PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


L'ARBOÇ - El govern català declara bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Julià de l'Arboç

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:56

 

Església parroquial de Sant Julià (segle XVII)

 

EL PUNT. L'Arboç

El govern de la Generalitat va acordar ahir, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, l'església de Sant Julià, a l'Arboç. La declaració inclou també el subsòl del monument i l'entorn de protecció.

L'església actual és un edifici renaixentista construït entre els anys 1631 i 1647. Té una sola nau, de 40 per 12 metres, amb sis capelles laterals per banda, amb arc de mig punt i volta de canó. L'absis és pentagonal i la volta principal és sostinguda per arcs semicirculars i composta per cinc voltes d'ogiva amb nervis i clau decorada. A la façana principal hi destaca la gran portada composta per quatre columnes que sostenen un fris. Hi ha també un campanar adossat a la capella gòtica esquerra, compost de quatre cossos separats per cornises.

La primera notícia de l'existència de l'església de Sant Julià es remunta als anys 1136 i 1138. La part més antiga conservada de l'església medieval és l'actual capella dels Dolors, en la qual es troba un conjunt de pintura mural francogòtica descobert durant la restauració de la capella duta a terme el 1968.

Segons el comunicat de premsa enviat ahir pel govern català, la delimitació de l'entorn de protecció del monument té per objecte controlar la relació entre el monument i els espais urbans que l'envolten per tal de mantenir els invariants que caracteritzen l'indret on es troba. L'església forma part d'una illa edificada situada a un extrem del nucli antic de l'Arboç, la qual cosa, juntament amb les seves dimensions, li atorga una gran preeminència en les vistes generals del poble.

MÉS DE 1.800 BÉNS


En l'actualitat, a Catalunya hi ha un total de 1.849 béns culturals d'interès nacional en l'àmbit del patrimoni arquitectònic, inclosa l'església de Sant Julià de l'Arboç. La majoria d'aquests béns, un total de 1.793, corresponen a monuments històrics. La resta són: 47 conjunts històrics, 6 jardins històrics i 3 llocs històrics. A més, hi ha 5 expedients més en fase avançada de declaració de bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2603081

SIRIA - Arqueólogo descubre 11.000 años artefactos en Siria (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:49


Djade al-Mughara Ancient Village 

 fOTO-http://www.megalithic.co.uk/search.php?country=61&sitetype=2

 

Agence France Presse Agence France Presse

 DAMASCUS: Profundo en el corazón del norte de Siria, cerca de las orillas del río Éufrates, los arqueólogos han descubierto una serie de asombrosos 11.000 años, pinturas murales y artefactos. "Las pinturas murales se remontan al noveno milenio antes de Cristo. Ellos fueron descubiertas el mes pasado en la pared de una casa permanente de dos metros de altura en Djade ", dijo el francés Eric Coqueugniot, quien ha dirigido las excavaciones en la ribera oeste del río en Djade, en una zona conocida por su rica tradición de tesoros prehistóricos.

  Los grabados son "policroma pinturas en negro, blanco y rojo. Los diseños geométricos son los únicos, y sólo figurativa. La composición se compone de un sistema [de] cruzada urdido líneas, alternando entre los tres colores ", dijo Coqueugniot.

Ellos se encontraron en una construcción circular, en torno a 7,5 metros de diámetro. La casa dispone de tres excavado sólidos bloques donde se encontraban las pinturas.

  El principal pilar ha sido completamente excavado y está casi dos metros de altura que muestra los nuevos murales, dijo Coqueugniot, un investigador con sede en París, el Centro Nacional para la Investigación Científica.

Los restos de la construcción, mucho más grandes que las pequeñas y rectangulares interno viviendas de la época, "debe haber sido utilizado como un lugar de encuentro para todo el pueblo o de un clan", añadió Coqueugniot.

