, de dos quarts de sis de la tarda a dos quarts de nou del vespre.

La junta de govern d'aquest dilluns també ha aprovat l'expedient de contractació de dinamitzadors per a l'ús social de cinc centres escolars de titularitat municipal, fora de l'horari lectiu d'aquests centres. Aquests dinamitzadors formaran part d'un pla pilot, que de moment es durà a terme a cinc col·legis de Tarragona que obriran els patis als ciutadans, fora de l'horari lectiu. La voluntat de l'equip de govern és aprofitar les instal·lacions esportives de les escoles per tal que els tarragonins tinguin més possibilitats i més espais per practicar esports. Aquesta prova pilot es posarà en marxa durant el primer trimestre del 2008 i de moment, les activitats que s'hi oferiran, aniran adreçades als infants. L'horari d'obertura d'aquests centres serà de sis a deu de la tarda, els dies lectius i de nou a dues i de cinc a nou els dies no lectius.

En la junta de govern també s'ha fet la proposta d'assessorar l'alcaldia per la tramitació del canvi en la forma de gestió del Patronat Municipal d'Esports. Un canvi que proposa transformar el patronat en una empresa de capital íntegrament municipal.

 

http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=13469

ARGELAGUER - Restauren l'església de Santa Maria d'Argelaguer, documentada ja al segle XI

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:27

Aspecte del temple, ahir al matí. Foto: R.E.
 
 
 
 
L'església de Santa Maria d'Argelaguer serà restaurada al llarg dels pròxims mesos. Aquests dies s'està instal·lant la bastida que permetrà arribar al campanar, que és una de les parts més malmeses del tempre, un edifici documentat ja al segle XI i que encara conserva restes arquitectòniques romàniques. Al campanar, hi faran una coberta i una cornisa noves, retiraran els murs postissos que tapen unes obertures, faran neteja general de les quatre cares i restauraran la superfície remolinada que encara es conserva en una de les vessants. L'altra zona de l'església on s'intervindrà serà la coberta de l'absis, on hi obriran una lluerna que permeti il·luminar de manera natural un sector de l'interior. Als murs laterals es restituirà l'aspecte original de les obertures, que ara mateix estan mig tapades. L'obra té un cost de 150.000 euros, que paga l'Estat a través de l'1% destinat a cultura, mentre que la Diputació ha redactat el projecte.


http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2592279

ITALIA - Tesoro antiguo del mundo descubierto (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:44
cabeza del satyr

El jefe de un satyr fue descubierto durante el empuje

 Por David Willey

Noticias de BBC, Roma


Después de siete veranos calientes de cavar, un equipo arqueológico italiano cree que han descubierto uno de los sitios más importantes del mundo antiguo.

Fanum Voltumnae, una capilla, un mercado y centro político de Etruscan, fue situado en la parte superior del Tiber River Valley.

Miente en el pie de un afloramiento enorme de la roca, sobre el cual perched la ciudad medieval de Orvieto.

Un área emparedada del santuario, los caminos de 5m-wide (el 16ft) Etruscan, un altar, y las fundaciones de muchos edificios romanos que han puesto enterrado por dos milenios se han descubierto.

Y como el empuje se cerró para la estación 2007, con los encerados siendo ruinas excesivas tiradas para protegerlos contra el tiempo del invierno, profesor Simonetta Stopponi de la universidad de Macerata era upbeat sobre la significación del sitio.

“Soy confidente que hemos identificado por primera vez positivamente uno de los sitios perdidos más importantes del mundo antiguo,” ella dije el BBC.

¿Rivalizar Roma?

Estaba ya famoso Fanum en antigüedad como una capilla religiosa y lugar de reunión donde los 12 miembros de la liga de Etruscan, una confederación de ciudades italianas centrales, usada para recolectar cada resorte para elegir a su líder.

Vista aérea del sitio
Hemos identificado uno de los sitios perdidos más importantes del mundo antiguo
Profesor Simonetta Stopponi
Universidad de Macerata

En el otoño de 398BC una reunión extraordinaria de política fue celebrada en Fanum.

Un ejército romano había estado sitiando la ciudad de Veii, miembro rico de la liga de Etruscan, que ponen el norte del solamente 16km (10 millas) de Roma.

Los ciudadanos de Veii, agotados por años de la guerra, abrogados para la ayuda y preguntados los otros miembros de la liga para ensamblarlos en declarar guerra en Roma.

Consultaron a los dioses de la capilla de Fanum debido, pero el voto fue contra colectivamente defender Veii.

Dos años más adelante la ciudad cayó a Roma.

Principio del extremo

Era el principio del extremo para la liga de Etruscan, todas las que ciudades cayeron eventual a los invasores romanos.

Sabemos toda esta historia antigua a través del historiador romano Livy, que escribió su cuenta famosa de los orígenes de Roma hacia el final del 1r siglo A.C.

Excavadores
Trabajo de los arqueólogos alrededor del altar en Fanum

Livy menciona Fanum, y tensiona su importancia ningunas menos de cinco veces.

Pero él no pudo mencionar dónde Fanum fue situado, y después de que la caída de Roma, toda la memoria de su localización exacta fue perdida.

La zona sagrada está siendo cavada sistemáticamente para arriba por un equipo entusiástico de los arqueólogos jóvenes que manejan selecciones, las palas y las paletas.

Vienen de América, de México y de España así como de Italia.

Por 2.000 años, a partir del 5to siglo A.C. hasta el décimo quinto ANUNCIO del siglo, una gran cantidad de gente recolectaba en Fanum cada resorte.

En los tiempos de Etruscan era un lugar para los líderes políticos de Italia central para examinar asuntos militares y civiles, y a rogar a sus dioses.

Más adelante, debajo del Romans, según investigadores, Fanum continuó como el sitio de un resorte anual importante favorablemente.

Los atletas participaron en juegos públicos, y los sacerdotes y los políticos mezclados con las muchedumbres de las gentes normales que vinieron comprar y vender el ganado y productos agrícolas.

Tan recientemente como el diecinueveavo siglo allí era un mercado de ganados llevado a cabo aquí. El área todavía se conoce localmente como el della Fiera del campo, o campo justo.

Fundaciones tempranas

Una primera iglesia cristiana fue construida en el sitio desde el 4to siglo. Puedes ver la parte de su piso modelado de la cantería.

Las fundaciones de una 12ma iglesia más última del siglo dedicada a Santo Peter también han sido peladas puesto.

Después de la muerte negra, la 14ta plaga del siglo, y quizás debido a ella, la iglesia era abandonada e izquierda a las ruinas.

Iglesia del St Peter
El restos de la 12ma iglesia del siglo de St Peter

Los fondos para el empuje han venido en parte de un banco italiano, Monte Dei Paschi de Siena, en parte del EU, y en parte del gobierno regional local.

La certeza absoluta que éste era el sitio de Fanum puede venir solamente con el descubrimiento de las inscripciones escritas dedicadas al dios Voltumna, el deity más importante de Etruscan adorado por los habitantes de esta parte de Italia.

Hasta ahora solamente los objetos votive tales como estatuas de bronce pequeñas, o los pedazos de azulejos pintados de la azotea del terracotta de los templos se han cavado para arriba, nada escrita.

Pero profesor Stoppani dice que ella es el 99% seguro que el sitio tiene todavía dar para arriba el restos pasado de Fanum antiguo.

Ella planea continuar el empuje el año próximo.
 
 
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7028330.stm

 


Powered by LifeType