  Aparte de los objetos orgánicos, que se han descompuesto lo largo del tiempo, el sitio ha proporcionado muchos tesoros bien conservados.
http://www.dailystar.com.lb Http://www.dailystar.com.lb

 

Herramientas de piedra tallada, de pedernal, semillas, implementos de molienda de ladrillos y piedras de moler se han recuperado.  Muchos objetos de hueso también fueron encontrados los restos de dos de los animales que formaban parte de la dieta diaria e intrincadamente moda herramientas.

  La excavación también descubrió varias figuras hechas de yeso, tiza, hueso y arcilla.  El más reciente descubrimiento, 11.000 años de la estatua de un hombre es "particularmente importante y bien conservado", dijo Coqueugniot.

  Esta partida permitirá la comparación con otros similares esculturas encontradas en los sitios de la región de Urfa sur de Turquía, agregó el científico francés, que ha supervisado proyectos arqueológicos en Djade durante 15 años.

  La hembra estatuillas también podría haber sido símbolos de la fertilidad. Pero podría haber tenido significados totalmente diferentes rituales ", dijo Coqueugniot.

  "Es aún muy difícil para [determinar] la importancia de este 11.000 años, la estatua de la mujer."

The latest discoveries date back to the start of the Neolithic era, in a period known as the Epipalaeolithic. Los descubrimientos más recientes se remontan al inicio del Neolítico, en un período conocido como el Epipaleolítico.  Muchos de los artefactos de este período han sido descubiertos en el norte de Siria, en particular en Jerf al-Ahmar, un lugar destruido por la represa Tishrin, dijo Coqueugniot.  Es una de las varias construidas en los últimos tres decenios se han inundado una serie de sitios arqueológicos.

Por ejemplo, la represa inundó Tabqa en un área de alrededor de 650 kilómetros cuadrados después de que fue erigida en 1976.  Antes de esto, el gobierno ha aprobado las pruebas de los 56 sitios, 20 de los cuales se libró cuando la presa fue construida.

 

http://www.archaeologynews.org/story.asp?ID=236711&Title=Archaeologist%

20uncovers%2011000-year-old%20artifacts%20in%20Syria



REUS - Cau un tram de l'escala de la casa Rull de Reus

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:54
ACN. Reus
Un tram de l'escala situada entre el primer i el segon pis de la casa Rull de Reus ha cedit en els darrers dies i ha obligat al trasllat imminent, amb caràcter provisional, de les dependències municipals que tenen seu a l'espai. Concretament l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) i la regidoria de Joventut es traslladaran a les oficines de l'Institut Municipal de Museus de Reus del raval de Santa Anna, fins que els operaris refacin l'escala. La casa Rull és obra de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, es va construir l'any 1900 i és un dels edificis catalogats dins la Ruta Modernista de la ciutat. La Generalitat la va declarar bé cultural d'interès nacional l'any 2004, en la categoria de monument històric.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2603071

FLIX - Flix restaurarà el castell per instal·lar-hi un centre d'interpretació del carlisme

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:49
 
El castell carlí de Flix, dalt del turó del meandre, en una imatge d'arxiu. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ
 
El projecte té l'assessorament històric de Sánchez Cervelló

GUSTAU MORENO.
Flix
La junta de govern de Flix ha aprovat el projecte per rehabilitar el castell carlí de la població, amb un pressupost de 350.000 euros. De fet, la previsió de l'Ajuntament és instal·lar-hi un centre d'interpretació del carlisme a les Terres de l'Ebre i Catalunya, amb l'assessorament de l'historiador local Josep Sánchez Cervelló. Les obres podrien començar l'any 2008

L'alcalde de Flix, Pere Muñoz, va recordar ahir que la rehabilitació del castell carlí té un pressupost de 350.000 euros, i que el projecte ja té garantit part del seu finançament gràcies al pla d'inversions de l'1% cultural de la Generalitat. De fet, Muñoz va detallar que l'encarregat de fer les obres serà l'Institut Català del Sòl (Incasol), que també ha pagat la redacció del projecte, a càrrec de l'arquitecte Miquel Orellana. El conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Flix, l'Incasol i la direcció general del Patrimoni Cultural va ser ratificat en el penúltim ple del mandat anterior. En aquest sentit, l'alcalde flixenc va explicar que l'Ajuntament ja té «mig lligat» un altre acord amb el Ministeri de Foment perquè també incloga el projecte al seu 1% cultural. Segons l'alcalde, la implicació de Foment estaria «perfectament justificada» i seria «una quantitat assumible», tenint en compte que l'Estat ha de fer obres importants a Flix, com la restauració del meandre i la descontaminació del pantà. Muñoz va precisar que la primera intervenció consistirà en la consolidació del castell, una de les poques fortaleses estrictament carlina.

De fet, Muñoz va destacar que el castell de Flix va ser construït per ordre del general carlí Ramon Cabrera, i que la fortalesa també va ser aprofitada durant la tercera guerra carlina. Així, la intenció de l'Ajuntament és fer el castell visitable i també instal·lar-hi un centre d'interpretació del carlisme, un projecte que segons l'alcalde té el suport de l'historiador local Josep Sánchez Cervelló. «També hem fet diverses gestions per aconseguir documents i material dels carlins, per explicar millor el que va representar el carlisme a les Terres de l'Ebre i al conjunt de Catalunya», va assenyalar Muñoz. La previsió de l'Ajuntament és que les obres puguin començar l'any que ve, i que el 2009 el castell de Flix ja puga ser visitable.

L'alcalde va insistir en la singularitat del castell de Flix dintre del conjunt de fortaleses catalanes. El castell flixenc va ser construït expressament pels carlins, mentre que en altres poblacions com Miravet o Morella van reaprofitar castells medievals. Situat sobre el turó del meandre, el castell va ser bastit per controlar la navegació per l'Ebre, així com el camins naturals cap a les comarques del Segrià i les Garrigues. A més, els castells de Flix i de Móra d'Ebre tenen una història comuna, amb un sentit especial durant la tercera guerra carlina, ja que Móra estava sota domini liberal.


http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2603072


GALES - Se reconstruye la iglesia medieval de St Fagans

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:25
Una iglesia medieval que fue desmantelado y reconstruido en piedra por piedra de 50 kilómetros de distancia está siendo inaugurada por el arzobispo de Canterbury hoy.

St Teilo la Iglesia se ha desplazado de la comunidad de West Wales Pontarddulais St Fagans al Museo Nacional de Historia en Cardiff y ha sido renovado en un proyecto que ha durado casi un decenio.

  Carpinteros y pintores han reconstruido y decorado de manera que se vea como lo hizo en el 1520, con la inspiración de un conjunto de raras pinturas murales que datan de la época que se encontraron cuando el edificio estaba siendo desmantelado.

  El laborioso proyecto está pensado para ser el primer intento de este tipo en Europa.

Reverendo John Walters, el nuevo Vicario de la Iglesia de St Teilo en Pontarddulais que sustituyó a la medieval de la construcción, dijo: "La iglesia será una revelación para todo el mundo y ofrecer una visión para una parte de nuestra historia oculta del país."

Primer Ministro Rhodri Morgan es uno de los que celebra la iglesia en la renovación de su gran, gran abuelos fueron una de las últimas parejas que se casan allí.

  Dijo: "He visto la increíble competencias de la restauración del equipo que han reconstruido el edificio y salvó a los frescos.

"Esta es una impresionante adición a los tesoros de la historia que figura en el Welsh St Fagans."

Materiales originales han sido utilizados en lo posible, con los temas que faltan reproducirse a ser tan auténtico como podrían serlo. Artesanos utiliza las mismas herramientas y técnicas que los utilizados hace cientos de años en el ambicioso proceso.

  Aquellos que recuerdan a la iglesia en su sitio original, donde por última vez fue en 1985, han sido invitados a un servicio que se celebró por Rev Walters como parte de la apertura.

 

http://icwales.icnetwork.co.uk/news/wales-news/2007/10/14/medieval-church-is-rebuilt-

at-st-fagans-91466-19950831/


Powered by LifeType